Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Конст осн.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

2 Конституція України про основні засади конституційного ладу

Конституційний лад – це сукупність соціальних відносин, які регламентують юридичну організацію державного і суспільного ладу, політико – правову основу формування громадянського суспільства і правової держави, порядок забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

Конституційний лад України характеризується цілою низкою засад, закріплених в Основному законі України.

Засади конституційного ладу - це система загальних принципів організації державної влади, взаємовідносини держави з людиною та інститутами громадянського суспільства.

До засад конституційного ладу України відносяться:

  • народовладдя;

  • суверенітет, незалежність України;

  • верховенство права

  • республіканська форма правління, яка відповідає вимогам демократії та розподілу влад;

  • унітарний устрій України;

  • людина, як найвища соціальна цінність, утвердження забезпечення її прав свобод;

  • соціальна спрямованість;

  • розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову;

  • визнання місцевого самоврядування;

  • політичний, економічний та ідеологічний плюралізм;

  • вища юридична сила Конституції України пряма дія її норм;

  • рівність усіх суб'єктів права власності перед законом.

Принцип народовладдя отримав закріплення в ст. 5 Конституції України: “Носієм суверенітету єдиним джерелом влади в Україні є народ”. Жодна політична партія, громадська організація, інше угруповання чи окрема особа не можуть присвоювати право здійснювати державну владу і діяти від імені всього народу.

Конституція визначає Україну як суверенну і незалежну демократичну, соціальну, правову державу.

Демократична держава - держава, що базується на визнанні та втіленні в суспільну практику таких принципів конституційного устрою, як народовладдя, політичний плюралізм, свобода й рівність громадян, реальність і невід'ємність прав людини тощо.

Соціальна держава - держава, зорієнтована на здійснення широкої та ефективної соціальної політики, яка має втілюватись у реальності прав людини й громадянина, в існування доступних та ефективних систем освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, у підтримку малозабезпечених прошарків населення тощо.

Правова держава – це держава, в якій забезпечується верховенство права, послідовно проводиться принцип поділу влад та визнаються і гарантуються права і свободи людини і громадянина.

Необхідною передумовою конституційного ладу в будь-якій державі є її суверенність.

Суверенітет є однією з ознак держави. Держава здатна виражати волю своїх громадян, у повному обсязі гарантувати їх права і свободи лише тоді, коли вона є суверенною. Ознаками суверенітету Української держави є:

- верховенство державної влади на всій території України;

  • єдність і неподільність державної влади;

  • незалежність і самостійність державної влади.

Як суверенна держава Україна має усі необхідні державні атрибути, зокре­ма, державні символи, столицю, державну мову. Наявність власної грошової одиниці є важливим виявом державного суверенітету. Конституція України визначає, що грошовою одиницею України є гривня, а столицею України є місто Київ.

Важливими ознаками суверенної держави є державна символіка.

Державні символи - це встановлені Конституцією або спеціальними законами особливі розпізнавальні знаки даної держави, які уособлюють її суверенітет, а в деяких випадках мають і певний історичний чи ідеологічний зміст. Конституція України встановлює такі символи нашої держави - Державний Прапор, великий і малий Державні Герби, Державний Гімн - і викладає їх загальну характеристику.

Державні символи України

Державний гімн України

Державний герб України

Державний прапор України

Державний Герб - це відмінний знак, що є офіційною емблемою держави, яка зображується на прапорах, грошових знаках, печатках та деяких офіційних документах. Згідно Конституції України Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. При цьому головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) .

Державний Прапор - це офіційний відмінний знак (емблема) держави, символ її суверенітету. Згідно Конституції України Державний Прапор України являє собою стяг з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього жовтого кольорів.

Державний Гімн музикально-поетичний твір, який разом з державним гербом державним прапором є офіційним символом держави. Закон України “Про Державний Гімн України”, прийнятий ВР України 6 березня 2003 року, визначає, що Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького із словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського в редакції, що затверджена Законом.

Державною мовою вважається визнана конституцією або чинним законодавством основна мова держави. Такою мовою в Україні є українська мова. Це покладає на державу обов'язок забезпечувати всебічний розвиток функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Конституцією закріплюється обов'язок держави сприяти вивченню мов міжнародного спілкування. Ряд статей Конституції України містить вимоги обов'язкового знання державної мови Президентом України, професійними суддями, суддями Конституційного Суду. У чинному законодавстві України також є обов'язкова вимога знання державної мови в обсязі, достатньому для спілкування, особами, що вступають у громадянство України. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України і визначається законом. Закон “Про мови в Українській РСР” від 28 жовтня 1989 р. містить 6 розділів і визначає державний статус української мови.

Одним з виявів суверенітету держави є встановлення громадянства.

Громадянство України - це юридична належність особи до держави Україна, що визначає постійний правовий зв'язок цієї особи з державою, який виявляється у взаємних правах та обов'язках. Згідно ст. 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство.

.В Україні конституційно закріплено принцип верховенства права, на якому ґрунтується і сама Конституція. Конституція має вищу юридичну силу. Її норми є нормами прямої дії, і суб’єкти суспільних відносин зобов’язані безумовно виконувати відповідні конституційні положення.

Форма держави передбачає три елементи: форму державного прав­ління, державного устрою та політичний (державний) режим. Конституція дає чітке визначення усіх їх:

- за формою державного правління Україна е республікою;

- за формою державного устрою - унітарна держава з автономним утворенням у вигляді Автономної Республіки Крим;

- за формою політичного (державного) режиму Україна - демократична держава.

Україна визнає і гарантує права та свободи людини, громадянина, які закріплені Конституцією, загальновизнаними нормами міжнародного права, законами та іншими нормативними актами. У Конституції України закріплено правовий статус людини і громадянина, пріоритет особи в її відносинах з державою.

Соціальна спрямованість держави на сферу життєдіяльності суспільства передбачає законодавче регулювання найважливіших суспільних відносин, які регулюють питання соціального захисту, достатнього життєвого рівня, сім’ї та шлюбу, охорони довкілля, охорони здоров'я людини, медичної допомоги і медичного страхування тощо.

Організація державної влади в Україні здійснюється на засадах її розподілу на законодавчу, виконавчу судову.

Конституційний лад визнає та гарантує місцеве самоврядування. Існування місцевого самоврядування означає можливість безпосереднього здійснення влади як усім народом, так і окремими спільностями громадян в особі територіальних громад.

Суспільне життя в Україні ґрунтується на принципі політичної та ідеологічної багатоманітності. Цей принцип, по-перше, виключає можливість існування в суспільстві будь-якої обов'язкової ідеології (державної чи іншої), по-друге, передбачає завдання держави сприяти організації та діяльності всіх політичних партій, інших організацій, діяльність яких знаходиться в межах Конституції чинного законодавства України. Правовий статус політичних партій, громадських організацій в Україні визначається Законами України “Про об'єднання громадян” від 16 червня 1992 року, “Про політичні партії” від 5 квітня.2001 року.

Закріплений Конституцією України принцип політичної багатоманітності означає багатопартійність, тобто можливість створення будь-якої політичної партії чи громадської організації, які здійснюють свою діяльність відповідно до вимог закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]