Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labs_Metodi4ka.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Лабораторна робота№ 5

Тема.

ППС Metastock: Допоміжні лінії. Цінові моделі.

Мета.

ознайомитись з ППС Metastock, навчитись будувати допоміжні лінії та аналізувати цінові моделі, користуючись інструментами Metastock.

План.

    1. Ознайомитись з інтерфейсом ППС Metastock

    2. Робота з ціновими графіками

    3. Побудова допоміжних ліній та цінових моделей

Теоретичні відомості

Допоміжні лінії - це лінії, які допомагають інтерпретувати рух індикаторів або цін. Допоміжні лінії завжди малюються вручну. Приклади допоміжних ліній: лінійні тренди, дуги Фібоначчі, Еліпси, Кути Ганна, вертикальні лінії, і т.д.. До допоміжних ліній відносяться також текст і значки.

Кожна допоміжна лінія має власний набір параметрів, доступ до яких можна одержати за допомогою подвійного клацання безпосередньо на ній.

Більшість допоміжних ліній розташовуються в межах одного внутрішнього вікна. Однак, деякі з них (наприклад, циклічні лінії, тимчасові зони Фібоначчі й вертикальні лінії) захоплюють усі внутрішні вікна в межах робочої області .

Допоміжні лінії діляться на два типи - лінійні й покрокові. Лінійні здатні розтягуватися за допомогою спеціальних ручок, які з'являються на них при виділенні. Покрокові - вимагають послідовної вказівки опорних точок для їхньої побудови.

Для того щоб намалювати допоміжну лінію потрібно перевести курсор у відповідний режим малювання. Режими малювання включаються за допомогою меню [Вставка (Іnsert)] або панелі малювання, яка звичайно розташовується з лівого краю основного вікна. Панель малювання складається з двох частин - фіксованої й обертової (см. рис 1).

Рис. 1 Панель малювання

Фіксована частина містить п'ять кнопок: Режим виділення, Режим мішені, Лінія тренда, Горизонтальна лінія, Вертикальна лінія.

Після того, як лінія намальована, Metastock автоматично переведе курсор у режим виділення.

Текст і значки

Інструмент вставки тексту включається за допомогою значка панелі малювання або за допомогою команди меню [Вставка (Іnsert) > Текст (Text)]. Для того, щоб помістити текст на діаграму потрібно спочатку перевести курсор у режим вставки тексту, потім клацнути мишею на місці передбачуваного текстового напису. У віконці, що з'явилося, набрати текст і натиснути Ctrl+Enter. Подвійне клацання миші відкриває діалог властивостей тексту. З його допомогою можна змінити сам текст, шрифт, колір, включити рамку й заливання текстової області. Параметр Прив'язка до дати (Anchor to Date) дозволяє перемкнути режим прив'язки тексту до певної дати або певної області екрана. Якщо забрати прапорець у цього параметра, при прокручуванні діаграми текст буде залишатися нерухливим.

Значки переносяться на діаграму за допомогою палітри значків. Палітра значків відкривається натисканням на кнопку або командою меню [Вставка (Іnsert) > Значки (Symbols)]. Для того щоб помістити значок на діаграму, потрібно відкрити палітру значків, вибрати значок і клацнути мишею на діаграмі в тому місці, де повинен бути розташований значок. Діалог параметрів дозволяє настроїти колір і розмір значка, постачити значок підписом.

Далі розглянемо , як застосовуються допоміжні лінії в класичному аналізі графіків.

Підтримка і опір

При зростанні цін у той або інший момент ціна натрапляє на перешкоду - рівень опору. Досягнувши його, ціна або починає падати, або зупиняє свій ріст. Аналогічно при спаді цін у якийсь момент тиск биків починає підсилюватися, і ціна піднімається, натрапивши на рівень підтримки. Таким чином, підтримку й опір можна представити у вигляді горизонтальної лінії, від якої "відскакують" ціни. Горизонтальні лінії підтримки (опору ) прийнято називати рівнями підтримки (опору ).

