Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Круглий стіл із використання методу дискутуванн....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Необхідні водію документи під час керування транспортним засобом

Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі: а) посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії і талон, що додається до посвідчення; б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил - технічний талон), а у разі відсутності в транспортному засобі його власника, крім того, - свідоцтво про право спільної власності на цей транспортний засіб або реєстраційний чи інший засвідчений в установленому порядку документ, що підтверджує право керування, користування чи розпорядження таким транспортним засобом; { Підпункт "б" пункту 2.1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 124 ( 124-2009-п ) від 11.02.2009 } в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС, у разі розміщення реклами ; г) у встановлених законодавством випадках дорожній лист і документацію на вантаж, що перевозиться; на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог спеціальних правил; { Підпункт "г" пункту 2.1 в редакції Постанови КМ N 634 ( 634-2008-п ) від 09.07.2008 } ґ) поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

Водійський стаж та право керування транспортними засобами

Поняття «водійський стаж» у чинному законодавстві України застосовується лише щодо водіїв автомобільних транспортних засобів.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 5 квітня 2001 року № 2344-III (далі — Закон № 2344):

— автомобільний транспортний засіб (транспортний засіб) — колісний транспортний засіб (автобус, вантажний та легковий автомобіль, причіп, напівпричіп), який використовується для перевезення пасажирів, вантажів або виконання спеціальних робочих функцій;

— водій — особа, яка керує транспортним засобом і має відповідне посвідчення встановленого зразка.

Класифікація транспортних засобів наведена в Митному тарифі України, затвердженому Законом України «Про Митний тариф України» від 5 квітня 2001 року № 2371-II, в групі 87 «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання» розділу XVII «Засоби наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби і пов’язані з транспортом пристрої та обладнання».

З’ясуємо, на що впливає водійський стаж і наявність права управління автотранспортом усіх категорій.

Скажімо, працівник працює на підприємстві з 1 листопада 2002 року на посаді водія самохідних механізмів (коток). 15 січня 2008 року цей працівник перейшов на посаду водія автотранспортних засобів (ГАЗ-31029), має категорію «В».

Самохідні механізми (серед них котки) до транспортних засобів (автомобільних) не належать. У Митному тарифі України вони значаться в групі 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини» розділу XVI «Машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання; їх частини; звукозаписувальна та звуковідтворювальна апаратура, апаратура для запису або відтворення телевізійного зображення і звуку, їх частини та приладдя» — котки під кодом 8429 40 10 00 «Котки дорожні вібраційні» та 8429 40 30 00 «Котки дорожні інші».

Окрім того, громадяни допускаються до керування транспортними засобами (автомобільними), якщо мають посвідчення водія відповідної категорії і талон до нього (п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року № 340; далі — Положення № 340). Для керування самохідними механізмами (зокрема, котками) посвідчення водія не видається.