Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія до практики.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
360.07 Кб
Скачать

2.1 Груповий комутаційний модуль gsm

Груповий комутаційний модуль GSM утворює однокаскадне цифрове комутаційне поле (ЦКП) – він є каскадом ЧП просторово-часової комутації і виконує взаємні неблоковані з’єднання будь-яких каналів підімкнених трактів ІКМ, комутує міжпроцесорні з’єднання та забезпечує синхронізацію системи. Зважаючи на важливість цих функцій, модуль повністю дубльовано (спрощена функціональна схема модуля на рис. 2). Обидві площини паралельно виконують однакові дії, але для реального перенесення інформації вибирається одна з них, яка вважається активною. Активна площина примусово синхронізує пасивну, для чого вони з’єднуються окремим трактом 8 кГц. Активний керівний процесор CPU робить синхронні зміни вмісту оперативної пам’яті DM (Dynamic Memory) пасивної площини. Завдяки цим заходам перемикання на іншу площину не призводить до порушень встановлених з’єднань чи до збоїв синхронізації. Дубльований модуль GSM є двокасетним, а окрема площина займає половину першої і половину другої касети. Всі блоки і модулі станції (ASM, DNM тощо) вмикаються послідовними двобічними міжмодульними трактами МL (2048 кбіт/с) паралельно у обидві площини комутаційного поля.

Рисунок 2 - Функціональна схема групового комутаційного модуля GSM

2.2 Аналогові абонентські модулі asm та rasm

Функціональна схема аналогового абонентського модуля ASM на рис 3. На стативі обладнання він займає три касети і дозволяє підімкнути до 239 ААЛ, у кожну з яких можна вмикати індивідуальний або два спарованих телефонних апарати (без взаємного зв‘язку). Внутрішнє навантаження у ASM не замикається, а у напрямку до комутаційного поля можна мати лише один між модульний тракт ML, тобто 30 розмовних каналів. Таким чином, хоча потенційна номерна ємність модуля ASM досягає 478 №№ (якщо всі ТА спаровані), реальна ємність звичайно не перевищує 240 №№ (при концентрації 8:1), що дозволяє мати на стативі ASM лише 480 №№, тобто набагато менше, ніж у більш розвинутих ЦКС. Це спричинено намаганнями розробників системи якомога зменшити енергоспоживання, спростити і здешевити модуль, передбачивши у той же час специфічний для мереж країн СНД спосіб зменшення витрат на мережу АЛ – спароване підімкнення ТА.

Рисунок 3 - Функціональна схема аналогового абонентського модуля ASM

До складу ASM входять плати абонентських комплектів та спільне обладнання:

  • просторовий аналоговий концентратор MXC,

  • комплект аналого-цифрового перетворення ADC,

  • універсальний пристрій стику з трактом ІКМ UPI,

  • інтерфейс касети SIN,

  • блок приймачів тонального набору DTMF,

  • пристрій тестування АЛ LTU,

  • викличний і тональний генератор RTG,

  • керівний пристрій SCC,

  • периферійний інтерфейс PIN.

Особливість виносного блоку RASM у тому, що він встановлюється у шафі спеціальної конструкції разом з обладнанням передачі LE, первиннім джерелом живлення та акумуляторами, а між модульний тракт ML подовжено стандартним ЛТ 2048 кбіт/с, утвореним у будь-якому середовищі поширення. Цей ЛТ закінчується в RASM і в опорному обладнанні системи блоками LE кінцевого обладнання лінійного тракту використаної системи передачі (див. Рис. 2.2.1.).