Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕХ РЕМОНТ готов.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.35 Mб
Скачать

1.5. Розгорнута схема обмотки якоря електродвигуна.

Схема обмотки показана на Рисунку 3.

Мал 3.

1.6. Технологія виготовлення обмотки електродвигуна.

Таблиця 4 – Технологія виготовлення обмотки електродвигуна.

Операція

Ремонтні роботи

Обладнання, інструмент, пристосування

Від’єднання обмотки від колектора

Виготовляють і встановлюють клини між півниками, розпаювали півники, піднімають кінці обмотки, зачищають від надлишку олова

Електродугової паяльник

Демонтаж старої обмотки

Знімають бандажі, осаджують клини і вибивають їх з пазів; видаляють обмотку і очищають пази якоря. заміряють і виготовляють ізоляцію, укладають її в пази якоря

Інструмент Обмотувальник

Виготовлення нової обмотки

Заміряють і виготовляють ізоляцію, укладають її в пази якоря Намотують секції обмотки якоря на верстаті, укладають у пази, ізолюють лобові частини обмотки, виготовляють клини і встановлюють їх у пази. Припаюють обмотку до колектора.

Намотувальний шаблон

Намотувальний верстат.

Паяльник.

Просочення обмотки Бандажіровання

Просочують обмотку якоря лаком у ванні, просушують в сушильній камері (до і після просочення); перевіряють ізоляцію обмотки на корпус, заготовляють і укладають ізоляцію під бандажі; накладають шнурові і дротяні бандажі і запаюють останні

Сушильна камера. Ручні ножиці, комбіновані кусачки

Балансування після сушіння.

Якір встановлюється на верста и прокручується. Балансування проводиться за рахунок висверлювання або до пайки металевих частин на металеву частину якоря.

Балансувальний верстат.

2 Технологічна частина

2.1 Опис конструкції і принцип дії вузла який потребує ремонту

Принцип роботи дриля ударної дії полягає в наступному: в тому, що обертання і ударна дія на свердла передається від двох знаходяться вконтакті зубчастих храповиків. При роботі інструмента в режимі удару, ви, натискаючи ним наоброблювану поверхню, змушуєте дриль стрибати "по їх зубах", при цьому амплітуда удару невелика, що значно знижує його ефективність,збільшується сила, з якою потрібно тиснути на інструмент і вібрація. Бувають двошвидкісні дрилі ударного типу, за принципом роботи їх механізм можнапорівняти з автоматичною коробкою автомобіля, за рахунок цього в нихраціональніше використовується потужність інструменту.

Мал.4. Редуктор електродрилі Bosch Re 13

    1. Можливі несправності вузла чи приладу в цілому, причини виникнення та способи усунення в цілому

Свердло прослизає: Не затягнутий патрон Затягніть ключем патрон з усіх трьох сторін. Знос патрона При зносі кулачків стає неможливо надійно зафіксувати в ньому свердло абонасадку. Заміна патрона-як ключового, так і швидкозатискного - відносно проста. На більшості моделей можна встановлювати будь-який з цих типів патрона, за умовирівності максимального розміру свердла для них. Описана далі процедура є типовою для заміни патрона щодо сучасної дриля.Можливо, у вашої дрилі є кнопка стопора валу чи доведеться скористатися гайковимключем - перевірте по керівництву користувача. Перш ніж почати, обов'язково вийміть вилку з розетки і надіньте захисні окуляри. Максимально розведіть кулачки і подивіться всередину патрона. У більшості дрилів(з реверсом) ви побачите головку гвинта. Це гвинт кріплення патрона, який не дає патрону під навантаженням відвернутися, і тому у гвинта ліва різьба - так щовивертати гвинт треба за годинниковою стрілкою.

Мал. 5 Повертайте гвинт за годинниковою стрілкою

Вивернувши гвинт, вставте в патрон і надійно затисніть ключ-шестигранник.

Мал. 6 Затисніть в патроні ключ-шестигранник

За допомогою дерев'яного бруска або киянки різко ударяйте по важелю шестикутника, так щоб повернути патрон проти годинникової стрілки, доти поки патрон не стане відвертатися вручну.

Мал. 7 Різко вдарте по ключу-шестигранник

Зніміть старий патрон і замініть його новим.

Мал. 8 Відгвинтите старий патрон

Іноді для фіксації гвинта кріплення використовують спеціальний склад (клей - фіксатор різьби), який наноситься на різьблення. Подивіться, чи немає на різьбленні білих відкладень. При необхідності очистіть борозенки дротяною щіткою, а перед закручуванням гвинта нанесіть на його різьблення краплю такого складу. Такі фіксатори різьбових з'єднань можна знайти в магазинах автозапчастин або господарських і залізних товарів.

