Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль - Жужа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
287.85 Кб
Скачать

Радянський період

Починаючи з другої половини 1930-х років, музичне мистецтво радянської України розвивалася переважно у руслі соцреалізму, а художники, які відходили від цього методу, піддавалися жорсткій критиці та переслідуванням. Зокрема нещадної критики на пленумах Союзу композиторів піддавалися твори Б. Лятошинського та Л. Ревуцького, причому, останній після 1934 року практично припинив творчу діяльність, обмежившись викладацької та редакторської роботою.У той же час на Україні виникає масова радянська пісня, одним з перших творців якої став К.Є. Богуславський. У 1930-і роки з'являються перші опери на радянську тематику, зокрема «Щорс» Б. Лятошинського (1930), «Перекоп» Ю. Мейтуса (1937). Пісні, присвячені комуністичній партії і її вождям закріплюються в репертуарах професійних і аматорських колективів. Вагомий внесок у розвиток українського музичного мистецтва зробив композитор і педагог Микола Вілінський (учень Вітольда Малишевського), який працював спочатку в Одеській, а потім в Київської консерваторії. На Західній Україні, яка до 1939 року входила до складу Польщі, працювали композитори В. А. Барвінський, С. Ф. Людкевич, А.І. Кос-Анатольський, фольклорист Ф. М. Колеса. У післявоєнні часи серед видатних українських композиторів були: Григорій Верьовка, брати Георгій і Платон Майбороди, Костянтин Данькевич, А.Я. Штогаренко та інші. Серед видатних виконавців - український тенор Іван Козловський, широко відомою завдяки виконанню фронтових пісень стала уродженка Харківщини Клавдія Шульженко. 

Українська музика 1960-х — 1980-х років

1960-і роки відзначаються проривом української композиторської школи на світову арену, освоєнням новітніх течій європейської музичної культури. У Києві створюється група художників «Київський авангард», до якої увійшли такі згодом відомі митці, як Валентин Сильвестров, Леонід Грабовський та Віталій Годзяцький. Однак через розбіжності з ретроградними тенденціями офіційних музичних кіл СРСР члени «Київського авангарду» зазнавали різного роду утисків, що, зрештою, призвело до розпаду групи. У ці ж роки продовжують працювати такі композитори як Платон і Георгій Майборода, К. Данькевич, на цей період припадають останні дві симфонії Б. Лятошинського. У 1970-ті - 1980-і роки стають відомими композитори М. Скорик, Є. Станкович, І. Карабиць та інші. Світове визнання отримала національна школа вокального мистецтва. Яскраві імена української оперної сцени - А. Солов 'яненко, Д. Гнатюк, Б. Руденко, Є. Мірошниченко. Визначною подією музичного життя стала постановка опери Шостаковича «Катерина Ізмайлова» в Києві 1965 року.Паралельно з формуванням поп-музики в західних країнах, в Україні, як і в інших радянських республіках досягає свого розквіту радянська естрада. Особливо виділяється творчість Володимира Івасюка, автора понад 100 пісень, чиє життя трагічно обірвалося в 1979 році. Серед композиторів-піснярів цих років також творили О.І. Білаш, В. Верменич, пізніше - І. Карабиць. Популярність завоювали в ці роки естрадні виконавці - Софія Ротару, Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Ігор Білозір, Тарас Петриненко, Алла Кудлай та інші. 

Паралельно зароджувалися типово сучасні музичні та музично-поетичні проекти, серед  яких сатиричний театр «Не журись» В. Морозова (1970-і рр.), група «Мертвий півень» та рок-бардівська група «Плач Єремії» (друга половина 1980-ті рр.)