Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t_PDV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
122.37 Кб
Скачать

5. Строки сплати пдв, декларація з пдв.

Звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених Кодексом, календарний квартал, з урахуванням таких особливостей:

а) якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця;

б) якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.

Платники податку, які відповідно до Кодексу мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток, на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Основним первинним документом з ПДВ в Україні є податкова накладна.

Податкова накладна являє собою первинний податковий документ, що підтверджує виникнення податкового зобов'язання у платника податку в зв'язку з продажем товарів (робіт, послуг) і одночасно підтверджує право на податковий кредит у покупця — платника податку у зв'язку з придбанням таких товарів (робіт, послуг).

Податкова накладна — це звітний податковий документ і одночасно розрахунковий документ з ПДВ.

Платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата виписування податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість,  продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця);

ґ) місцезнаходження юридичної особи-продавця або податкова адреса фізичної особи  продавця, зареєстрованої як платник податку;

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість,  покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

и) вид цивільно-правового договору.

Форма та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом державної податкової служби.

У разі звільнення від оподаткування у податковій накладній робиться запис "Без ПДВ" з посиланням на відповідний пункт Кодексу.

Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця. Оригінал податкової накладної видається покупцю, копія залишається у продавця товарів/послуг.

Для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

Податкова накладна є податковим документом і одночасно відображається у податкових зобов’язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця.

Органи державної податкової служби за даними реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, наданих в електронному вигляді, повідомляють платника податку про наявність у такому реєстрі розбіжностей з даними контрагентів. При цьому платник податку протягом 10 днів після отримання такого повідомлення має право уточнити податкові зобов’язання без застосування штрафних санкцій, передбачених Кодексу.

Податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

У разі якщо частка товарів/послуг, послуг не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів/послуг зазначається в додатку до податкової накладної у порядку, встановленому центральним органом державної податкової служби, та враховується при визначенні загальних податкових зобов’язань.

Податкова декларація. На підставі податкової накладної платник ПДВ заповнює податкову декларацію.

Декларація подається до податкового органу по місцю реєстрації особою, яка зареєстрована платником податків на додану вартість, а також особою, яка здійснює облік результатів загальної діяльності відповідно до договору про загальну діяльність. Податкова декларація буває скороченої і повної форми.

Особи, які не підпадають під визначення платників податків у зв'язку з об'ємами оподатковуваних операцій, меншими, ніж 300 тис. грн., а також особи, зареєстровані як платники податків на підставі того, що вони здійснюють торгівлю за готівковий розрахунок, подають декларацію по скороченій формі (податкову декларацію по податку на додану вартість (скорочену)).

Податкова декларація по скороченій формі подається до першого звітного періоду, в якому платником досягнутий об'єм оподатковуваних операцій у розмірі 300 тис. грн.. В звітному періоді, в якому вказані об'єми були досягнуті, платником подається повна форма податкової декларації.

Декларація складається з вступної частини, податкового зобов'язання і податкового кредиту, який платник податків повинен заповнити.

У вступній частині він відображає свої анкетні дані (про підприємство). Записи щодо нарахування по ПДВ записуються в наступних двох розділах.

В податковому зобов'язанні відображаються операції, які підлягають оподаткуванню, операції, які не є об'єктом оподаткування, операції які звільнені від оподаткування. На підставі вище перерахованого визначається загальний об'єм продажу. Разом з цим в податковому зобов'язанні відображається об'єм товарів, які протягом звітного періоду були ввезені на митну територію України і сплата ПДВ за які була відстрочена шляхом оформлення податкового векселя, а також сума послуг за роботи, одержані від нерезидента для їх використання або споживання і готова продукція, виготовлена з давальницької сировини нерезидента, які реалізуються в Україні. Внаслідок цього платник ПДВ визначає загальну суму податкових зобов'язань. Для заповнення вище приведеного в "податковому зобов'язанні передбачено дві колонки - об'єми продажу без урахування ПДВ і сума ПДВ.

В другій частині податкової декларації - податковому кредиті - відображаються суми від проведення операцій без урахування ПДВ і можлива пільга на зменшення податкового зобов'язання.

Оригінал декларації на паперовому носії подається платником до податкового органу по місцю знаходження платника. Надання ксерокопії не допускається. Ця норма торкається податкової звітності по всіх без виключення платежах.

По добровільному рішенню платник податків може подати в податкову службу по місцю реєстрації податкову декларацію в електронній формі за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб в порядку, визначеному законодавством.

Декларація може бути прислана по місцю реєстрації платника поштою з повідомленням про вручення не пізніше ніж за 10 днів (дата відправлення на поштовому штемпелі) до закінчення граничного терміну, встановленого для представлення декларації.

Декларація подається платником незалежно від того, виникло в звітному періоді у платника податкове зобов'язання чи ні, тобто незалежно від стану фінансово-господарської діяльності платника податків.

Декларація може бути заповнена від руки чорнильної або кульковою ручкою, або віддрукована без виправлень і помарок; в рядках, де відсутні дані для заповнення, може бути проставлений прочерк. Суми обороту і податку в декларації розставляються в гривнах, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Якщо платником самостійно виявлені помилки, які є в раніше представленій ним податковій декларації, такий платник зобов'язаний подати нову податкову декларацію, яка містить виправлені показники (уточнену декларацію).

Податкові декларації з ПДВ подаються за звітний податковий період, що дорівнює:

а) календарному місяцю — протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (по­даткового) місяця;

б) календарному кварталу — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму ПДВ, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного гранично­го терміну.

Платник податку подає органу державної податкової служби податкову декларацію незалежно від того, чи виникло у цьому періоді податкове зобов'язання, чи ні.

ПРИКЛАД

Підприємство реалізує на території України запчастини для верстатів за договірною ціною 1200грн.

Визначити суму ПДВ за реалізований товар та відпускну ціну товару (ЦПР).

РОЗВ’ЯЗАННЯ

Базою оподаткування для нарахування ПДВ є договірна ціна товару:

БО = ЦДОГОВІРНА = 1200 грн.

Ставка ПДВ = 20% до БО

∑ПДВ = БО х СПДВ : 100 = 1200 х 20 : 100 = 240 грн.

ЦПР = ЦДОГОВІРНА + ∑ПДВ = 1200 + 240 = 1440 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]