Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой Шпаковська.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Обґрунтування відбору проб ґрунту

Відбір проб ґрунту порушеної структури передбачає детальне вивчення літологічного складу, фізико-механічних властивостей ґрунтів на інженерно – геологічного розрізі представлені мулом та піском. Проби порушеної структури відбирають з кожного літологічного шару, але не рідше, ніж через 2м. Згідно ГТН проектом передбачається відібрати 14 проб порушеної структури: на глибині 8,5 м – 5 проб; на глибині 7,5 м – 5 проб; на глибині 6,5 м – 4 проби. Загальна кількість проб складає 532.

При проходці шурфів передбачається відібрати пробу з кожної стінки та дна шурфу. Загальна кількість проб порушеної структури становить 36.

Відбір проб ґрунту непорушеної структури потрібний для визначення в лабораторний умовах фізико – механічних та фільтраційних властивостей порід. Моноліти передбачено відібрати з мулу при проходці шурфів, для проведення в них дослідних вертикальних навантажень на штамп: 4 моноліти та 38 монолітів з розвідувальних свердловин.

Загальна кількість монолітів 42. Всього буде відібрано 574 проби порушеної та непорушеної структури.

Обґрунтування статичного зондування

За технічним завданням запроектовані споруди будуть оказувати постійне навантаження, тому даним курсовим проектом передбачене статичне зондування. Статичне зондування проводиться з метою вивчення фізичних, деформаційних властивостей ґрунтів, показників опору ґрунту та уточнення межі інженерно – геологічного елементу на глибину до 8,5 м, яка дозволяє детально вивчити зону впливу споруд на геологічне середовище.

Статичне зондування необхідно виконувати згідно ДЕСТу 20069-81.

За БНіПом статичне зондування проводитиметься установкою С-979, глибина зондування складає 8,5 м; 7,5 м; 6,5 м.

Місця закладання точок визначають виходячи з розташування запроектованих будівель та технічного завдання. Кількість точок статичного зондування складає 24, відстань свердловини до точки статичного зондування визначаємо виходячи з розташування запроектованих будівель.

За БМіПом 1.02.07-87 25 % кількість точок статичного зондування необхідно розташовувати від свердловини на відстані не більш 5 м. Тому загальна кількість точок статичного зондування – 30.

Обґрунтування випробування вертикальних статичних навантажень на штамп

Мета дослідження полягає у визначенні модуля деформації відносної просадовості і початкового просадового явища.в відповідності з ДЕСТом12374-77 метод приміняється для дослідження піщаних порід.

Згідно технічного завдання дослідження проводять в шурфах з мінімальним перерізом 2,0 2,0 м.

Глибина шурфу 2 м, спосіб закріплення стінок – ручний.

За ДЕСТом12374-77 дослідні вертикальні статичні навантаження грунтів на штамп в шурфах потрібно проводити:

  • установкою з гідравлічним домкратом на гвинтових анкерних полях з круглим, жорстким, плоским з суцільною підошвою штампом, з кріпленням стінок;

  • площею штампу – 2500 см2;

  • діаметром – 56,2 см;

  • величиною ступеню - 0,5*105 Па;

  • час витримки – 1 година

  • кількість ступенів – 7

Кількість дослідів – 1.