Рівні підтримки (опору) проводяться через межу скупленості, а не через екстремальні крапки, тому що границя показує місце, де основна маса трейдерів змінила свою думку, тоді, як екстремальні крапки відповідають панічним настроям найслабших учасників, схильних легко піддаватися впливу емоцій.

В Metastock для побудови рівнів підтримки й опору призначена кнопка вставки Горизонтальної лінії. Потрібно нажати на кнопку й потім навести курсор на місце передбачуваного рівня, і нажати ліву кнопку миші.

Рис. 2. Рівні опору і підтримки

Ціновий тренд

Говорять, що на ринку існує тренд, якщо ціни зберігають тенденцію росту або зниження в часі. При зростаючому тренді кожний наступний рівень підтримки або опору перевищує попередній. В спадаючому тренді кожний наступний рівень нижчих і верхніх цін за підтримки й опору менше попереднього. Під час коливання в діапазоні підтримки й опору відбуваються приблизно на тих самих рівнях .

Тренди прийнято називати власними іменами: бичачий і ведмежий. Коливання цін у діапазоні іноді називають бічним трендом. Тренди різняться за часом дії. На кожному ринку існує довгостроковий (більш 1-2 років), середньостроковий (від 3-6 міс. до року) і короткостроковий (від 1 дня до 2 місяців) цінові тренди.

Потрібно вміти розпізнавати тренди, тому що тактика гри при них різна. Якщо на ринку склався стійкий тренд потрібно іти за сильною стороною : купувати, коли ринок іде нагору, і відіграти на зниження, коли він іде вниз.

Розберемо деякі допоміжні лінії, призначені для виявлення трендів на ринку.

Лінія тренда

Пряма, що з'єднує дві сусідні точки підтримки, показує нижчий домінатор сили биків, а лінія, що з'єднує дві сусідні крапки опору, показує нижчий доминатор сили ведмедів. Ці лінії називаються лініями тренда. Продовження цих ліній на майбутні періоди допомагає прогнозувати ціни.

Режим малювання лінії тренда включається натисканням на кнопку. Точки, через які проводиться лінія тренда будемо називати опорними. Для побудови лінії потрібно клацнути лівою кнопкою на першій опорній точці й простягнути до другої опорної точки. Проведена лінія піддається зміні. Виділена лінія тренда має на своїх кінцях ручки, за допомогою яких можна змінити розмір і напрямок лінії. Утримуючи ліву кнопку миші на самій лінії, можна її перетаскувати по екрану.

Лінія тренда має спеціальні параметри, які настроюються за допомогою діалогу зміни властивостей.

Рис. 3. Лінія тренду і опорні точки

Транспортир

Найважливіше в лінії тренда - напрямок її нахилу. Значимість лінії тренда можна оцінити по п'ятьом факторам: періодичність даних, довжина, число торкань стовпчиками кут нахилу й обсяг угод.

Кут нахилу лінії тенденції відбиває емоційний настрій домінуючої біржової більшості. Корисно вимірювати кут нахилу кожної з ліній і записувати їх на графіку. Виміряти кут нахилу можна за допомогою віртуального транспортира, який включається кнопкою (для пошуку цієї кнопки обертайте панелі малювання) або командою системного меню [Вставка (Іnsert) > Транспортир (Trendlіne by Angel)]. Під час протягання лінії зверніть увагу на рядок інформації внизу екрана. На ній інтерактивно відображається зміна кута нахилу лінії. Довідатися кут нахилу вже побудованого тренда можна за допомогою діалогу властивостей лінії.

При збільшенні масштабу Metastock збільшує графік непропорційно щодо вісі координат. Тому поняття кута нахилу для транспортира є відносним. Збільшивши масштаб графіка, ви помітите, як транспортирна лінія відхиляється щодо цінового графіка.

Для побудови лінії, нахил якої не залежить від масштабу діаграми, потрібне застосування Лінії Ганна. Лінія Ганна на відміну від транспортира будується по масштабних одиницях вісі координат, а не екрана. Змінними параметрами Лінії Ганна є число інтервалів (Runs) і величина росту (Rіse), які інтерактивно змінюються в рядку інформації під час її виправлення. Дійсний кут нахилу лінії тренда можна знайти через відношення даних величин: наприклад,

1Rise

----- = 45°

1Run

Докладну таблицю для знаходження кутів лінії Ганна ви можете знайти в довідковій системі програми.