Істріння всередині корпуса Поганий електричний контакт може викликати іскріння всередині корпусу дриля.Причин для тривоги немає, але якщо іскріння здається занадто інтенсивним, то слід або звернутися до фахівця для техобслуговування двигуна, або самому помінятищітки і почистити колектор. Підвищений шум Забруднення двигуна або вентилятора Електричний інструмент, безумовно, досить гучний-проте якщо при роботі електродрилі з'явився незвичайний звук або шум  надто сильний, розберіть корпус і скористайтеся пилососом з відповідною насадкою і пензлем, щоб прибратископилася пил і особливо сміття, яке пристав до двигуна і крильчатці вентилятора.

Мал. 9 Видаліть пил з крильчатки

Редуктор без змащення або зношений

Акуратно розберіть корпус.

Поклавши дриль на стіл або верстак, повертайте патрон так щоб ви змогли оглянути редуктор на предмет виявлення зносу або пошкоджень. Якщо побачите обламані зуби, проконсультуйтеся в сервісному центрі, чи варто міняти редуктор.

Мал. 10 Подивіться, чи немає пошкоджень в редукторі

Первісна заводська змазка може опинитися на корпусі, і редуктор буде незмащених. Перерозподіляйте мастило за допомогою кінчика викрутки.

Мал. 11 Перераспределите заводскую смазку

Якщо редуктор зовсім «сухий», можливо, доведеться скористатися високоякісної підшипникової мастилом, яку можна придбати в магазинах автозапчастин. Нанесіть трохи мастила на зуби шестеренчатой ​​передачі, зберіть корпус і дозволите дриль.

Знос підшипника патрона

Якщо мастило проблему не усуне, то спробуйте, міцно утримуючи однією рукою корпус дриля, іншою рукою покачати вперед і назад патрон.

Мал. 12 Перевірте знос підшипника патрона

Якщо виявиться надмірний люфт, то проконсультуйтеся в сервісі, чи можна замінити підшипник і скільки це буде коштувати.

Знос підшипників двигуна

Шум може бути результатом зношування підшипників електродвигуна. Електродвигуни для недорогих моделей можуть продаватися як запчастини, але варто поцікавитися в сервісній майстерні, чи не краще придбати нову дриль.

ЗОВСІМ НЕ ПРАЦЮЄ

Якщо дриль з шнуром, перевірте вилку і запобіжник.

Нема електроживлення

Якщо інші прилади в цьому ж ланцюга припинили працювати, перевірте щиток: чи немає перегорів запобіжника або спрацював автомата або УЗО.

Дриль не включена в розетку

Переконайтеся, що вилка дрилі включена в розетку, а в розетці є електрика.

Перегорів запобіжник

Замініть запобіжник у вилці. Якщо запобіжник знову перегорить при включенні вилки в розетку, перевірте дрель в сервісі.

Неправильні з'єднання в вилці

Якщо можливо, розберіть вилку і перевірте правильність з'єднань в ній.

Несправний вимикач

Вимикачі-регулятори мають складну підводку проводів і можуть бути приєднані до відповідних монтажним платам. Вимикачі такого типу або з паяними сполуками перевіряйте і при необхідності замінюйте в сервісі.

Мал. 13 Заміну куркового вимикача проводьте в сервісі

поганий контакт

Внутрішні контакти можуть ослабнути. Перевірте надійність контакту у всіх сполучних наконечників. Ремонт паяних з'єднань здійснюйте в ремонтній майстерні.

несправний двигун

Знос або залипання щіток можуть заважати роботі електродвигуна. Перевірте двигун в сервісному центрі.

розряджена батарея

Якщо акумуляторна дрель не включається, спробуйте зарядити акумуляторну батарею.

Не дозволяйте батареї повністю розрядитися, тому що в деяких випадках це може привести до її повного виходу з ладу. Заряджати батарею слід відразу при помітному зниженні оборотів дриля.

Мал. 14 Перед пошуком несправностей спробуйте зарядити батарею

Обрив в шнурі

У більшості дрилів шнур живлення під'єднується за допомогою доступних гвинтових або затискних клем, а в цьому випадку можна перевірити шнур на обрив і при необхідності замінити його.

Рис. 15 Від'єднайте і замініть пошкоджений шнур

Електродрилі з подвійною ізоляцією приєднуються двожильний шнуром. Якщо незрозуміло, як шнур під'єднується до клем, то підозрілий шнур міняйте в сервісному центрі.