Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_5-10kl_znugsluch_ukrmova.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Мовленнєва змістова лінія

№ п/п

К-ть год.

Зміст навчального матеріалу

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

1.

35

Відомості про мовлення Загальне уявлення про мовлення; види мовленнєвої діяльності (сприймання і розуміння мовлення. читання, говоріння, письмо); мета спілкування і адресат мовлення; мовлення монологічне і діалогічне, усне й писемне; основні правила спілкування (бути ввічливими, привітними і доброзичливими, уважно, не перебиваючи, слухати співрозмовника, заохочувати його висловити свою думку, зацікавлено й доброзичливо вислуховувати її, уміти висловити незгоду з позицією співрозмовника так, щоб не образити його; не розмовляти без потреби голосно, не вживати грубих слів, говорити про те, що цікаво адресатові мовлення та ін.) (практично). Тема й основна думка висловлювання. Ознайомлення з вимогами до мовлення (змістовність, логічна послідовність, багатство, точність, виразність, доречність, правильність). Помилки в змісті й побудові висловлювання (практично).

Учень: розрізняє такі поняття, як мовлення, види мовленнєвої діяльності, монолог, діалог, адресат мовлення; усну та письмову, монологічну та діалогічну форми; тему та основну думку висловлювання; мовні засоби зв’язку речень у тексті; стилі мовлення, сферу їх використання, типи і жанри мовлення, особливості їх побудови; вимоги до мовлення; визначає тему, основну думку висловлювання; стилі (розмовний, художній і науковий) мовлення, сферу їх використання, типи (розповідь, опис предметів і тварин, роздум) і жанри мовлення (оповідання, відгук, замітка, лист); адресата мовлення і мету спілкування; вимоги до мовлення; знаходить взаємозумовлені змістові частини тексту, засоби їх зв’язку між собою, зв’язку окремих речень у тексті; ділить текст на абзаци.

Усна і письмова форми тексту (висловлювання). Простий план готового тексту. Належність висловлювання до певного стилю: розмовного, наукового, художнього, публіцистичного, офіційно-ділового (загальне ознайомлення). Ознайомлення із розмовним, науковим і художнім стилями, сферою їх використання. Типи мовлення (різновиди текстів): розповідь, опис, роздум. Особливості побудови розповіді на основі власного досвіду, опису окремих предметів і тварин, елементарного роздуму. Жанри мовлення: оповідання, відгук, лист, особливості їх побудови.

2.

Види робіт Сприймання і розуміння зверненого мовлення

Сприймання і розуміння текстів діалогічного і монологічного характеру, що належать до стилів: розмовного, художнього, наукового; типів: розповідь, опис (в т. ч. опис окремих предметів, тварин), роздум; жанрів мовлення: оповідання, казка, легенда, переказ, пісня, вірш, загадка; прислів’я, приказки (об’єднані певною темою).

Учень: усвідомлює значення висловлювань інших людей з опорою на знайомі слова та конструкції, доступні артикуляційні та звукові сигнали складає первинне уявлення про зміст сприйнятого (що, коли, в якій послідовності відбувається);

Читання мовчки текстів діалогічного і монологічного характеру, що належать до таких стилів: розмовного, художнього; типів: розповідь, опис (у т. ч. опис окремих предметів, тварин), роздум; жанрів мовлення: оповідання, казка, легенда, переказ, пісня, вірш, загадка; прислів’я, приказки (об’єднані певною темою).

читає мовчки тексти різних стилів, типів, жанрів мовлення, які за змістом відповідають віку та можливостям дитини; виділяє і запам’ятовує у прочитаному головне, тему і основну думку тексту, деталі; добирає частини тексту до даних заголовків (простий план); відповідає на запитання до прочитаного; переглядає текст і знаходить у ньому вказані елементи (змістові та формальні);

3.

Відтворення готового тексту Виразне читання вголос художніх, науково-популярних текстів різних типів мовлення, що належать до таких жанрів, як оповідання, легенда, переказ, казка, прислів’я, приказки, пісня, вірш, байка (вивчення деяких із них напам’ять або близько до тексту). Перекази (навчальні) за простим планом.

Учень: читає вголос знайомі тексти різних стилів (розмовного, наукового і художнього), типів, жанрів мовлення із нормальною швидкістю, плавно, дотримується орфоепічних та інтонаційних норм (залежно від можливостей дитини);

Говоріння. Докладні перекази художніх текстів розповідного характеру з елементами опису тварин, роздуму. Письмо. Докладні перекази художнього тексту розповідного характеру з елементами опису предметів, тварин.

переказує докладно (усно й письмово, колективно) прочитані тексти художнього стилю мовлення зазначених у програмі видів за колективно складеним простим планом; виправляє недоліки в своєму мовленні, на які звернув увагу вчитель;

4.

Створення власних висловлювань Діалогічне мовлення Діалог, його розігрування відповідно до запропонованої ситуації спілкування, пов’язаної із життєвим досвідом учнів (діалоги етикетного характеру, діалог-розпитування), за поданим початком, малюнками.

Учень: складає, розігрує діалоги невеликого обсягу відповідно до запропонованої ситуації спілкування, зразку, за поданим початком, опорними словами, малюнком; дотримується теми висловлювання; використовує репліки для стимулювання, підтримання діалогу, формули мовленнєвого етикету;

Монологічне мовлення Твори (навчальні) за даним планом. Говоріння. Твори-описи окремих предметів, тварин (у тому числі за картиною) в художньому стилі.

складає усні та письмові твори (вказаних у програмі видів) колективно з допомогою вчителя з урахуванням мети й адресата мовлення, типу і стилю мовлення; підпорядковує висловлювання темі та основній думці; використовує для складання тексту вивчені мовні засоби, опорні малюнки, піктографічні зображення, слова, словосполучення, пункти плану;

Твір-оповідання про випадок із життя. Письмо. Твір-розповідь на основі власного досвіду в художньому стилі. Твори-описи окремих предметів, тварин у художньому і науковому стилях.

Ділові папери. Лист рідним, друзям. Адреса.

Міжпредметні зв’язки. Художній твір і його частини: тема та зміст художнього твору; розповідь і опис предметів, тварин у вивчених творах; роздуми про вчинки героїв (література); усний опис змісту і художніх засобів у творах живопису, що зображують предмети, тварин; усна розповідь за змістом жанрової картини про дітей; спостереження за окремими предметами при малюванні з натури (образотворче мистецтво).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]