Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History KPI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
315.39 Кб
Скачать

25.В чому ви вбачаєте здобутки та прорахунки української дипломатії у сучаснихгеополітичних перетвореннях?

Поява незалежної України . одна з найважливіших геополітичних змін у Європі в XX столітті. Якщо аналізувати досягнення та вади першого десятиліття незалежності України, необхідно визнати, що сфера зовнішньої політики протягом значного часу була єдиною сферою діяльності України, в якій здобутки та досягнення були значно вищими, ніж прорахунки. Досягнення української зовнішньої політики, фактично, забезпечили Україні гідне місце і визначальну роль у регіональних, європейських та глобальних процесах.

За останній час дещо ускладнились відносини України зі стратегічними партнерами. Польщею та Росією і різко погіршились з ключовим стратегічним партнером - Сполученими Штатами Америки.

Так, вперше за роки розвитку українсько-польських відносин у травні 2002 року було відмінено заздалегідь заплановану зустріч президентів України і Польщі. І справа не в тому, що місцева влада у Львові виявила непоступливість, не бажаючи піти на компроміси у справі відкриття меморіалу польських вояків на Личаківському цвинтарі.

Щодо здобутків, то насамперед хотілось би згадати успіхи на європейському напрямку: найуспішніший з усіх самітів у взаєминах із ЄС, надання статусу країни з ринковою економікою, початок переговорів щодо спрощеного візового порядку, наближення до переговорів щодо зони вільної торгівлі, наближення до питання про майбутній формат взаємин між Україною і ЄС, що, очевидно, визначиться наступного року. Ще один успіх — євроатлантичний напрямок: переведення відносин України і НАТО на новий формат, наближення до наступного формату (Плану дій щодо членства). Інший здобуток — українсько-американські взаємини: новий етап у взаєминах від недовір’я до повноцінних відносин. Про відносини України і Росії я вже говорив. Передовсім на цьому напрямку хотів би відзначити переведення їх на прагматичний рівень. У цілому сьогодні Україна сприймається по-іншому в світі. Вона сприймається як країна, яка належить однозначно до європейської цивілізації, як країна, що поділяє європейські цінності. I ще один успіх — питання регіональної політики. Україна продемонструвала упродовж цього року свою здатність бути регіональним лідером. Завдяки Україні, нове дихання отримав ГУАМ. Україна продемонструвала через ініціативу Віктора Ющенка здатність бути лідером у врегулюванні заморожених конфліктів — зокрема, придністровського. Україна запропонувала свої посередницькі послуги двом сусіднім країнам — Польщі і Білорусі2, c. 571-572.

26.Проаналізуйте проблеми взаємовідносин України і Росії в історичній ретроспективі і сьогодні

Від 20-х років ХХ століття СРСР сприймали як Росію і навпаки. Дійсно, Росія була синонімом СРСР, і ніхто не звертав особливої уваги на існування 15 республік, які входили до складу колишнього Радянського Союзу, включаючи Україну. А тому, на противагу Росії, виникнення й розвиток незалежної України викликали деякий подив, якщо не роздратування.

З перших днів відновленої незалежності Україна постала перед територіальними претензіями з боку двох сусідніх країн . Росії та Румунії. Існував брак доброї волі щодо сприйняття незалежності України з боку Росії та недовіра до України з боку Заходу.

Що стосується відносин України з Росією, то тут Україна так і не змогла «дотягнути» до статусу справжнього стратегічного партнера. Українська влада продовжує спостерігати, як російський бізнес скуповує українську економіку. У Києві без заперечень слухають образливу для незалежної держави політичну риторику, що лунає з Москви, як це було, наприклад, під час останніх парламентських виборів. І все з більшою готовністю Україна реагує на усілякі економічні ініціативи. з Росії, які мають усі шанси у майбутньому призвести до конкретних негативних економічних і політичних наслідків. Останнім прикладом цього стало укладення українською владою невигідної угоди про використання українського стратегічного об’єкту - газотранспортної системи[2, c. 573-574].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]