Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seti 2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

4.2 Лабораторне завдання

Створення локального облікового запису

Щоб додати нового користувача системи, варто виконати наступні дії:

1. На панелі керування відкрити Администрирование і потім Управление компьютером.

Порада. Управление компьютером можна також відкрити, клацнувши правою кнопкою миші на папці Мой компьютер і вибравши в меню пункт Управление.

2. У лівій частині екрана під заголовком Управление компьютером (локальным) розгорнути Служебные программы і вибрати Локальные пользователи и группы.

3. У Локальные пользователи и группы вибрати Пользователи.

4. Відкрити меню Действие і вибрати пункт Новый пользователь. З'явиться діалогове вікно Новый пользователь.

5. Ввести ім'я нового користувача (ivanov), яким він буде користатися для входу в систему, у поле Пользователь. Ім'я повинне бути унікальним (тобто жоден з інших облікових записів даного комп'ютера не повинен мати такого імені). Ім'я може включати до 20 символів і не повинне містити службових символів: " / \ - : ; | = , + * ? < >.

Ім'я користувача не чутливо до регістра букв (це означає, що при вході в систему можна використовувати прописні, рядкові чи і ті й інші букви), але система запам'ятає, як воно було введено у вікно.

6. У вікна Полное имя й Описание варто ввести будь-яку описову інформацію за бажанням (наприклад, ivanov_oleg і otdel_11). Система не використовує цю інформацію, але вона з'являється серед іншого в Локальные пользователи и группы, що дозволяє упорядкувати користувачів по повному імені.

Порада. Щоб список повних імен був годен для сортування, варто вводити імена в однаковій послідовності: або ім'я-прізвище, або прізвище-ім'я.

7. У полях Пароль і Подтверждение варто ввести пароль (123456), який користувач буде вводити при вході в систему. Встановіть прапорець Срок действия пароля не ограничен (при цьому термін дії пароля буде перевершувати той, що зазначено в Локальная политика безопасности).

Примітка. Паролі в системі Windows 2000 чутливі до регістра символів і користувачу прийдеться відтворювати рядкові і прописні букви точно так само, як їх ввели у вікні Новый пользователь.

8. Клацнути на кнопці Создать, щоб створити обліковий запис. Якщо ви хочете додати ще одного користувача (діалогове вікно Новый пользователь залишається відкритим), необхідно повторити дії. Якщо ні, варто клацнути на кнопці Закрыть.

Зміна локального облікового запису

Після створення облікового запису його можна змінювати. У Локальные пользователи и группы варто клацнути правою кнопкою миші на імені користувача і вибрати в меню пункт Свойства (можна двічі клацнути на імені користувача). З'явиться діалогове вікно властивостей користувача.

Нові користувачі за замовчуванням поміщуються в групу користувачів (Пользователи). Щоб змінити це положення чи додати користувача в одну чи в кілька додаткових груп, варто клацнути на вкладці Членство в группах у діалоговому вікні властивостей. Вкладка Членство в группах включає список тих груп, до яких належить користувач у даний момент.

Щоб додати користувача ще в одну групу, варто клацнути на кнопці Добавить. У діалоговому вікні Выбор: Группы, що з'явиться, вибрати групи, учасником яких повинен стати користувач, клацнути на пункт Добавить і клацнути на кнопці ОК, щоб повернутися в діалогове вікно властивостей.

Щоб видалити групу із вкладки Членство в группах, досить виділити її і клацнути на кнопці Удалить.

Зміна паролів

Щоб змінити пароль користувача, необхідно в Локальные пользователи и группы клацнути правою кнопкою миші на імені користувача і вибрати пункт Задать пароль. З'явиться відповідне діалогове вікно, у якому можна буде вказати новий пароль. Ввести той пароль, що вже існує, не можна. Якщо користувач забув пароль, його не можна відновити, можна тільки дати новий.

