Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IB.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
496.37 Кб
Скачать

Вступ до інформаційної безпеки

Тема 1. Загальні поняття та положення з інформаційної безпеки

1.1. Загальні поняття про інформацію: визначення, особливості та властивості інформації

1.2. Поняття про інформаційну безпеку

Мета навчальної дисципліни "Вступ до інформаційної безпеки" – надати студентам уявлення про обрану спеціальність (основні визначення, термінологія, структура та основні поняття цієї галузі знань).

1.1. Загальні поняття про інформацію: визначення, особливості та властивості інформації

Як і кожній сфері діяльності, інформаційної безпеці властива специфічна термінологія, як професійна, так і жаргонна. Термінологія відображає концептуальні підходи до розв’язання проблеми. Вільне володіння термінологією не лише демонструє належність фахівця до певної професійної групи, але й дозволяє визначити його досвідченість, глибину знань, специфіку діяльності.

Слід зазначити, що властива цій галузі жаргонна термінологія набула досить широкого поширення. Інформаційна безпека є “модною” темою не лише в пресі й на телебаченні, але й у сучасній літературі, кінофільмах. На професійний підхід до питань, які фактично є основою сюжету, там годі й очікувати. Але, на жаль, жаргонну термінологію досить часто використовують і там, де їй місця немає.

Доводилось спостерігати таке навіть на спеціалізованих конференціях з питань захисту інформації. Здебільшого цим грішать окремі представники комерційних структур, які пропонують на ринку послуги з захисту інформації (як правило, рішення інших фірм), не маючи ні відповідної освіти, ні достатнього досвіду.

Тому доцільне розпочати саме з визначень та термінології.

Інформація у перекладі з латинської – відомості, ознайомлення, роз’яснення, переказ.

Існує багато інших визначень цього поняття, які висвітлюють різні ставлення до нього. Погляди на поняття інформація змінюються з часом – від категорії, яка не передбачає дії (наявність відомостей про щось чи ідей відносно чогось, наприклад, «інформація – це відомості про особи, предмети, факти, події, явища та процеси незалежно від форми їх подання».), до категорії, яка передбачає дію (ознайомлення, роз’яснення, переказ).

З розвитком поглядів на поняття інформації розширюється коло учасників дій по обміну відомостями: обмін відомостями між людьми; людиною і автоматом; автоматом і автоматом; обмін сигналами в тваринному світі; передача ознак від клітини до клітини та ін.

У технічних науках використовують не "ідейне", а прикладне тлумачення поняття інформації. При цьому нехтують якісними особливостями інформації та прагнуть підрахувати її кількість за допомогою числа, тобто вимірювати інформацію. У цьому випадку кількість інформації, яка міститься у повідомленні (чи її вага), оцінюється з позиції її новини, чи зменшення невизначеності нашого знання про об’єкт. Такий кількісний підхід пов’язують з ім’ям вчених Р. Хартли (1928р.) та Клодом Шенноном (1948р.).

Визначають таки особливості інформації: вона нематеріальна (у розумінні, що її не можна помірити фізичними методами чи приладами), зберігається та передається за допомогою матеріальних носіїв (мозок людини, фізичні поля, папір та ін.), будь який матеріальний об’єкт містить інформацію про себе чи інший матеріальний об’єкт.

Інформація має певні властивості, наприклад: достовірність, повнота, цінність, своєчасність, короткість та інші. Інформаційна безпека оперує такими властивостями, як конфіденційність, доступність, цілісність та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]