Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t_pributok.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
134.14 Кб
Скачать

6. Порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємства. Форми розрахункових документів.

Податок нараховується платником самостійно за визначеною ставкою від податкової бази. Податок, отриманий від діяльності, яка підлягає патентуванню, підлягає сплаті до бюджету в сумі, яка зменшена на вартість придбаних торгових патентів на право провадження такого виду діяльності.

Доходи і витрати нараховуються з моменту їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів.

Платник податку, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку та сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, визначений згідно з нормами цього розділу та зменшений на суму податку, сплаченого до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.

Сума податку на прибуток відокремлених підрозділів за відповідний звітний (податковий) період визначається розрахунково виходячи із загальної суми податку, нарахованого платником податку, розподіленого пропорційно питомій вазі суми витрат відокремлених підрозділів такого платника податку в загальній сумі витрат цього платника податку.

Відповідальність за повноту утримання та своєчасність перерахування до бюджету податків несуть платники податку, які здійснюють відповідні виплати.

З податку використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Звітний податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду.

Платники податку протягом 40 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду подають до органу державної податкової служби України податкову декларацію про прибуток за звітний (податковий) період, яку розраховують збільшуваним підсумком з початку календарного року з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих звітних (податкових) періодів.

За цих умов за звітні (податкові) квартал, півріччя та три квартали платники податку подають спрощену декларацію, а за результатами звітного (податкового) року - повну. Форми декларацій з цього податку встановлює центральний орган державної податкової служби України.

Платники податків, які сплачують авансові внески, подають до органу державної податкової служби розрахунок за формою, що її встановлює центральний орган державної податкової служби України протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платники податку мають право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення терміну надіслати документи органам державної податкової служби України поштою з повідомленням про вручення. Органи державної податкової служби України не узгоджують розрахунків податкових зобов'язань платника податку, що передують сплаті податку.

Нерезиденти, що провадять діяльність на території України через постійне представництво, ведуть бухгалтерський і податковий облік та звітність згідно із законодавством України, щоквартально подають органам державної податкової служби України за місцем розташування постійного представництва декларацію про прибуток, одержаний із джерел в Україні, а також розрахунок нарахованого податку на прибуток за формою, що її встановлює центральний орган державної податкової служби України. У разі припинення діяльності постійного представництва до закінчення звітного (податкового) року зазначені документи подають до органу державної податкової служби України протягом 15 календарних днів з дня такого припинення.

Порядок ведення і складання податкових звітів, декларацій про прибуток та розрахунків податку встановлює центральний орган державної податкової служби України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]