Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psihologiya_tvorchosti.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Відкритий міжнародний університет розвитку людини “ Україна”

“Затверджую”

декан факультету соціальних технологій

Декан Л.З.Сердюк

“ -------“ ------------2007 р.

Робоча навчальна програма дисципліни Психологія творчості

Програму рекомендовано

кафедрою психології

Протокол № ----------- від -------------

Завідувач кафедри Л.З.Сердюк

Київ - 2010

І. Загальні положення

Зміст навчального предмету передбачає, що студенти вивчають основи психологічної майстерності не лише для того: а) щоб отримати оцінку і тим уникнути покарання, б) засвоювати матеріал, щоб знати - стверджувати свою самодостатність знаннями, в) а найголовніше - для того, щоб знати матеріал, майстерно ним користуватися, розвиваючи свій талант, аби стати педагогом-творцем .

Такий погляд на викладання і зміст основ психологічної майстерності і творчості дозволяє подолати традиційне формальне заучування визначень понять, які подаються у класичній формі.

У програмі враховано і те, що студенти вже обізнані з педагогікою і психологією і не обмежені у вивченні її основ віковими можливостями свого механізму творчості.

Оскільки програма передбачає розгляд і вивчення не людини взагалі, а людини діючої , її психіки, свідомості і діяльності - органів індивідуальності, то зміна ракурсу бачення людини і себе самого буде додатковим стимулом у навчанні. Викладачі тут зіткнуться з певними труднощами, адже вони знайомі з психологічною майстерність на словах, тому при викладанні курсу основ психологічної майстерності і творчості у них виникне неподоланна потреба у самонавчанні, створенні умінь практично користуватися набутими знаннями.

Органічною частиною курсу є система випробувань механізму творчості людини. Випробування розбудовані з урахуванням головних психологічних ідей - від стародавніх мудреців до новітніх досягнень світової психологічної думки.

Крім розв’язання суто навчальних задач - освітніх, наукових та професійних, програма передбачає організацію і проведення практичних і лабораторних робіт, на що спрямована система випробувань стану механізму творчості і його складових частин. Насамперед це оволодіння практичними здібностями і прийомами самопізнання, самовдосконалення. Студентам відкриється можливість систематично і планомірно розвивати свій талант у навчанні, роботі над навчальними матеріалами.

Особлива установка випробувань у тому, що психіка, свідомість і діяльність, завдяки цій системі випробувань, стають доступні для точного опосередкованого вимірювання, бо людина - міра всіх речей; зроблене нею - відображення стану , який може диференціюватися в діапазоні - гармонійний - дисгармонійний або готовий до продуктивної дії - втрачена мобільність. Бо в житті людини, як і всюди, існує ще багато непізнаного, але не існує непізнаваного.

Це стосується і всебічної реалізації себе самого. А оскільки студентів у школі цьому не вчили, то вони повинні, пізнаючи свої можливості, починати все майже з самого початку. Бо кожна людина, незалежно від віку і професії, повинна, щоб підтримувати свій творчий потенціал.

Звідси випливає і призначення викладача:

а) цілеспрямованою діяльністю сприяти поліпшенню стану здоров'я душі студента;

б) вдосконалювати взаємини між студентами, учнями і педагогами, учнями і навчальними предметами на основі знань теорії цих психологічних явищ;

в) набувати вправності в повсякденній праці: навчаючи інших, вчитися психологічній мудрості.

Ось чому методичний прийом - засвоєння системи понять і розгортання їхніх смислів до рівня функції регуляторів процесів навчання і виховання - вартий на увагу і застосування не лише у вивищенні кваліфікації дорослих, але і у роботі з дітьми.

Тепер почнемо першу тренувальну вправу для розвитку вашого таланту. Її можна розглядати як один із прийомів осмислення сутності себе самого, погляду на себе нібито збоку, чужими очима.

Це робиться за допомогою випробування "Рефлексі", яке допоможе створити словесний автопортрет - багатомірний образ себе самого і для себе: минулого, сучасного і себе уявного - у майбутньому. Спробуйте відповісти письмово на такі питання:

1. Що я хочу? - Що я можу? - Для чого я існую?

2. Що робити? - Як робити? - Для чого робити?

3. Ким я був? - Що я зробив? - Ким я став?

Відповіді на ці питання - продукт дослідження себе самого, своїх психологічних можливостей.

