Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікро т16.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
147.97 Кб
Скачать

Приклад

Найочевидніші зовнішні витрати пов'язані із забруднен­ням навколишнього середовища. В умовах забруднення ви­робники перекладають частину своїх витрат на споживачів, що знижує приватні витрати виробництва. Крива пропозиції не включає всіх витрат, які пов'язані з виробництвом товарів, що викликають забруднення (Рис.1).

Рис.1. Негативний зовнішній ефект

• Ринкова рівновага досягається у точці E0, де Р0 = MSB = МРС (MSB - граничні суспільні вигоди, МРС — приватні граничні витрати).

• Гранична суспільна вигода MSB (Marginal Social Benefit) - додаткова корисність, яку отримує суспільст­во, коли виробляється додаткова одиниця товару, послуги, інформація.

• Граничні суспільні витрати MSC — МРС + МЕС (МЕС — граничні зовнішні витрати).

• Ефективний суспільний обсяг випуску досягається в точці Е„ де MSC = MSB.

• За ринкового обсягу випуску товарів чи послуг з негативними зовнішніми ефектами граничні суспільні витрати перевищують їх граничну суспільну вигоду:

MSC > MSB.

Висновок: Ринкова система призводить до зайвого, порівняно з соціально ефективним, випуску товарів та послуг з негативними зовнішніми ефектами.

Позитивний зовнішній ефект виникає у випадку, коли діяльність одних економічних агентів приносить вигоду деяким іншим, які не беруть участь у ринковій угоді.

MSB = МРВ + МЕВ,

де MSB - гранична суспільна вигода; МРВ — гранична приватна вигода;

МЕВ — гранична зовнішня вигода.

Гранична зовнішня вигода МЕВ (Marginal External Benefit) - це додаткова вигода, яку отримують треті особи, що не беруть участь у ринковій угоді.

При наявності позитивного зовнішнього ефекту гранич­на приватна вигода менша за граничну суспільну вигоду.

Приклад

Освіта забезпечує вигоди всьому суспільству через наяв­ність більш продуктивної та універсальної робочої сили. Внаслідок забезпечення вищого рівня професійності та про­дуктивності людського капіталу. Але в умовах сучасної рин­кової пропозиції освітянських послуг інвестиції в цю сферу здебільшого недостатні { Рис.2).

Рис.2. Позитивний зовнішній ефект.

Ринкова рівновага встановлюється в точці Ео, де MSC = МРВ,

MSC — суспільні граничні витрати;

МРВ — приватні граничні вигоди.

Граничні суспільні вигоди MSB = МРВ + МЕВ, де МЕВ — граничні зовнішні вигоди.

Ефективний суспільний обсяг випуску досягається в точці е„ де

MSC = MSB.

В умовах ринкової рівноваги при наявності позитивного зовнішнього ефекту товар чи послуга продаються та поку­паються в меншому обсязі, в порівнянні з ефективним.

Висновок: Ринкова система призводить до меншого, порівняно з ефективним, випуску товарів та послуг з позитивними зовнішніми ефектами.

Коригування зовнішніх ефектів

Зовнішній ефект трансформується у внутрішній (інтернаціоналізується), коли ціни скориговані так, що вони відображають суспільні витрати чи вигоди.

Щоб зменшити, перевиробництво товарів з негативним зовнішнім ефектом або збільшити виробництво, що мас позитивний зовнішній ефект, необхідно трансформувати зовнішні ефекти у внутрішні. З цим завданням ринок не може справитись, і виправляти становище повинна держава.