Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labor_rob_Golovatyuk (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Виведення з роботи та введення в роботу тн ‒ 300 Вінниця 750

Мета: Освоїти методику виведення з роботи та введення в роботу трансформатора напруги ТН ‒ 300 на ПС Вінниця 750 та перевірити можливість перемикань по режиму та схемі даної ПС з дотриманням правил техніки безпеки експлуатації.

Теоретичні відомості

Перемикання в електричних установках енерго­об'єктів ОЕС України повинні виконуватися відповідно до вимог чинних НД щодо оперативних перемикань в електро­установках.

Чинними НД щодо оперативних перемикань в електроустановках є:

  • Технічна експлуатація електричних станцій і мереж. Правила, 1993 p.;

  • Оперативні перемикання в електроустановках. Правила ви­конання, 1996 р.

Перемикання на електроустаткуванні та в прис­троях РЗА, АСДК, ЗДТК, що знаходяться в оперативному керуванні вищого оперативного персоналу, повинні прово­дитися за його розпорядженням, а ті, що знаходяться в йо­го віданні, — з його дозволу.

Перемикання без розпорядження й дозволу вищого опе­ративного персоналу, але з наступним його повідомленням, дозволяється виконувати у випадках, що не допускають зволікання (нещасний випадок, стихійне лихо, пожежа, технологічне порушення). У цьому випадку оперативний пе­рсонал повинен діяти згідно з відповідними інструкціями й оперативним планом пожежогасіння.

Перемикання в електроустановках необхідно ви­конувати, як правило, з використанням програм переми­кань, бланків перемикань (типових і звичайних) і відповід­них інструкцій з оперативних перемикань.

Бланки перемикань є звітними документами і повинні мати нумерацію. Термін зберігання використаних бланків перемикань встановлюється відповідними інструкціями, але не повинен бути меншим ніж 10 днів.

Під час виконання оперативних перемикань на енергооб'єктах застосовуються типові й звичайні бланки перемикань.

Типовий бланк перемикань — це бланк, який складено заздале­гідь відповідальними особами неоперативного персоналу на складні перемикання на конкретному устаткуванні і для конкретної схеми електричних з'єднань, що часто повторюються та містять багато операцій і перевірочних дій. Типові бланки розробляються з метою запобігання помилкам під час складання бланків і економії часу оперативного персоналу. Звичайний бланк перемикань - це бланк, який складено особами оперативного персоналу на складні або прості перемикання на конкретному обладнанні і для конкретної схеми електричних з'єднань перед виконанням перемикань.

У бланку перемикань (типовому й звичайному) записуються усі операції з комутаційними апаратами і колами оперативного струму, операції з пристроями РЗА, АСДК, ЗДТК, а також з лан­цюгами живлення цих пристроїв, операції з увімкнення і вимк­нення заземлювальних ножів, накладення і зняття переносних заземлень, операції з фазування обладнання, деблокування роз'єд­нувачів з послідовністю їх виконання.

Усі операції у бланках перемикань записуються із застосуван­ням прийнятих диспетчерських найменувань устаткування, прис­троїв РЗА, АСДК, ЗДТК із зазначенням номерів і назв комірок розподільчих пристроїв, панелей, накладок, ключів, випробуваль­них блоків тощо.

У бланках перемикань також повинні вказуватися найважли­віші перевірочні операції:

  • перевірка на місці вимкненого положення вимикача, якщо наступною є операція з роз'єднувачами;

  • перевірка на місці увімкненого положення шиноз'єднувального вимикача перед операціями з переведенням приєднань з од­нієї системи шин на іншу;

  • перевірка відсутності напруги перед заземленням обладнання;

  • перевірка стану роз'єднувачів перед операціями з ними;

  • перевірка включеного стану РЗ і ПА обладнання, що вводи­ться в роботу;

  • перевірка відсутності заземлень на устаткуванні перед почат­ком операцій з уведення обладнання в роботу.

У місцевих інструкціях з оперативних перемикань можуть бути наведені додаткові перевірочні операції, що вносяться до бланку перемикань.

Типові бланки перемикань повинні розроблятися попередньо як для нормальних, так і для ремонтних схем з'єднань електроустановок на складні перемикання на конк­ретному устаткуванні і для конкретної схеми з'єднань.

На кожному енергооб'єкті повинні бути розроблені і зат­верджені технічним керівником переліки видів перемикань, виконуваних за бланками перемикань з указанням кількості осіб, які повинні брати в них участь, і розподілом обов'язків між ними, в тому числі:

  • складних, виконуваних за типовими бланками переми­кань, і окремо за звичайними бланками;

  • простих, виконуваних за звичайними бланками пере­микань або без бланків.

