Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TYeMA_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
122.37 Кб
Скачать

155. Чистий оборотний капітал.

Власні оборотні кошти - це робочий капітал (Рк).

Робочий капітал (Рк) - різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов'язаннями. Тобто, робочий капітал є тією частиною оборотних активів, яка фінансується за рахунок власних коштів та довгострокових зобов'язань. Наявність робочого капіталу свідчить про те, що підприємство не тільки здатне сплатити власні поточні борги, а й має фінансові ресурси для розширення діяльності та інвестування.

Збільшення робочого капіталу може говорити про ріст фінансової стійкості компанії.

Ріст величини робочого капіталу може бути викликаний збільшенням обсягів неліквідних запасів або ростом простроченої дебіторської заборгованості. Це може негативно позначитися на оборотності.

Зниження величини робочого капіталу, крім погіршення стійкості, може говорити про ріст потреби в коштах.

Для визначення причин зміни величини робочого капіталу необхідно провести поглиблений аналіз поточних активів і зобов'язань.

Платоспроможність підприємства визначається передусім величиною і маневреністю його робочого капіталу. Як нестача робочого капіталу, так і його надлишок може бути негативною ознакою. Оптимальний розмір Рк залежить від сфери діяльності, обсягу реалізації, кон'юнктури ринку тощо.

Якщо сума довгострокових кредитів перевищує робочий капітал, то це свідчить, що підприємство використовує частину довгострокових позик і кредитів на фінансування поточних операцій, тобто здійснює нецільове їх використання.

При зменшенні Рк необхідно з'ясувати, за рахунок чого це відбулося і як це вплинуло на маневреність робочого капіталу.

Період обороту чистого робочого капіталу - харктеризує час, протягом якого здійснють оборт оборотні кошти підприємства (цикл від оплати сировини і матеріалів, знаходження їх у вигляді виробничих до отримання платежу за реалізовану продукцію).

Від'ємне значення показника говорить про відсутність оборотних коштів, а його розмір характеризує мінімальну суму на поповнення оборотних коштів. Високе значення показує, що ресурси заморожені в оборотних коштах (розміри запасів надмірні, або підприємство відпускає значну частину продукції у кредит). При раціональному управлінні період обороту позитивний але близький до нуля, тобто структура дебіторської і кредиторської заборгованостей збалансована. Близька до нуля від'ємна величина періоду обороту говорить про роботу підприємства на кредитах постачальників і відсутності власних оборотних коштів. Ріст тривалості обороту говорить або про збитковість, або про відтягення коштів. І в тому, і в іншому випадку кредитування не вирішить проблем підприємства

157.Інвестування в оборотні активи.

Фінансування обігових активів здійснюється капіталом, який має відповідний термін обігу - до одного року і класифікується як обігові капітал. Фінансова діяльність з розміщення капіталу в оборотні активи поділяється на функції по створенню найбільш ефективної структури обігових активів (інвестування в активи) та функції управління грошовими потоками підприємства від використання створеного майна підприємства. Інвестування в обігові активи складається з комплексу робіт, результатом виконання яких буде:

- визначення обсягу фінансування обігових активів усіх видів згідно з обгрунтованою розрахунками потреби в них;

- формування обігового капіталу з власних та позикових джерел, виходячи з критеріїв їхньої ціни та доступності отримання;

- забезпечення ліквідності підприємства оптимізацією складу поточних активів і на цій основі сприяння зростання ефективності вкладення обігових коштів.

Розмір обігового капіталу окремого підприємства обумовлюється розміром його продуктивного капіталу, тобто чим вище виробничий потенціал (більший обсяг та більші виробничі потужності основного технологічного обладнання), тим більше треба коштів витратити на технологічні матеріальні ресурси і оплату праці. Тому в управлінні обіговим капіталом необхідно керуватися тим, що будь-яке додаткове інвестування в основний виробничий капітал супроводжується додатковим збільшенням обігового капіталу в операційній діяльності. Особливістю інвестування в обігові активи є необхідність забезпечення безперервності операційного циклу підприємства, тобто одночасного вкладення оборотних коштів на всіх його стадіях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]