Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BIERZM~1.DOC
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
89.6 Кб
Скачать

4. Знаки миропомазання

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва:

"Слава Отцю".

2. Повторення попередньої катехези:

а) пригадування змісту запису в зошиті;

б) повторення змісту розповіді за допомогою питань:

1. Коли Господь Ісус заповідав зіслання Духа Святого?- Ісус заповідав зіслання Духа Святого під час останньої Вечері.

2. Коли і як ця обітниця була реалізована?- Коли учні Ісуса перебували разом з Матір’ю Божою на молитві Дух Святий зійшов на них під видом огняних язиків, яких супроводжував шум вітру.

3. Для чого віруючим потрібне є миропомазання? - Миропомазання потрібне є віруючим для того, що під час цього Таїнства Дух Святий приходить до людини, зміцнюючи її віру і удіяючи своїх дарів.

4. Хто сьогодні керує Церквою, обдаровуючи її рясними дарами? - Сьогодні церквою керує Дух Святий через Папу Римського.

5. Які обов'язки окремо кожного християнина в місії Церкви? - В місіі Церкви кожен Християнин має різні обов’язки, але головним є власна святість і допомога в осягненні святості ближнього.

6. Коли здійснюється обряд миропомазання у православній Церкві? - В православій Церкві обряд миропомазання здійснюється разом з обрядом Хрещення.

в) перевірка домашнього завдання.

3. Життєвий досвід:

Коли людина закінчує школу, їй дають свідоцтво зрілості. Цей диплом дає право вступу у вищий вуз, наприклад, до університету. І тому ви можете вже тепер турбуватися про те, щоб були добрі оцінки, якщо може хто з вас хоче вступити до вищого закладу. Тому для вас зараз потрібна витривалість в відмінному навчанні, бо ви несете відповідальність за себе, а потім, може, будете нести відповідальність за інших.

Також, коли людина приймає таїнство миропомазання, то єпископ над нею робить різні літургійні функції, котрі, як і свідоцтво зрілості, багато дають людині.

4. Запис теми:

ЗНАКИ МИРОПОМАЗАННЯ

5. Розповідь про спасенне послання:

З найдавніших часів в обрядах, що супроводжують миропомазання, відзначаються такі основні моменти:

1. Покладання рук.

2. Намащення св. миром.

3. Ударяння по обличчі.

4. Присутність свідка.

5. Надання імені.

а) Покладання рук відбувалося як обрядовий жест у деяких поганських літургіях, у Римі та в Єгипті. Найбільше його слідів знаходимо в культі Мітри і в мандейській релігії. Скрізь цей жест символізує передачу якоїсь сили, міці та означає оздоровлення і благословення. Цей жест зустрічаємо в літургії Ст. Завіту (...27, 18-23). Ним послуговувалися священики, пророки і сам Ісус Христос, коли благословляв апостолів (Йо. 20, 19-23) чи дітей (Мт. 19, 13-15).

б) Намащення, у біблійній та старожитній символіці, має дуже велике значення. Єлей є знаком щедрості ( Р 11, 14), радості (Пс. 23, 5) та Божого благословення. Також є знаком оздоровлення (Лк. 10, 34), уділяє краси, здоров'я і сили. Бальзам охороняє також від гниття. Це є символом, що таїнство Миропомазання мусить охороняти людину від гнилизни гріха, миропомазаний росте в цнотах християнської дозрілості. Цей святий єлей єпископ посвячує раз в рік у великий четвер.

в) Знак хреста робиться на чолі миропомазаного за допомогою намащення хрестом. Латинню це звучить "sygnacio ", по-грецьки "stragis" --- Духа Святого. Печатка є символом особи (Бут. 38, 18), знаком її авторитету (Бут. 41, 42), знаком володіння предметом ( 32, 34) - саме в такий спосіб назначав воїнів їх начальник, а також невільників печаткою їхнього пана. Печать підтверджувала справжність правового акту (1 21, 8) або документу ( 32, 10) чи запевняла його таємність (Із. 3, 9, 11). Сам Христос каже про себе, що Отець назначив Його своєю печаткою (2 Кор. 1, 21-22). Печатка Духа Святого є знаком цілковитої належності до Христа і постійного відданння на Його службу, а також знаком обітниці Божої опіки під час великого випробовування перед судом (Ап. 7, 2-3; 9, 4; Ез. 9, 4-6).

д) Єпископ торкається обличчя рукою миропомазаного, кажучи: "Мир з тобою", через те говорить, по-переше, що миропомазаний як правдивий християнин буде зміцнений у вірі, а разом з тим єпископ виражає цим свою батьківську любов до нового воїна Христа.

ж) Під час миропомазання свідок миропомазання тримає праву руку на плечі миропомазаного, що означає, що він приймає обов'язок моральної опіки над миропомазаним. Це нагадує про рицарські часи, коли юнак мусив мати свого опікуна, котрий представляв його князеві і запевняв, що він добре оволодів рицарською наукою, в нашому випадку те, що добре виконує усі свої обов'язки християнського рицаря.

з) Єпископ з нагоди миропомазання надає ім'я. Миропомазаний вибирає собі ім'я нового патрона, неначе опікуна, котрого хоче наслідувати і в потребах просити його про допомогу. Колись був звичай, що молодий рицар мав свого опікуна, котрий приготовляв його до рицарського стану, а пізніше брав під свою опіку та відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]