Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

1.6.2 Перспективи вдосконалення форм кримінальної відповідальності в контексті реформування кримінальної юстиції в Україні

Щодо можливих перспектив розвитку інституту кримінальної відповідальності взагалі і її форм зокрема слід зауважити, що на цей інститут, без сумніву, вплине ідея розподілу кримінальних правопорушень на злочини та кримінальні проступки. Загалом, підтримуючи ідею введення інституту кримінального проступку, не можна не погодитися із судженнями, що це можливо лише за умови широкої і всебічної його наукової експертизи з урахуванням європейського досвіду.

По-перше, поява інституту кримінального проступку ставить принципове питання щодо поняття та визначення його місця у системі законодавства. Зміст кримінальних проступків повинні становити окремі діяння, що за чинним КК належать до злочинів невеликої тяжкості, які відповідно до політики гуманізації кримінального законодавства повинні бути визнані такими, що не мають значного ступеня суспільної небезпечності. До кримінальних проступків слід віднести також певні види адміністративних правопорушень, які вчиняються фізичними особами.

По-друге, одразу ж виникає проблема криміналізації і декриміналізації, особливо з урахуванням глибокого і всебічного вивчення соціальної зумовленості визнання відповідних видів правопорушень кримінальними проступками. Досить уважно слід ставитися до ідеї визнання деяких адміністративних правопорушень кримінальними проступками, як і, навпаки, можливої трансформації ряду злочинів у проступки. Слід пам'ятати, що включення певної групи адміністративних правопорушень до КК матиме не лише формальний характер, а й міститиме загрозу широкої фактичної криміналізації тієї частини адміністративних правопорушень, що вчиняються фізичними особами та мають значні, за обсягом реального їх вчинення, показники (наприклад, дрібна крадіжка, дрібне хуліганство). Ці показники для певних адміністративних правопорушень рахуються на мільйони. Окрім того, при такому підході щодо введення до КК інституту кримінального проступку буде порушено міжгалузевий принцип поділу правопорушень на види, оскільки за ступенем тяжкості кримінальні проступки майже нічим не будуть відрізнятися від тих адміністративних деліктів, відповідальність за які залишиться в межах адміністративного законодавства.

По-третє, хоча сьогодні більшість науковців, які займаються розробкою проблеми кримінальних проступків, висловлюється за їх виокремлення в рамках існуючого Кримінального кодексу у виді книги Особливої частини з одночасним закріпленням основних характеристик цієї групи діянь у нормах Загальної частини КК України, на нашу думку, все-таки існує потреба у розробці та прийнятті окремого комплексного Закону про кримінальні проступки. У цьому законодавчому акті вирішувалися б питання організаційно-правового характеру, а також матеріального і процесуального права, зокрема встановлювалось б, що справи про передбачені ним правопорушення повинні розслідуватися правоохоронними органами у режимі спрощеної процедури, також закріплювалося б право потерпілого на оскарження рішень цих органів.

На порядок денний і зокрема у зв'язку з розробкою законодавства щодо відповідальності за зазначені проступки необхідно також поставити питання щодо введення до системи суб'єктів судочинства мирових суддів, які, зокрема, і займалися б розглядом питань щодо відповідальності за діяння, які будуть визнані проступками.

Впровадження кримінального проступку потребує встановлення кримінальної відповідальності за їх вчинення не у формі покарання, а у формі кримінального стягнення. Окрім іншого, це дозволить встановити кримінальну відповідальність юридичних осіб.

Питання для самоконтролю:

1. Що складає зміст спеціальної протидії злочинності?

2. Яку роль в спеціальній протидії злочинності займає кримінальна відповідальність?

3. Яке визначення кримінальної відповідальності найбільш адекватне її сутності?

4. Що складає зміст кримінальної відповідальності?

5. Що визнається підставою кримінальної відповідальності за законодавством України?

6. Які умови настання кримінальної відповідальності визначені кримінальним законодавством України?

7. Які форми кримінальної відповідальності визначені кримінальним законодавством України?