Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
962.05 Кб
Скачать

0.3.4 Безпровідний інтерфейс

Сигнальний провід миші іноді розглядається як заважаючий і обмежуючий фактор. У бездротових мишах ці недоліки відсутні. Однак бездротові миші мають серйозну проблему - вони повинні мати автономне живлення, від акумуляторів або батарей, які часто не досконалі. Іншими недоліками бездротових мишей є:     * Високі ціни, які, втім, мають тенденцію до зниження     * Більша вага     * Низька частота опитування, типово 20-50 Гц     * Не завжди стійке з'єднання     * Затримки при передачі-перетворенні сигналу     * Інтерференція (взаємовплив) при використанні поруч декількох бездротових пристроїв, особливо однакових     * Порушення приватності (радіообмін легко перехопити)     * Залежність зв'язку від орієнтації миші щодо приймача (найбільш схильні до 27-МГц пристрою).

Акумулятори бездротової миші можуть підзаряджатися як поза мишою, так і всередині неї (точно так само, як акумулятори в мобільних телефонах). В останньому випадку, миша повинна періодично приєднуватися до стаціонарного живлення через кабель, док-станцію або майданчик для індукційного живлення.

    1. Різновиди маніпуляторів

Існує ще безліч пристроїв для введення інформації в комп’ютер. Це пристрої винятково для любителів комп’ютерних ігор — різні рулі, педалі тощо, пристрої для комп’ютерних художників — планшети і світлове перота інші. Серед них чутливі до натискання екрани, мікрофони для введення в комп’ютер звукової інформації (наприклад для управління голосом), сканери для введення інформації з паперових носіїв, і навіть унікальні екзотичні пристрої для пересування покажчика за допомогою погляду.

В кінці 1996 року Microsoft представила нову модель миші — IntelliMouse. Новий пристрій виглядає практично так само, як і стандартна миша Microsoft, але між правою і лівою кнопкою у неї є маленьке коліщатко. Функцій у коліщатка дві. По-перше, воно працює як пристрій для прокрутки зображень на екрані — дуже зручно проглядати документи або Web-сторінки, злегка прокручувавши коліщатко вгору і вниз вказівним пальцем. По-друге, якщо на коліщатко натиснути, воно спрацює як третя кнопка миші. Трьохкнопкові миші існують вже давно, а ось функція прокрутки — це дійсно щось нове. Тепер, щоб прокрутити зображення на екрані, більше не потрібно підводити курсор миші до кнопок прокрутки, розташованих з правого боку екрану, або віднімати руку від миші, щоб скористатися клавіатурою;для цього достатньо лекого переміщення пальця. І крім того, на відміну від кнопки (у трьох кнопкових пристроях інших виробників), важко натиснути на коліщатко помилково — адже воно маленьке, не потрапляє весь час під палець і на дотик відрізняється від двох інших кнопок.

0.4.1 Трекбол

Рисунок 8 - Трекбол

Трекбол (англ. Trackball, ) - вказівний пристрій введення інформації про відносне переміщення для комп'ютера.

Аналогічний миші за принципом дії і по функціях.

Трекбол функціонально представляє собою перевернуту механічну (кулькову) мишу. Шар знаходиться зверху або збоку і користувач може обертати його долонею або пальцями, при цьому не переміщує корпус пристрою. Незважаючи на зовнішні відмінності, трекбол і миша конструктивно схожі - при русі куля приводить в обертання пару тампонів або, у більш сучасному варіанті, його сканують оптичні датчики переміщення (як в оптичній миші).

Представлені на ринку моделі трекболів істотно розрізняються. Перш за все трекболи відрізняються розміщенням кульки: на деяких моделях він управляється великим пальцем руки, на інших же розташований по центру або праворуч від центра і управляється вказівним, середнім і безіменним пальцями. На більшості моделей кулька досягає 3-6 см в діаметрі, однак існують і моделі з кулькою близько 1 см в діаметрі. Майже на всіх моделях крім кулі і кнопок присутнє також колесо прокручування. Багатьом прихильникам цього маніпулятора трекбол зручний не тільки тим, що для роботи з ним не потрібно місця, але й тим, що під час роботи рука залишається нерухомою в зап'ясті. Наприклад, виробник трекболів ITAC Systems, Inc. стверджує, що після 4-годинної активної роботи з мишею, в результаті втоми зап'ястя, рука стає до 60% слабкішою, тоді як використання трекбола не робить впливу на досліджувані показники. З тієї ж причини деякі віддають перевагу також графічним планшетам. Зустрічалися старі моделі мобільних ПК (i386), до яких трекбол жорстко пристібається збоку. При роботі кисть руки лежала на поверхні столу в природньому положенні, розташовуючись справа, частково під трекболом. Така позиція руки навантажувала тільки м'язи, пов'язані з великим (кулька) і вказівним (кнопка) пальцями, що забезпечувало найбільший комфорт. В даний час трекболи досить рідко застосовуються в домашніх і офісних комп'ютерах, проте застосовуються в промислових і військових комп'ютерах, де користувачеві доводиться працювати в умовах нестачі місця і наявності вібрації. Так, трекболи використовуються в кабінах управління ракетного комплексу С-300 та АСУ ЗРВ - таких як Байкал - 1. Офіційна "військова" назва цього пристрою - куль-кнюпельний механізм, в термінології С-300 - кульовий орган наведення (КОН). Деякі моделі з геймпадом, як наприклад Space Orb, мають вбудований трекбол. Трекбол використовується в комунікаторі HTC Hero і деяких моделях Blackberry.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]