Лінійна регрессія

Метод лінійної регресії дозволяє прогнозувати розвиток трендів. Побудувавши на відрізку цінового ряду методом найменших квадратів пряму лінію, яка найкраще описує рух цін на даній ділянці, можна припустити, що надалі ціни будуть слабко відхилятися від цієї лінії. Режим малювання лінії регресії включається кнопкою або командою меню [Вставка (Іnsert) > Лінійна регресія (Lіnear Regressіon)]. У режимі побудови лінії регресії протягніть через будь-які дві точки діаграми лінію, утримуючи ліву кнопку миші. Лінію регресії можна перетаскувати в різні місця графіка й змінювати довжину ділянки побудови. Крім того, нажавши правою кнопкою миші на цій лінії, ви побачите внизу контекстного меню дві команди Дублювати лінію (Create Parallel Lіne) і Продовжити вправо (Extend Rіght), призначені для прогнозування. Важливим параметром лінії регресії є ціна побудови.

Рис. 4.Лінія регресії.

Для зручності роботи в маленькому внутрішньому вікні, це внутрішнє вікно можна тимчасово розгорнути до розмірів робочої області. Робиться це за допомогою спеціальної кнопки у верхньому правому куті внутрішнього вікна. По завершенню побудов, можна знову згорнути внутрішнє вікно, нажавши цю же кнопку ще раз.

Коридор

Коридор складається із двох паралельних ліній, що обмежують потік цін. Візуально ціни рухаються між ними. Друга лінія каналу звичайно рисується паралельно лінії тренда нижче або вище цінового графіка залежно від виду тренда. Спеціально для цього випадку в Metastock передбачена команда Дублювати лінію (Create Parallel Lіne) у контекстному меню лінії тренда. До математичних методів побудови лінійних каналів в Metastock 7.0 ставляться регресійні канали. Усі вони перебувають на панелі малювання в одній групі кнопок. Принцип побудови регресійних каналів наступний: спочатку на відрізку будується лінійна регресія, а потім від неї на однакових відстанях нижче й вище проводяться паралельні лінії підтримки й опору . Канал Раффа (Raff Regressіon Channel) проводиться на максимальній відстані цін від лінії регресії. Канал стандартного відхилення (Standard Devіatіon Channel) будується на відстані одного (або декількох ) стандартного відхилення цін від лінії регресії на даний.

Рис. 5. Коридор и Регрессійний канал Раффа

Швидкісні лінії опору

Швидкісні лінії опору (Speed Resіstance Lіnes) служать для визначення рівнів підтримки. Наприклад, коли на ринку діє зростаючий тренд, ціни розташовані вище лінії 2/3, якщо ціни опускаються нижче цієї лінії, то вони продовжать рух до лінії 1/3, де буде розташований рівень підтримки. Для того щоб побудувати швидкісні лінії, потрібно з'єднати точку підтримки з найближчою точкою опору (або навпаки, якщо тренд спадний).

Рис. 6. Швидкісні лінії опору

Цінові моделі

Дуже часто виникає ситуація, коли ринок коливається якийсь час на тому самому рівні. Цінові моделі призначені для дослідження таких станів, коли невідомо в якому напрямку ринок почне розвиватися далі. Ціновими моделями називають фігури, які з'являються на графіках цін. Усі цінові моделі діляться на дві групи: моделі перелому й моделі продовження тенденції.

Шаблони діаграм

Перш ніж перейти до розгляду цінових моделей розберемо концепцію шаблонів діаграм. Існуючий в Metastock механізм шаблонів дозволяє дуже швидко міняти дизайн діаграм на основі заздалегідь зроблених заготовок - файлів шаблонів. Шаблон містить усю інформацію про діаграму за винятком самих цінових полів символу. Щораз, коли створюється нова діаграма, до неї застосовується деякий шаблон і навпаки. Файли шаблонів мають розширення *.mwt.