Типові бланки перемикань повинні розроблятися заздалегідь на складні перемикання в схемах електричних з'єднань енерго­об'єктів, на пристроях РЗА, АСДК, ЗДТК для:

  • нормальної схеми електроустановок;

  • найбільш характерних ремонтних схем електричних з'єднань електроустановок.

Типові бланки перемикань повинні підписуватися:

  • на електростанціях — начальником електроцеху та його заступ­ником із РЗА (начальником електролабораторії);

  • у структурних підрозділах EEC магістральних електричних мережах (MEM) — начальниками ОДС (ОДГ) і начальником

СРЗА із затвердженням головним інженером MEM та узгоджен­ням з начальником ЦДС, начальником СРЗА електроенергетичної системи з устаткування, що знаходиться в оперативному керуван­ні або віданні EEC;

в електричних мережах енергопостачальних компаній — началь­ником підстанції або технічним керівником і начальником СРЗА

Під час користування типовими бланками перемикань слід дот­римуватись таких умов:

  • використання типового бланка перемикань у кожному конк­ретному випадку повинно встановлюватися особою, яка віддає розпорядження на перемикання;

  • на типовому бланку перемикань повинно бути вказано, для яких приєднань, якого завдання і за якої схеми електроустановки він може бути використаний;

  • перед початком виконання перемикань типовий бланк пере­микань повинен бути перевірений за оперативною схемою елект­роустановки;

  • про перевірку типового бланка перемикань і правильність вказаної у ньому послідовності операцій особою оперативного персоналу, що дає розпорядження на перемикання, в оператив­ному журналі повинен бути зроблений запис: „Типовий бланк перемикань № ... перевірено, перемикання у вказаній у ньому послідовності за станом схеми можуть бути виконані”;

  • забороняється застосовувати типові бланки перемикань у ви­падках невідповідності схеми електроустановки тій схемі, для якої був складений бланк;

  • забороняється оперативному персоналу вносити зміни й до­повнення в типовий бланк перемикань.

Програма перемикань представляє собою опера­тивний документ із планом упорядкованої послідовності ро­біт, спрямований на вирішення конкретного завдання з пе­ремикань в електроустановках різних рівнів оперативного керування і різних об'єктів, а також під час випробувань або впровадження нового устаткування. Програми переми­кань повинні використовуватися керівним оперативним пер­соналом у випадку виконання перемикань на електроуста­новках, що знаходяться в його керуванні.

Умови використання програм оперативних перемикань:

  • забороняється вимкнення обладнання в ремонт і увімкнення його в роботу без посилання в оперативній заявці на номер прог­рами оперативних перемикань і з відхиленням від програми пе­ремикань;

  • особи, що розглядають оперативні заявки, повинні визначити в кожному конкретному випадку можливість використання існу­ючої програми оперативних перемикань та, за необхідності, обу­мовити в заявці внесення зміни чи доповнення до програми, виз­начити необхідність складання спеціальної разової програми;

  • якщо використання діючих програм оперативних перемикань унеможливлене (увімкнення нового обладнання, під час випробу­вання, відхилення схеми мережі або електроустановки від тієї, для якої складена програма перемикань), слід складати разові програ­ми оперативних перемикань, що затверджуються технічним керів­ництвом НЕК „Укренерго”, ЕЕС, енергопостачальної компанії, електростанції тощо;

• у разі виявлення невідповідностей і помилок у програмах оперативних перемикань зміна порядку їх виконання, передбаче­ного програмою, допускається тільки з дозволу особи, що дала дозвіл на відповідну оперативну заявку.

Перемикання в електроустановках дозволяється виконувати особам оперативного й оперативно-виробничого персоналу, котрі мають право на ведення оперативних пере­говорів і виконання перемикань. Списки таких осіб повинні щорічно затверджуватися керівником енергооб'єкта.

У програмах оперативних перемикань повинні бу­ти зазначені заходи з підготовки устаткування й схеми, ре­жиму, пристроїв РЗА, АСДК, ЗДТК, у яких повинні бути опрацьовані:

  • умови виконання перемикань;

  • заходи щодо режимів, які необхідно виконати перед зміною схеми;

  • заходи щодо пристроїв РЗА, АСДК, ЗДТК;

  • послідовність виконуваних перемикань;

  • можливі характерні технологічні порушення й методи їх ліквідації у ремонтній схемі;

  • організаційні питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]