Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Круглий стіл із використання методу дискутуванн....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Правопорушення у здійсненні групових пересування, зупинки чи стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху у містах та інших населених пунктах ?

Аналізуючи статтю 1221. Участь водіїв мотоциклів та інших транспортних засобів у групових пересуванні, зупинці чи стоянці. Участь водіїв мотоциклів та інших транспортних засобів у групових (більше двох) пересуванні, зупинці чи стоянці, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху у містах та інших населених пунктах, - тягне за собою накладення штрафу від одного до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців. Ті самі порушення, що спричинили створення аварійної обстановки, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року. Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Об'єктивна сторона правопорушення полягає у здійсненні групових (більше двох) пересування, зупинки чи стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху у містах та інших населених пунктах. Кваліфікуючою ознакою цього правопорушення, передбаченою ч. 2 коментованої статті, є спричинення внаслідок зазначених дій аварійної обстановки (визначення аварійної обстановки - див. у ч. 4 cт. 122 КпАП). Необхідно відрізняти діяння, передбачене коментованою статтею, від правомірного руху у колоні. Останній відповідно до пунктів 25.1-25.6 Правил дорожнього руху, має відбуватися із додержанням певних умов: на кожному транспортному засобі, що рухається в складі колони, встановлюється розпізнавальний знак «Колона», якщо колонну не супроводжують оперативні транспортні засоби з увімкненими червоним, синім і червоним, зеленим або синім і зеленим проблисковими маячками та (або) спеціальними звуковими сигналами; транспортні засоби повинні рухатися в колоні лише в один ряд якнайближче до правого краю проїзної частини, за винятком випадків, коли вони супроводжуються оперативними транспортними засобами тощо. Розмежування між правопорушенням, передбаченим коментованою статтею, та правомірним рухом у колоні здійснюється за критерієм додержання або недодержання зазначених вимог. Суб'єктивна сторона правопорушення полягає у наявності прямого умислу. Суб'єктами правопорушення може бути водії мотоциклів та інших транспортних засобів.

Відповідальність за перешкоджання огляду транспортних засобів?

Аналізуючи статтю 1223. Перешкоджання проведенню огляду транспортних засобів

Перешкоджання проведенню працівником міліції, посадовою особою військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України огляду транспортних засобів у передбачених законом випадках - тягне за собою накладення штрафу від чотирьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини, що забезпечують порядок управління у сфері дорожнього руху.

Об'єктивна сторона правопорушення є вчиненням будь-яких дій, що створюють перешкоду для проведенням працівником міліції, посадовою особою військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних силах України огляду транспортних засобів у передбачених законом випадках. Відповідно до ст. 11 Закону України «Про міліцію» міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право: проводити огляд поклажі, багажу та огляд пасажирів цивільних повітряних, морських і річкових суден, засобів залізничного та автомобільного транспорту згідно з чинним законодавством; обмежувати або забороняти у випадках затримання злочинців, при аваріях, інших надзвичайних обставинах, що загрожують життю і здоров'ю людей, рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць і автомобільних шляхів; зупиняти транспортні засоби в разі порушення правил дорожнього руху, наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним навколишнього середовища, а також за наявності даних про те, що він використовується з протиправною метою; оглядати транспортні засоби і перевіряти у водіїв документи на право користування й керування ними, дорожні листи і відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам, наявність страхового поліса (сертифіката), про укладення договору обов'язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів; проводити технічний огляд автомототранспорту. Відповідно до ст, 63 Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних сил України, затвердженого Законом України від 24.03.1999 р. № 550- XIV, інспектори підрозділу безпеки дорожнього руху Служби правопорядку в гарнізоні під час виконання завдань мають право: зупиняти військові транспортні засоби Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України у разі порушення їх водіями правил дорожнього руху, за наявності ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним довкілля, а також відомостей про те, що він використовується з протиправною метою чи не за призначенням, з метою їх огляду і перевірки у водіїв документів на право користування та керування транспортними засобами, дорожніх листів, відповідності вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.

Суб'єктом правопорушення може бути лише водій транспортного засобу