В Metastock існує так званий Автошаблон, який використовується завжди при створенні нової діаграми. Автошаблон, що поставляється із програмою Metastock, являє собою звичайну стовпчикову діаграму чорного кольору на білому фоні із графіком обсягу в нижньому внутрішньому вікні.

Файл Автошаблона має ім'я DEFAULT.MWT і зберігається разом з іншими шаблонами в підкаталозі "Charts" директорії, де розташовуються програмні файли Metastock.

З Автошаблоном легше всього працювати за допомогою контекстного меню робочої області. Команда [Застосувати шаблон (Apply template)] відкриває менеджер шаблонів у якім потрібно вибрати файл DEFAULT.MWT і нажати кнопку Відкрити (Open). Команда [Зберегти як автошаблон (Save as default template)] збереже поточні настроювання діаграми як автошаблон.

Основні моделі перелому

Розглянемо чотири найбільше часто використовувані моделі перелому: "голова і плечі", потрійна вершина, подвійна вершина, V - образна вершина. Обсяг торгівлі стосовно всіх без винятку ціновим моделям виступає в ролі підтверджувального фактора.

Модель перелому "голова і плечі"

Найвідоміша й сама надійна із усіх цінових моделей перелому. Модель реалізує сценарій перелому на вершині ринку. Вона складається з максимуму цін - "голови" - і двох вершин нижче, тобто "плечей " (див. рис. 7). У них є шия, лінія, яка з'єднує два рівні підтримки правого й лівого плеча. Ця лінія не завжди горизонтальна: вона може бути як підійматись так і сходити.

Якщо ціни не можуть піднятися вище "голови", це підтверджує формування фігури "голова й плечі". Праве плече може бути вище або нижче, ширше або вужче лівого. Прорив лінії шиї завершує формування моделі.

У моделі "голова й плечі" характерні обсяги угод . Найчастіше обсяг в області голови нижче, чим у лівого плеча, і ще нижче в правого плеча. При прориві лінії шиї він звичайно зростає, а при поверненні до неї - зменшується.

Рис. 7. Фігура "Голова й плечі"

Як правило, незабаром після завершення моделі відбувається поворотний хід, що представляє собою короткочасний сплеск цін до рівня лінії шиї або попереднього спаду. Розмір цього сплеску допоможе оцінити обсяг торгівлі. Якщо в момент прориву лінії шиї спостерігався дуже високий підйом торговельної активності, то ймовірність зворотного ходу зменшується. Цінові орієнтири в даній моделі ґрунтуються на висоті голови. Вимірюючи відстань від піка голови до лінії шиї, відкладаємо його від крапки прориву лінії шиї й одержимо мінімальний ціновий орієнтир.

Перевернена модель "голова й плечі" - це дзеркальне відображення моделі вершини. Для більшої зручності пошуку такої фігури на графіку можна графік перевернути верх ногами. Для цього у властивостях осі цін установлюється прапорець Перевернути (Іnvert Scale).

Модель перелому "Потрійна вершина"

Більш слабкою (з погляду впевненості в подальшому розвороті ) є фігура потрійна вершина або потрійне дно (рис. 8). Вершина - сигнал про майбутній спад, а дно - про підйом цін. Ця фігура нагадує голову й плечі з тим відмінністю, що всі рухи, її складові розвиваються між двома паралельними лініями.

Рис. 8. Фігура "Потрійне дно"

Моделі перелому "подвійна вершина" и "V-подібна вершина"

Ще більш слабка фігура - подвійна вершина або подвійне дно. Паралельні лінії, між якими розвиваються обоє типу вершини й дна, є простими рівнями підтримки й опору.

V образні моделі важче всього розпізнати, тому що вони по суті не є моделями. Існуюча тенденція різко обривається, і в цей період дуже важко робити прогнози.

При формуванні фігур такого типу обсяг торгівлі помітно знижується в порівнянні з попереднім трендом. По закінченню формування фігури обсяг знову зростає.

