Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IB.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
496.37 Кб
Скачать

2.2. Приклади сучасних систем обробки інформації

Сучасні інформаційні системи різного призначення, розміру, форми власності можуть мати спільні риси і, навидь, схожу структуру. Наведемо приклад організації (компанії) з позиції обробки інформації (наприклад, страхової компанії, виробничого об’єднання, органа державної влади, тощо) (рис). Інформація такої організації обробляється з використанням інформаційно-комунікаційної системи, приклад структурної схеми якої наведемо на наступному рисунки.

Рис. Приклад організації (компанії) з позиції обробки інформації

Рис. Структурна схема ІКС

При детальному порівнянні різних систем можна виділити спільні риси. В будь-якій ІКС можна виділити типові рівні, на яких вирішуються задачі, спільні для всіх систем. Як правило, виділяють 4 рівня (рис.).

Рис. Типові рівні ІКС

Розглянемо типові рівні ІКС знизу вверх:

  • Рівень мережі– відповідає за взаємодію вузлів ІКС. Елементами ІКС, що відносяться до цього рівня, є модулі, які реалізують стеки протоколів мережевої взаємодії, наприклад, ТСР/ІР. Також на цьому рівні функціонує специфічна апаратура – мережеве обладнання.

  • Рівень операційних систем(ОС) – відповідає за обслуговування програмного забезпечення, яке реалізує більш високі рівні, і його взаємодію з обладнанням. В якості типових елементів цього рівня можна назвати такі поширені ОС, як Microsoft Windows, Sun Solaris, Linux.

  • Рівень систем керування базами даних(СКБД) – відповідає за зберігання та обробку даних. В якості типових елементів цього рівня можна назвати СКБД Oracle і MS SQL Server. Іноді СКБД є центральним елементом ІС (наприклад, облік товарів на складі), а іноді СКБД функціонує прозоро для користувачів і виконує допоміжні функції, зокрема для зберігання технологічної інформації самої ІС. Так, наприклад, система підтримки конфіденційного документообігу OPTiMA WorkFlow базується на СКБД MS SQL Server.

  • Рівень прикладного ПЗ(застосувань) - найвищий рівень. Розрізняють прикладний компонент і компонент подання (рос. –представления), які є складовими прикладного рівня. Прикладний компонент забезпечує виконання специфічних функцій ІС. Компонент подання відповідає за взаємодію з користувачем і подання даних у необхідній формі. На рівні прикладного ПЗ функціонують, наприклад, офісні застосування, такі як популярні Microsoft Office, Star Office або Open Office, бухгалтерські програми, спеціально розроблені для кожної окремої ІС програмні засоби, що реалізують специфічні для неї функції, і будь-які інші прикладні програми.

Тема 3. Загрози безпеці інформації

3.1. Поняття загрози інформації

3.2. Класифікація загроз інформаційної безпеки

3.2.1. Класифікація загроз інформаційної безпеки за її складовими

3.2.2. Класифікація загроз інформаційної безпеки за компонентами інформаційних систем, на яки вони націлені

3.2.3. Класифікація загроз інформаційної безпеки за характером впливу

3.2.3.1. Випадкові загрози

3.2.3.2. Навмисні загрози

3.2.4. Класифікація загроз інформаційної безпеки за розташуванням їх джерела

3.3. Поняття порушника інформаційної безпеки

3.4. Поняття про модель загроз та модель порушника

3.5. Приклади дій порушника та типові атаки на інформаційній ресурс

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]