Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
962.05 Кб
Скачать

0.4.2 Тачпад

Рисунок 9 - Тачпад

Тачпад (англ. touchpad - сенсорний майданчик), сенсорна панель - вказівний пристрій введення, який застосовується, частіше всього, в ноутбуках. Як і інші вказівні пристрої, тачпад зазвичай використовується для управління переміщенням пальця по поверхні пристрою. Тачпади мають різні розміри, але зазвичай їх площа не перевищує 50 см ².

До тачпада в ноутбуках використовувалися трекболи. У 1988 році Джордж Герфід (George E. Gerpheide) винайшов сенсорну панель (тачпад). Фірма Apple ліцензувала його проект і почала використовувати його в своїх ноутбуках PowerBook, починаючи з 1994 року. З тих пір, тачпад став найбільш поширеним пристроєм керування курсором для ноутбуків. Робота тачпада заснована на вимірюванні ємності пальця або вимірі ємності між сенсорами. Ємнісні сенсори розташовані вздовж вертикальної і горизонтальної осей тачпада, що дозволяє визначити положення пальця з потрібною точністю. Оскільки робота пристрою заснована на вимірюванні ємності, тачпад не буде працювати, якщо водити по ньому яким-небудь непровідним предметом, наприклад, олівцем. У разі використання провідних предметів тачпад буде працювати тільки при достатній площі дотику. (Спробуйте ледь торкатися тачпада пальцем). Вологі пальці ускладнюють роботу тачпада. Тачпади є пристроями з досить малою роздільною здатністю. Це дозволяє використовувати їх у повсякденній роботі за комп'ютером (офісні програми, веб-браузери, логічні ігри), однак робить дуже складною роботу в графічних редакторах і практично неможливою гру в 3D-іграх. Однак у тачпадів є й ряд переваг, в порівнянні з іншими маніпуляторами:

  • не вимагають рівної поверхні (на відміну від миші);

  • не вимагають великого простору (на відміну від миші або графічного планшета);

  • положення тачпада фіксовано щодо клавіатури (на відміну від миші); для переміщення курсору на весь екран досить невеликого переміщення пальця (на відміну від миші або великого графічного планшета); робота з ними не вимагає особливого звикання, як наприклад, у випадку з трекболом;

  • за допомогою одного тачпада (не торкаючись до кнопок) можна виконувати частину маніпуляцій лівої кнопки миші: короткий дотик – клацання; подвійне короткий дотик - подвійне клацання; незавершене подвійне торкання з подальшим переміщенням - переміщення об'єкта або виділення; окремі ділянки тачпада (смужка праворуч і зверху / знизу) можуть бути використані для вертикальної і горизонтальної прокрутки. Тачпади ноутбуків Apple, Asus, Synaptics можуть імітувати натискання правої кнопки і коліщатка без використання додаткових кнопок: прокрутка - натискання двома пальцями і переміщення; права кнопка - коротке натискання двома пальцями; збільшення / зменшення – зближення чи розширення двох пальців на поверхні тачпада один відносно одного; переворот - зміна на площині положення двох пальців на тачпад у потрібному напрямку; перегортання - легкий дотик в русі зліва направо або навпаки трьома пальцями .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]