Рис. 9. Фігура "Подвійна вершина"

Моделі продовження тенденції

Фігури продовження говорять про те, що попередній ведмежий або бичачий тренд усе ще в силі. Для того щоб ідентифікувати ту або іншу фігуру продовження, необхідно мати яскраво виражений попередній тренд. Сигналом про те, що фігура була визначена правильно, послужить поновлення попереднього напрямку тренда після її завершення.

Трикутники

Найпоширенішими фігурами такого типу є трикутники (Trіangles). Їх розрізняють залежно від розташування обмежуючих ліній. Верхня границя є лінією опору, а нижня - лінією підтримки. Це правило виконується для всіх коливань усередині трикутника. У міру того як трикутники старіють, обсяг угод звичайно зменшується. Якщо при підйомі до верхньої границі обсяг підскакує, то ймовірніше верхній прорив. Якщо обсяг наростає при спаді цін до нижньої границі , то ймовірний нижній прорив. Трикутники можна розділити на три групи.

Рис. 10. Фігура "Трикутник"

Рівнобедрений трикутник: У рівнобедрених трикутників верхня й нижня лінії сходяться під однаковим кутом.

Висхідний трикутник: Висхідний трикутник має відносно горизонтальну верхню грань і спрямовану нагору нижню грань. Частіше обертається проривом нагору.

Нисхідний трикутник: Спадний трикутник має відносно горизонтальну нижню грань і спрямовану вниз верхню грань. Спадний трикутник частіше приводить до прориву вниз.

Момент, коли трикутник закінчився, можна визначити за наступними критеріями:

1. Усередині кожного трикутника можна помітити непарне (не менше п'яти) кількість коливань.

2. Рівнобедрений, що сходить і спадний трикутники звичайно закінчуються близько до крапки перетинання своїх границь, але ніколи пізніше.

3. Після завершення трикутника ціна повинна різко підвищитися або понизитися, тобто пробити відповідну границю.

4. Найбільш сильний прорив спостерігається у випадку , якщо остання хвиля не дотягає до границі, а закінчується раніше. В Metastock трикутники рисуються за допомогою кнопки або ліній тренда або до прориву вниз.

Прапор, Клин і Вимпел

Деякі аналітики розрізняють такі фігури продовження як прапор, вимпел і клин. Їхньої відмінності від трикутників полягають у взаємнім розташуванні верхньої й нижньої границь. Прапор і вимпел нагадують спадний і висхідний трикутники, а клин - рівнобедрений. Поява будь-яких фігур цього типу супроводжується значним падінням обсягу торгівлі. Якщо для розвороту характерна відсутність упевненості на ринку, то для фігур продовження ключовим буде слово відпочинок.

Рис. 11. Приклад вимпелу і прапору

Прямокутники

Прямокутник (Rectangle) - це фігура, де ціни рухаються між двома паралельними лініями. Вони звичайно горизонтальні, але іноді можуть бути й похилими. Прямокутники можуть служити знаками продовження й зміни тренда. Для того, щоб намалювати прямокутник, необхідно чотири точки. Верхня лінія з'єднує дві верхні точки максимуму, а нижня - два мінімуми. Ці лінії слід проводити через краї областей консолідації цін, а не через екстремальні значення.

Якщо обсяг росте при наближенні до верхньої границі , то більш імовірний прорив нагору, а якщо обсяг росте при наближенні до нижньої границі, те більш імовірний прорив униз. Дійсний прорив із прямокутника підтверджується збільшенням обсягу на третину або половину від середнього значення за останні п'ять днів. Якщо обсяг низький, то це, швидше за все, неправильний прорив.

Рис. 12.Приклади прямокутників

ХІД РОБОТИ:

Частина 1:

1. Відкрити дані цін на акції РАО ЄЕС на ММВБ (файл "C:\Metastock Data\Mіcex\RAO EES") у період з 01.01.98 по 31.12.98. Очистити графік від усіх об'єктів крім цінового графіка. Перейти в денний режим.