Порада.. Зміна власного пароля для входу в систему:

Як це не дивно, доти, доки ви є членом групи адміністраторів, ви не зможете змінити власний пароль за допомогою Пользователи и пароли на панелі керування. Більш того, Локальные пользователи и группы не дозволить вам змінити пароль при вході на домен. Для зміни пароля необхідно:

1. Де-небудь у системі Windows 2000 (для цього не потрібно відкривати додаток) варто натиснути клавіші Ctrl+Alt+Delete, щоб з'явилося діалогове вікно Защита системы.

2. Клацнути на Изменить пароль.

3. Ввести попередній пароль у поле Старый пароль. Потім двічі ввести новий пароль.

4. Клацнути на кнопці ОК у вікні повідомлення, що з'явиться, а потім клацнути на кнопці Отмена чи натиснути на клавішу Esc, щоб закрити діалогове вікно.

Перейменування, видалення і позбавлення доступу до облікового запису

Для перейменування облікового запису необхідно в Локальные пользователи и группы клацнути правою кнопкою миші на імені користувача і вибрати в меню пункт Переименовать. Зверніть увагу на те, що перейменування облікового запису означає зміну імені користувача — того імені, що вводиться при вході в систему.

Для видалення облікового запису варто клацнути на ньому правою кнопкою миші і вибрати в меню пункт Удалить. Система Windows 2000 видасть попередження про те, що при видаленні запису й створенні запису з тим же ім'ям ніякі права, властивості й дозволи старого запису не зберігаються. Прийдеться почати із самого початку, оскільки система привласнює новий SID (ідентифікатор захисту) новому обліковому запису.

Порада. Якщо вам незручно користатися правою кнопкою миші і спливаючим меню, можна використовувати команди Переименовать і Удалить із меню Действие.

Якщо ви видаляєте користувача, що швидше за все через якийсь час повернеться, краще не видаляти обліковий запис, а заборонити доступ до нього. Тоді в потрібний момент запис разом з усіма властивостями, правами й дозволами може бути відновлений.

Щоб позбавити доступ до облікового запису, варто двічі клацнути на ньому і відкрити діалогове вікно його властивостей. Потім встановити прапорець Отключить учетную запись.

Щоб відновити попереднє положення, досить зняти прапорець.

Примітка. Видалити існуючі в системі облікові записи адміністратора й гостя не можна. Якщо ви не хочете, щоб хто-небудь користався обліковим записом гостя, варто заборонити доступ до нього.

Створення нової локальної групи

Щоб додати локальну групу в систему, необхідно виконати наступні дії:

1. Вибрати Группы в Локальные пользователи и группы .

2. Відкрити меню Действие і вибрати пункт Новая группа. З'явиться діалогове вікно нової групи.

3. Привласнити групі ім'я (дотримуючись тих же правил, що й у випадку з обліковими записами) і дати (при бажанні) опис.

4. Клацнути на кнопці Добавить, щоб відкрити діалогове вікно Выбор: Пользователи или Группы.

5. У полі Искать в виділити ім'я вашого комп'ютера, щоб додати локальний обліковий запис користувача до групи, чи вибрати ім'я домену, на якому маються користувачі чи групи, які варто додати. Виділити ім'я користувача чи групи, які повинні бути включені, і клацнути на кнопці Добавить. Дії варто повторити необхідне число раз, а потім клацнути на кнопці ОК, щоб повернутися в діалогове вікно Новая группа.

6. Клацнути на кнопці Создать, щоб створити нову групу, додати при необхідності ще групи (діалогове вікно нової групи залишається відкритим) чи клацнути на кнопці Закрыть.

Зміна властивостей локальної групи

Щоб змінити опис чи склад учасників локальної групи, варто двічі клацнути на імені групи в Локальные пользователи и группы .

У діалоговому вікні властивостей, що з'явилося, варто клацнути на кнопці Добавить, щоб додати нових учасників групи. Для їхнього видалення варто виділити імена і клацнути на кнопці Удалить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]