Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой Шпаковська.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2. 3 Методика та техніка проведення проектуємих робіт Методика бурових робіт

Буріння свердловин проводиться ударно – канатним способом, бурильною установкою УГБ-50М.

Технічна характеристика установки УГБ-50М ударно –каматного способу буріння (рис. ):

  • максимальна глибина буріння – 50 м;

  • максимальний діаметр свердловини - мм;

  • висота підйому знаряду - мм;

  • частота ударів бурового знаряду в 1 хв - ;

  • висота мачти - ;

Буріння починається з вибору ділянки для буріння свердловин. Прив’язка місцевості виконується за допомогою гірничого компасу. Перед початком буріння потрібно скласти геолого – технічні наряди на свердловини.

Буровий знаряд опускається в свердловину на інструментальному канаті, який перекинуто через головний ролик мачти, огинає відтяжний та направляючий ролики балансирної рами. При заторможеному барабані інструментальної лебідки, на якому закріплено кінець канату, шатунно – кривошипним настроєм, балансирна рама приводиться в коливальний рух відносно осі направляючого ролика. Відтяжний ролик балансирної рами, опускаючись, натягує канат і підіймає знаряд над забоєм. Підіймаючись вверх, ролик звільнює канат, і знаряд під власно. Вагою падає на забій, ударним долотом руйнуючи породу.

Методика відбору проб ґрунту

Проби ґрунту відбираються, як з порушеною структурою так і з непорушеною.

Проби непорушеної структури – моноліти, відбираються зі свердловини за допомогою ґрунтоносу забій свердловини ретельно зачищаються від шламу, ґрунтонос обережно опускається на забій, виконується контрольний замір його положення , потім ґрунтонос задавлюється на глибину. Затірка моноліту і відрив його від забою виконують різним поворотом з наряду з одночасним натиском на забій. Плавно підіймають ґрунтонос, вилучають моноліт, зрізують непорушені його кінці, очищують від шламу і негайно парафінують.

Ґрунт порушеної структури відбирають в мішечки, на яких чіпляють дві етикетки: одну з них прив’язують до мішечка, а другу вкладають в середину.

На етикетках вказують номер проби, глибина ії відбору, дата та ім’я того, хто відібрав. Мішечки складують в ящики і транспортують в лабораторію для подальшого детального вивчення.

Ґрунт непорушеної структури відбирають у вигляді монолітів. Моноліт обережно витягують за допомогою пробовідбірника.

Методика статичного зондування

Зондування здійснюються шляхом здавлювання зонду в породу.

При досліджені установкою типу С-979 з виміром загального опору показників приладів реєструються візуально через кожні 10 см. погруження зонду.

Методика вертикального статичного навантаження

Методика дослідження полягає у визначені модуля деформації, відносної послідовності і початкового про содового явища

Дослідження проводяться плавним перекладенням навантаження .

Навантаження виконується поступово. Перша ступінь тиску дорівнює природному тиску но відмітці підошви штампу 0,5 *105 Па. Загальна кількість ступенів тиску становить 7. кожну ступінь витримують в часі до умовної стабілізації осадки.