Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект свині.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
439.81 Кб
Скачать
  1. Методика розрахунків індивідуальної частини проекту

    1. Основні технологічні параметри свиноферми

Для розрахунку технологічного процесу виробництва свинини необхідно використати деякі мінімальні технологічні параметри з існуючих довідників (Герасимов В.І. та ін., 2003).

  • кількість основних свиноматок в господарстві (зазначається в індивідуальному завданні);

  • кількість опоросів в рік від основної свиноматки – 1,8;

  • співвідношення основних і перевірюваних свиноматок – 1 : 0,6;

  • співвідношення основних і перевірюваних кнурів – 1 : 0,4;

  • багатоплідність основних і перевірю вальних свиноматок 9 та 8 гол.;

  • система опоросів – сезонно- турова.

  • запліднюваність свиноматок після першого осіменіння – 75%;

  • число неблагополучних опоросів – 15%;

  • число поросят під маткою на підсосі з урахуванням підсадки – 10 – 11 гол.;

  • відлучення поросят у віці 45 або 60 днів;

  • бракування маточного стада – 30%;

  • вибуття молодняку (продаж, вимушений забій, падіж) у віці:

0 – 2 міс. – 15%

2 – 4 міс. – 12%

4 – 7 міс. – 3%

- середньодобові прирости:

поросят – сисунів – 180г

відлучених поросят – 310г

на відгодівлі – 500г

    1. План парування та опоросів свиноматок

План виробництва свинини починають складати з розробки параметрів відтворення і плану парування і опоросів свиноматок та надходження поросят.

В практиці свинарства є багато факторів, які потрібно враховувати при плануванні виходу опоросів та поросят, щоб планування було більш реальним. Так, наприклад, якщо спарувати 100 свиноматок, то не треба планувати, що буде одержано 100 опоросів. Пояснюється це тим, що частина свиноматок (10-25 %) залишаються незаплідненими. Реально і те, що 5-10% поросних свиноматок дають малоплідні опороси, або слабких, нежиттєздатних поросят. Все це потрібно враховувати при плануванні опоросів, щоб дорогі і енергозатратні маточні станки та обладнання використовувати раціонально і вирощувати гнізда по 10-12 поросят в станку.

Багатоплідність свиноматок при плануванні опоросів і виходу поросят повинна бути реальною. Часто на практиці планують не багатоплідність, тобто вихід новонароджених поросят, а вихід "ділових", тобто відлучених поросят, ховаючи цим загибель поросят до відлучення.

Виходячи з умов господарства планують опороси свиноматок за певною системою (табл. 2). При цьому бажано, щоб опороси були туровими, тобто, група свиноматок, яку буде обслуговувати один робітник, повинна опороситись за короткий строк - за 2-3 дні. Це дає можливість формувати повноцінні гнізда, підсаджуючи поросят від одних свиноматок до інших, уникати малоплідних гнізд, а також відсаджувати поросят від занадто багатоплідних свиноматок, в яких народжується більше поросят, ніж вони мають діючих сосків.

В залежності від наявності і якості приміщень, кормів та свиноматок в господарстві планують опороси за сезонною або за рівномірною туровими системами. На дрібних свинофермах - 50-100 свиноматок, частіше застосовують сезону турову систему, одержуючи в січні-лютому місяцях перший тур, а в липні-серпні - другий тур опоросів основних свиноматок. Перевіювані свиноматки дають тур опоросів у травні-червні, коли їх можна приймати частково в літніх таборах.