Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t_pributok.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
134.14 Кб
Скачать

16

1. Сутність та форми прибуткового оподаткування юридичних осіб.

З 1 січня 2011 р. набрав чинності Податковий Кодекс України, який вніс суттєві зміни в ме­ханізм справляння податку на прибуток.

Основною причиною необхідності змін та доповнень до подат­кового законодавства України в частині оподаткування доходів юридичних осіб, стало те, що законодавчі акти, прийняті в 1990 — 1996 рр., виявились недостатньо розробленими і недостатньо перевіреними практикою.

Сьогодні податок на прибуток є основним прямим прибутковим податком з юридичних осіб. Його класифікаційними ознаками є наступні ознаки:

1 за рівнем державних структур, що встановлюють податки – загальнодержавний;

2 за джерелом сплати – фінансовий результат;

3 за економічним змістом об’єкта оподаткування – на доходи;

4 за способом встановлення податкових зобов’язань – окладний;

5 за сферою використання податкових надходжень – загального призначення;

6 за суб’єктами оподаткування – змішаний (з юридичних осіб та фізичних осіб - нерезидентів);

7 за формою оподаткування – прямий податок;

8 за методом встановлення ставок – пропорційний, процентний;

9 за способом стягнення – за декларацією;

10 за повнотою прав використання податкових надходжень – власний.

Податок на прибуток має свої характерні особливості, які складають його загальну характеристику:

1 податкова база – оподатковуваний прибуток,

2 одиниця оподаткування – гривня,

3 вид податкових ставок – адвалерні,

4 джерело сплати – власні кошти,

5 об’єкт оподаткування – оподатковуваний прибуток,

6 суб’єкти оподаткування – змішаний (з юридичних осіб та фізичних осіб - нерезидентів),

7 метод податкового обліку – переважно за першою подією,

8 податковий період – календарний квартал, півріччя, 3 квартали, рік.

2. Платники, ставки та об’єкт оподаткування .

Платниками податку з числа резидентів є:

1. суб’єкти господарювання – юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами;

2. управління залізниці, яке отримує прибуток від основної діяльності залізничного транспорту;

3. підприємства залізничного транспорту та їх структурні підрозділи, які отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту;

4. неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню;

5. відокремлені підрозділи платників податку, за винятком представництв.

Представництво платника податку – відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням, та який здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи, фінансується такою юридичною особою та не отримує інших доходів, окрім пасивних доходів.

Платниками податку з числа нерезидентів є:

1. юридичні особи, що створені в будь-якій організаційно-правовій формі, та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України;

2. постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.

Постійне представництво до початку своєї господарської діяльності стає на облік у податковому органі за своїм місцезнаходженням у порядку, встановленому центральним податковим органом України. Постійне представництво, яке розпочало свою господарську діяльність до реєстрації у податковому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування.

Об’єктом оподаткування є:

1. прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду;

2. дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню, з джерелом походження з України.

Основна ставка податку становить 16 відсотків.

За ставкою 0 відсотків прибутку від страхової діяльності юридичних осіб у випадках, встановлених Кодексом.

За ставками 0, 4, 6, 12, 15 і 20 відсотків доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених Кодексом.

ставка податку на прибуток підприємств:

з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно  23 відсотки;

з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно  21 відсоток;

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно  19 відсотків;

з 1 січня 2014 року  16 відсотків.

Звільнення від оподаткування

Звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх повною власністю, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг, крім підакцизних товарів, де протягом попереднього звітного (податкового) періоду кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

Звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий від продажу на митній території України продуктів дитячого харчування власного виробництва, спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін таких продуктів.

Звільняється від оподаткування прибуток державних підприємств "Міжнародний дитячий центр "Артек" і "Український дитячий центр "Молода гвардія" від провадження діяльності з оздоровлення та відпочинку дітей.

На період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень та нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із таких критеріїв:

а) утворені в установленому законом порядку після 1 квітня 2011 року;

б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років), щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності цим Кодексом та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до одного мільйона гривень та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб.

Звільняється від оподаткування прибуток дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманий від надання освітніх послуг.

Звільняється від оподаткування прибуток підприємств енергетичної галузі в межах витрат, передбачених інвестиційними програмами, схваленими Національною комісією регулювання електроенергетики України, на капітальні вкладення з будівництва (реконструкції, модернізації) міждержавних, магістральних та розподільчих (локальних) електричних мереж та/або сум, спрямованих на повернення кредитів, які використані для фінансування вищевказаних цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]