Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BIERZM~1.DOC
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
89.6 Кб
Скачать

ПРИГОТУВАННЯ ДО ТАЇНСТВА

МИРОПОМАЗАННЯ

МЕТОДИЧНИЙ ПРОВІДНИК ДО КАТЕХЕЗИ

Для одинадцятого класу

( Опрацьовано на підставі нового Катехізису Католицької Церкви

і основної Програми катехізації дітей та молоді для єпархій

Римо-Католицької Церкви на Україні)

ad experimentum

ГОРОДОК - КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ 1999

Одинадцятий клас (ч.2) приготування до таїнства миропомазання

  1. Вірую в Духа Святого

  2. Святий Дух у житті Ісуса

  3. Святий Дух у житті Церкви

  4. Знаки миропомазання

  5. Целебрація таїнства миропомазання:

  6. Наслідки таїнства миропомазання - 1 частина

Наслідки таїнства миропомазання - 2 частина

1. Вірую в духа святого

А. Хід катехези.

1. Вступна молитва:

"Вірую"

2. Життєвий досвід:

Пропонується розпочати катехезу методом дискусії:

а) Наведення прикладу різних важких ситуацій, прорблем, які хвилюють сучасну молодь (алкоголь, наркотики, крадіжки, розпуста, родинні негаразди).

б) Проаналізування цих проблем, чому вони виникають, з яких причин? (Брак моральності, духовності в сучасному світі).

в) Підсумок: Святий Дух - як світло, як надія в житті кожної людини.

3. Запис теми:

Вірую в духа святого

4. Розповідь про спасенне послання:

а) Дух Святий - третя особа Святої Трійці.

Коли ми читаємо наше визнання віри, то промовляємо: "Вірую в Духа Святого Господа Животворящого..." Хто ж такий Дух Святий? Дух Святий є третьою Божою особою, правдивий Бог, рівнопоклоняємий і рів з Отцем і Сином, це той Утішитель, якого Ісус обіцяв і зіслав Апостолам. Святий Дух активно діє в Церкві, оберігає, керує і зсилає свої благодаті.

б) Дух Святий - особа і має свої імена.

Дух Святий є особою і має свої імена: Дух Божий - Мт. 3, 16; Дух - Мк. 1, 12; Дух Святий - Лк. 3, 22; Утішитель, Дух істини - Йо.14, 16-17; Дух свідчить... Дух - то правда... Дух, вода і кров, і оті троє - одно - 1 Йо. 5, 6-7; вишлю мого Духа - Ді. 2, 17; завдаток Духа - 2 Кор. 1, 21-22; обіцяний Дух Святий - Єф. 1, 13; він дав мир, від Духа свого - 1 Йо. 4, 13; а плід Духа; любов, радість, мир, довготерпеливість, лагідність, доброта, вірність, тихість, стриманість - Гал 5, 22-23.

в) Символи Духа Святого.

Ми знаємо, що Дух Святий є третьою особою Святої Трійці.

Бог Отець об'явився Мойсеєві в кущі вогню і назвав своє ім'я; Бог Син став чоловіком, щоб нас відкупити і перемогти смерть. А Бог - Дух Святий? Ми знаємо, що Дух Святий походить від Отця і Сина, і є великою загадкою для нас всіх. Ми бачимо "Діяння" Духа Святого: він нас одухотворює і дає святість та різну благодать. Але як? І це найбільша таємниця. Наприклад, вода, - чи вона має колір, запах, смак, форму: Ні, не має. Ми бачимо дію води, її результат, силу та міць; але ніколи не бачимо кольору, запаху, смаку чи форми. Так само вогонь, повітря, і вітер. То в символах і знаках виражаємо те, що для нас є найбільшою загадкою. Символи Духа Святого: вода - Йо. 7, 37-39; намащення - 2 Кор. 1, 21-22; вогонь - Мт. 3, 11; печать - Еф. 1, 13; рука Ді. 8, 14-17; голуб - Лк. 3, 22.

Дух Святий має й інші імена: Дух правди - Йо. 14, 16-17; обітниці - Га. 3, 14; дух Христа -Рм. 8, 9; Дух Господа 2 Кор. 3, 17; Дух Бога - Рм. 8, 14-15; Дух хвали - 1П. 4, 14; Дух усиновлення - Рм. 8, 15; Дух істини- Йо. 16, 13; утішитель - Йо. 14, 26; милості - Рм. 5, 5; міці та тверезості - 1Тим. 1,7.

г) Дух Святий в житті Церкви і кожної людини.

Святого Духа ми отримуємо під час Таїнства Хрещення. Святий Дух приходить до серця охрещенної людини і оселяється там. З того часу людина стає храмом Святого Духа. В таїнстві Миропомазання людина отримує ще більші благодаті, отримує Сім дарів Святого Духа. Якщо людина живе з Богом, приступає до Святих Таїнст - Святий Дух постійно живе в її серці дає їй свої благодаті, веде і підтримує її.

Святий Дух перебуває в цілій Церкві. Він єднає всіх віруючих в одну велик родину Божих дітей, розпалює в їх серцях вогонь любові. Він осипує її своїми дарами і благодатями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]