2. Налаштувати базовий ціновий графік двома способами:

- Виконати команду [Оформлення (Format) > Графік ціни (Prices)]. У графі Стиль (Price Style) графіка вибрати Лінійний (Line). Вказати темно-синій (Dk Blue) колір в графі Зростання (Up) і червоний (Red) в графі Спад (Down). Натиснути OK.

- Настроїти базовий ціновий графік за допомогою панелі налаштування стилю (розташована внизу вікна додатка). Виділити графік клацанням лівої кнопки миші (повинні з'явитися маркери чорного кольору). Вибрати стиль графіка Стовпчики (Bars). Клацнути червоний колір на колірній палітрі внизу зліва Графік став повністю червоного кольору. Знов вибрати стиль графіка Лінійний (Line). Зверніть увагу, що програма зберегла ваші колірні налаштування для цього стилю.

3. Побудувати рівні підтримки й опору у весняні місяці.

4. Побудувати лінію тренда для літніх місяців. Подвійним клацанням на лінії тренда відкрити|відчиняти| діалог зміни властивостей. Встановити прапорець продовження лінії тренда управо і прапорець Дотримання цінам. На вкладці Параметри (Parameters) діалогу зміни властивостей встановити наступні прапорці:

- Продовжити вліво (Left Extension) - лінія тренда нескінченно продовжується|триває| вліво.

- Продовжити управо (Right Extension) - лінія тренда нескінченно продовжується|триває| управо|вправо|.

- Слідувати цінам (Snap to Price) - кінці лінії тренда завжди лежатимуть на цінових стовпчиках

5. . Побудувати за допомогою транспортира лінію тренда поверх тієї, що є. Виділити цю лінію червоним кольором і збільшеною товщиною. Збільшити масштаб графіка.

6. Побудувати швидкісні лінії опору на відрізку 20 травня - 2 червня. Підписати лінію словом «Опір», змінити шрифт напису: Arial 18, чорний колір.

7. Створити нове внутрішнє вікно й скопіювати в нього ціновий графік. Видалити транспортир. Намалювати Лінію Ганна замість видаленого транспортира. Для цього початок Лінії Ганна (перша ручка) поєднати з першою опорною точкою. Другу ручку поєднати з другою опорною точкою. Підписати на графіку кут нахилу лінії тренда.

8. Побудувати регресійний канал Раффа на ділянці горизонтального тренда березень - квітень 1998р. Продовжити лінію вправо.

9. Побудувати канал середньоквадратичного відхилення (Standard Devіatіon Channel) на відрізку цін з ведмежим трендом 12 травня - 17 червня 1998р. У параметрах каналу встановити 1 величину стандартного відхилення .

10. Зберегти результати роботи у файл. Дані занести в звіт.

Частина 2:

1. Знайти й побудувати на даних акцій компанії Лукойл із 1997 р. по 2003 р. не менш трьох фігур "Голова й плечі". Побудувати цінові орієнтири.

2. На ці ж даних ідентифікувати й побудувати фігуру "Потрійна вершина".

3. Побудувати не менш п'яти трикутників, прямокутників, прапорів або вимпелів, підтверджуючи фігури обсягами .

4. Зберегти результати роботи у файл.

5. Знайти й побудувати на даних акцій РАО ЄЕС із 1997 р. по 2003 р. не менш двох перевернутих фігур "Голова й плечі". Побудувати цінові орієнтири.

6. Зберегти результати роботи у файл. Дані занести в звіт.

Контрольні запитання

1. Яке призначення пакету Metastock?

2. Яку інформацію несуть в собі стилі графіків?

1. Як збільшити розміри значка?

2. Як збільшити розмір шрифту напису ?

3. Яке значення ціни називається підтримкою?

4. Як побудувати лінію тренда?

5. Як спрогнозувати тренд?

6. Види каналів. Алгоритм побудови.

7. Швидкісні лінії опору . Побудова.

8. Класифікація графічних фігур? Приклади.

9. Основні моделі перелому тенденції?

10. Основні моделі продовження тенденції?

11. Як ураховується обсяг торгів при розгляді моделей продовження тенденції?

12. Як ураховується обсяг торгів при розгляді моделей розворот?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]