Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BIERZM~1.DOC
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
89.6 Кб
Скачать

2. Святий дух у житті ісуса

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва:

„ Вірую в Бога...”.

2. Повторення попередньої катехези:

а) пригадування змісту запису в зошиті;

б) повторення змісту розповіді за допомогою питань:

1. Хто такий Дух Святий? - Дух Святий - це третя Божа особа, правдивий Бог, рівнпоклоняємий і рівнославимий з Отцем і Сином, це той Утішитель, якого Ісус зіслав Апостолам.

2. Які імена має Святий Дух? - Дух Божий, Дух Святий, Утішитель, Дух істини, Дух правди, Дух Христа, Дух Господа...

3. Які символи Святого Духа? - вода, вогонь, голуб.

4. Як Святий Дух діє в житті кожної людини? - Якщо людина живе з Богом, приступає до Святих Таїнст - Святий Дух постійно живе в її серці дає їй свої благодаті, веде і підтримує її.

5. Як Святий Дух діє в житті Церкви? - Святий Дух єднає всіх віруючих в одну велик родину Божих дітей, розпалює в їх серцях вогонь любові. Він осипує її своїми дарами і благодатями.

в) перевірка домашнього завдання:

3. Житттєвий досвід:

1937рік. Теплий літній день, а водночас повен смутку, страху, тривоги. Начальнику підрозділу НКВС повідомили про арешт чергової групи „ворогів народу”, яка складалась із 20 осіб, хоча потрібно було для виконання плану заарештувати лише п’ятьох. Звичайно така кількість заарештованих здивувала начальника не тому, що він пожалів людей, але з браку місць у в’язниці. Справу було залагоджено. Усіх „конфортабельно” розмістили. Начальник підрозділу після важкого дня повернувся у свою темну із закритими вікнами кімнату. Панувала мертва тиша. Раптом його понурий вигляд освітив промінь сонця, який пробивався крізь щілину між шторами. Цей промінь розвів тьму, освітив кімнату, дав відчути тепло. Людина потягнулась до нього. Йому схотілось більше відчути цього ніжного тепла, тому він підійшов і відчинив вікно. На нього повіяло теплом, і змінив міцно стиснуті уста на усмішку. В цій хвилині в його серці пркинулась совість: Чи добре те, що я роблю? В ім’я чого це все робиться? Кому це потрібно? Довгий час ці думки не давали йому спокою і врешті, одного дня, зайшовши в кабінет начальника, поставив йому рапорт про звільнення.

Почалось нове життя. Початком цього життя був маленький проміньчик сонця, який допоміг йому поступово змінити своє життя. Цей промінь сонця, вливаючи світло, підштовхнув до роздумів про справедливість, добро і взаємну любов.

І сьогодні ми з вами дізнаємося, хто саме освітлює наш розум і дає добрі поради в житті.

4. Запис теми:

СВЯТИЙ ДУХ У ЖИТТІ ІСУСА

5. Розповідь про спасенне послання:

Усе про життя Ісуса Христа нам розповідають апостоли, під дією Святого Духа. Водночас про діяльність Святого Духа найбільше ми спостерігаємо в житті Ісуса на землі. Тому правду про третю Особу Трійці можемо вичитати понад усе з життя Месії. Ця правда стає особливо виразною у деяких моментах життя Христа.

а) Зачаття і народження Ісуса Христа - найбільше діло, яке вчинив Дух Святий в історії Створення та в історії спасіння. У втіленні Сина - Слова Дух об'явився в особливий спосіб як Той, котрий "дає життя". Дух Святий у втіленні Слова діє як подих Любові до Ісуса, до людської природи, до усього людства.

б) Дух Святий є також автором освячення людини, котра була зачата і народилася від Марії. Освяченням було охоплене усе людство Божого Сина. Святість Христа проходила за дією Духа Святого в процесі безустанного зростання, вершиною якого стала пасхальна таємниця. Нарешті, за справою Духа Святого звершилася таємниця з'єднання людської природи з Божественною в особі Слова.

в) Дух Святий діяв у таємниці відвідування. Подібно, як перед Марією відкрилася таємниця Її дівочого материнства, так теж дав Єлисаветі здібність розпізнання Того, котрий є в лоні Марії.

г) Дух Святий був також особливо присутній у таємниці жертвування. Діяв у Симеоні: не тільки провіщував йому зустріч з Месією, але відвів його до храму, дозволив розпізнати в малому Ісусі Того, на котрого чекав, та надихнув його сказати пророцтва про Христа.

д) Мудрістю Духа Святого була благодать і мудрість дванадцятирічного Христа, що виявилася під час розмови з вчителями у храмі. У Христовій відповіді Марії та Йосифу ми бачимо Його свідомість, що є "Сином Божим" (Лк. 1, 35). У цей час Ісус промовляє, сповнений Духа Святого.

ж) Хрещення. Христос приготовляючись до місії, просив про Духа Святого у Свого Батька, як про допомогу в здійсненні месіанської місії. Під час хрещення в Йордані цей дар особливо об'явився виразним знаком, відбулася теофанія, котра об'явилася особливою ініціативою, що вчинили Отець і Дух Святий, аби з'єднатися із землею в мить початку месіанської місії втіленого Слова. (Тут можна показати ілюстрацію, яка зображує сцену Хрещення Господа Ісуса). ( метод малюнку ).

з) В сцені виведення Христа Духом Святим у пустиню, тексти Євангелія вказують єдність Ісуса-Месії з Духом Святим від самого початку в справі відкуплення. Це виведення Духом означає початок і неначе нове усвідомлення "боротьби", яку Ісус буде вести до кінця з дияволом. Влада Христа над злом і дияволом та "прихід Божого Царства" за справою Христа є проявом присутності Духа Святого.

й) Молитва й пророцтва Ісуса були особливим об'явленням Духа Святого. Євангеліє свідчить, що Христос молився в Духові багато разів. Згадаємо молитву в Гетсиманському саду, тоді, коли синівське віддання і з'єднання з Отцем у Дусі Святому найдосконаліше виражені в словах: "Тільки не те, що я хочу, але те, що Ти".

к) У навчанні та у вчинених чудесах Христом проявляється сила Духа Святого, котрий був даний Йому в повноті, аби оживляв Його людські слова й вчинки, котрі були виконанням месіанської місії, у котрій - згдіно з пророчою заповіддю - діяв Дух Святий.

л) Христос пройшов крізь муку смерті до хвали воскресіння. Воскресіння - це центральна подія спасіння, є дією цілої Святої Трійці, не менш однак особливу дію треба приписати Духові Святому. У воскресінні Христа Дух Святий об'явився передусім як Той, Хто дає життя. Ісус Христос через Своє Воскресіння, за справою Духа Святого, являється для усіх людей джерелом життя та святості. Він, будучи "новим Адамом", володіє повнотою Духа Святого, котрий дає людині Нове життя.

Володіючи, повнотою Святого Духа, Ісус може передати Його Апостолам, Церкві, людськості.( Йоа.14,15-17).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]