Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали до лекції 11.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
402.94 Кб
Скачать

6. Формування команди іт-проекту на принципах «поетапного наповнення»

При всій цілісності команди проекту, її завжди можна розділити на декілька частин. В основному, для ІТ-проекту, властиві наступні групи усередині команди:

  • група управління і аналітики,

  • група розробки,

  • група тестування,

  • група супроводу і розробки технічної документації.

Природно, що цей перелік неповний, він може змінюватися залежно від погоджених правил виконання проекту, загальних вимог замовника, бюджету проекту, персонального складу учасників і багатьох інших чинників.

Зазвичай ядром нового проекту стає група розробки, оскільки, за традицією, на неї покладають чисельні функції інших груп. На них може покладатися як уточнення вимог замовника по ходу проекту, так і тестування продукту і підтримка користувачів замовника (при поетапному впровадженні програмного комплексу). Природно, що комунікації в проекті при такому підході істотно простіше і швидкість «відробітку» проблем вища, але це стосується лише одиничних проблем. В цілому ж, через велику кількість помилок і неточностей, виконання проекту затягується. В результаті такого підходу до формування команди проекту, в більшості випадків, дотримати тимчасові, а отже і бюджетні, рамка не представляється можливим.

Розглянемо формування команди на принципах «поетапного наповнення».

  1. На першому етапі команду проекту представляють менеджер проекту і консультант-аналітик. У їх завдання входить проведення первинної оцінки кордонів проекту.

  2. На другому етапі необхідне підключення системного аналітика, аналітика вимог і розробника інтерфейсів. Залежно від персонального складу ролі можуть бути об'єднані. По ходу їх роботи, за рішенням менеджера проекту, починає роботу консультант-програміст (надалі, при нормальному ході подій — керівник команди програмістів). Його завданням стає оцінка тимчасових і людських ресурсів на реалізацію вимог до проекту.

  3. Основною метою третього етапу стає узгодження проекту зі всіма зацікавленими сторонами. Визначається повний склад команди проекту.

  4. Четвертий етап - включення в роботу останніх груп команди проекту (група супроводу і розробки технічної документації — формується за результатами узгодження із замовником). Основне завдання етапу — розробка функціонала, тестування програмних модулів. Контроль зміни вимог замовника, аналіз впливу змін на межі проекту. Узгодження змін. Міра участі групи аналітики, на даному етапі, може зменшитися.

  5. П'ятий етап — інтеграційне тестування. Проводиться повне тестування програмного комплексу. Бажано провести пілотне впровадження програмного комплексу на території замовника. Результатом етапу є рішення про готовність до впровадження комплексу як виконавцем, так і замовником. Основна частина груп розробки, тестування, аналітики виводиться із складу команди проекту.

  6. Шостий етап. Завершення проекту розробки. В основному на цьому етапі, окрім процедур закриття проекту розробки програмного комплексу, ведеться узгодження проекту по впровадженню готового продукту.

Представлений вище підхід до формування команди проекту складніший, з точки зору комунікації усередині проекту, тому необхідно відзначити, що розробка плану комунікацій усередині проекту вже не буде формальністю, а стає одним з найважливіших документів проекту. Такі ускладнення в проекті виправдовуються збільшенням прогнозованості термінів виконання робіт, а також, при правильній кадровій політиці, ефективнішим використанням людських ресурсів.

7. Додаток. Приклад формування команди проекту впровадження корпоративного сховища даних (матеріали з сайту www.prj-exp.ru)