Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Круглий стіл із використання методу дискутуванн....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

На що впливає водійський стаж?

Водійський стаж впливає на право керування певними категоріями транспортних засобів, отримання класності водія тощо. Обмежувальні норми на право керування певними транспортними засобами регламентуються такими правовими документами:

— Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затвердженими наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Міністерства транспорту України від 1 лютого 2008 року № 9/119;

— Порядком проведення атестації водіїв, які здійснюють перевезення етилового спирту, та транспортних засобів, що при цьому використовуються, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 6 травня 1997 року № 156;

— Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 17 січня 2002 року № 18.

КАТЕГОРІЇ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

Визначення категорій транспортних засобів регламентується пунктом 3 Положення № 340.

Транспортні засоби, керування якими здійснюється із посвідченням водія, залежно від типів і призначення поділяються на категорії:

А — мотоцикли, моторолери, мотонарти й інші мототранспортні засоби;

В — автомобілі, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кг (7700 фунтів) і кількість сидячих місць яких, окрім сидіння водія, не перевищує восьми;

С — автомобілі, призначені для перевезення вантажів, дозволена максимальна маса яких перевищує 3500 кг (7700 фунтів);

D — автомобілі, призначені для перевезення пасажирів, які мають більше восьми сидячих місць, окрім сидіння водія;

Е — состави транспортних засобів з тягачем, що належить до категорії В, С або D, яким водій має право керувати, але самі вони не входять в одну із цих категорій або в ці категорії;

— трамваї;

— тролейбуси;

— мотоколяски.

Дозволена максимальна маса — це максимально допустима маса спорядженого транспортного засобу з вантажем, водієм і пасажирами, встановлена підприємством-виробником.

До автомобілів, призначених для перевезення пасажирів, належать автобуси, мікроавтобуси, автофургони на шасі вантажних автомобілів, призначені для перевезення людей і вироблені в умовах заводів-виробників серійно або переобладнані в установленому порядку, а також вантажні автомобілі, обладнані для цієї мети відповідно до вимог Правил дорожнього руху.

Теоретичні і практичні процедури застосування навчальної їзди в автошколах

Автошкола — навчальний заклад спеціальної освіти, призначене для підготовки водіїв. В автошколі ведеться підготовка водіїв до складання іспитів на право керування транспортними засобами. Іспити на право керування транспортними засобами кожної категорії здаються окремо.

Початкове навчання водінню повинно здійснюватися тільки на спеціальних закритих майданчиках або на автодромах. (Деякі автошколи також використовують програми-тренажери для навчання водіїв). Навчальна їзда по місту в Україні дозволяється тільки при дотриманні наступних умов:

  • Учень досяг віку 14 років — при навчанні на мотоциклі або 16 років — при навчанні на автомобілі;

  • Учень знає і виконує Правила дорожнього руху;

  • Учень має початкові навички управління транспортним засобом;

  • Поруч із студентом присутній автоінструктор.

Інструктор повинен відповідати певним вимогам. Так, він зобов'язаний мати стаж керування даним транспортним засобом не менше 3 років і мати спеціальний дозвіл на право навчання водінню на даному виді транспортного засобу.

Навчальний транспортний засіб повинен бути в обов'язковому порядку відзначено знаком «Навчальний транспортний засіб» (на транспортних засобах категорії «B» допускається встановлення даного знака на даху автомобіля). Також навчальний транспорт повинен бути обладнане додатковим дзеркалом заднього огляду для інструктора, а також додатковими педалями гальма і зчеплення.

Навчальна їзда допускається тільки за спеціальними навчальними маршрутами, список яких затверджує сама автошкола. Під час самої навчальної їзди інструктор має право не пристібатися ременями безпеки.

Навчальна їзда заборонена:

  • В темний час доби;

  • На автомагістралях;

  • На дорогах, позначених знаком «Дорога для автомобілів»;

  • В житлових зонах і на дворових територіях;

На дорогах, які офіційно заборонені для навчальної їзди (їх список складає місцеве відділення ДАІ).

Практичне водіння на автодромі.

Іспит категорії «B» на автодромі складається з п'яти можливих вправ: рушання на підйомі («гірка»), змійка, паралельна парковка , в'їзд в бокс, розворот. З них уповноважений інспектор обирає три (рушання на підйомі — обов'язково) і пропонує виконати екзаменованих. В окремих випадках перед іспитом може бути дозволена пробна поїздка (не більше 2 хвилин), помилки, виконані в ході ознайомлювальної поїздки, не враховуються і екзаменований може після неї відмовитися від іспиту (при цьому спроба здачі іспиту не враховується).

При виконанні вправи «рушання на підйомі» екзаменований повинен заїхати на спеціальну естакаду, потім зупинитися і рушити на підйомі. Скотитися вниз при цьому допускається не більше ніж на 30 см. Дана вправа виконується тільки на механічній коробці передач (при іспиті на категорію «D» допустимо використовувати АКП).

При виконанні вправи «змійка» екзаменований повинен проїхати по прямій, об'їжджаючи розмічальні обладнання.

При виконанні вправи «паралельна парковка» від екзаменованих потрібно заднім ходом поставити автомобіль на уявну стоянку між двома уявними автомобілями.

Вправи «заїзд в бокс» складається у заїзді в уявний гараж заднім ходом. При виконанні вправи «розворот» від екзаменованих потрібно в 3 прийоми розгорнути машину на 180 градусів у вузькому просторі.

Іспити

Іспити на право керування транспортним засобом здаються в МРЕВ (міжрайонному екзаменаційному відділенні). Іспит складається з 2 етапів: теоретичного та практичного. Практична частина в свою чергу також поділяється на 2 етапи: водіння на закритому майданчику (автодромі) і водіння в місті.

Іспит на право керування транспортними засобами категорії «A» складається тільки з здачі теорії та здачі першого етапу практичної частини (без водіння в місті), іспит на право управління транспортними засобами категорії «E» складається тільки з практичного етапу.