Щоб навчитися правильно жити, треба час від часу відповідати на ці питання і тим коректувати напрямок свого життєвого шляху - самовдосконалення, самореалізації і самозавершення. Особливо цінною ця схема дослідження себе може бути тим, хто веде чи бажає вести щоденник: порядок відповідей допоможе упорядкувати записи, повертатися до себе у минулому, зазирати у своє майбутнє.

Крім цього вам буде запропонована система випробувань діями: розумовими і психомоторними, тобто на дієздатність окремих складових вашого механізму творчості. Випробування-дії - вид задач, розв'язуючи які, ви будете відкривати у собі невідоме - резерви свого психологічного таланту, щоб керувати його розвитком - і стати таким, яким бажаєте себе бачити.

На ці і ряд інших питань допоможуть відповісти усвідомлені результати випробування механізму творчості. А якщо і не буде на кожне питання вичерпної відповіді, то усвідомлення задач самореалізації - великий крок вперед. Вперед, на зустріч з самим собою.

Що ж повідомить вам результат розв'язання задач-випробувань?

Ви одержите відомості про рівень розвитку свого механізму творчості, про свій психічний стан і ценз на сьогодні - готовність до дії. А якщо все буде у вас гаразд, то визначити рівень здатності до творчості.

Пам'ятайте: у людини є все - і задатки, і здібності. У праці над собою, у переробці себе з середини задатки перетворюються на здібності, а останні, інтегруючись у деяку нову цілісність, створюють новоутворення душі - механізм творчості. І лише від вас самих і від ваших дій над самим собою (так само від таких же дій учнів) залежать результати самовдосконалення, саморозвитку і самореалізації.

Автор прагне лише допомогти студенту розібратися у собі, а тим, хто знайшов себе, свій життєвий шлях - самовизначитися діями.

Семестр

Всього

Розподіл за семестр та видам занять

Семестрова

атестація

Лекції

Практич

Семін.

Лабор

Контрольні роботи

ДКР

9

42

24

18

-

-

1

Іспит 9

Розподіл навчального часу

Психологія творчості”

Назва розділів, тем

Розподіл за семестрами та видами занять

Всього

Лекції

Прак­тичні

Семі­нарські

Лабора­торні роботи

Комп’ю-терний практи­кум

СРС

  1. Концепція механізму творчості

  2. Процеси мислення та їх розвиток

3. Почуття і катарсис, їх розвиток

4. Уява – механізм творчості

5. Психомоторика – дійовий орган людини

6. Енергопотенціал – пальне таланту

7. Механізм творчості – засіб створення ноосфери

8. Природа завбачення у психологічній діяльності та антиципації у творчості

9. Діяльність – механізм життя: робота, відпочинок, дозвілля

10. Будова процесу праці, продукти праці педагога

11. Фактори, що уповільнюють розвиток таланту, стани дієздатності механізму творчості

12. Фактори, що блокують дію механізму творчості.

Практичні завдання

1. Способи вимірювання стану механізму творчості.

2. Технологія вимірювання мислення та почуттів.

  1. Технологія вимірювання пізнавальних почуттів

  2. Технологія вимірювання почуття часу;

  3. Технологія вимірювання почуття золотого перерізу.

  4. Технологія вимірювання почуття та інтуїція у творчості;

  5. Взаємини уяви та мислення з почуттями.

8. Технологія вимірювання дієздатності механізму енергопотенціалу.

9. Почуттєві тони і спрямованість установок людини.

Контрольні роботи (1)

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

56

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

24

2

2

2

2

2

2

2

2

2

18

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

30

ІІІ Мета і завдання дисципліни

Поряд з освітньою, буде відбуватися професійна, і наукова підготовка педагога. Для цього програма перш за все спрямовується на оволодіння:

а) системою знань, яка склалася історично в певному розділі чи галузі педагогіки, і може працювати практично, розвиваючи мудрість педагога;

б) системою предметів у діяльності педагога - психічними явищами та їх механізмів, які підлягають діагностиці, корекції чи розвитку,

в) системою теоретичних і практичних методів дослідження психічних явищ, відповідно до мети навчально-виховного процесу на факультеті, - мистецтвом науковими методами виробляти наукові та технологічні знання.

В. Самореалізація творчих здібностей

(самостійні роботи)

Оволодіння методами самоконтролю

Визначення критеріїв для самооцінки своїх станів

Створення програми саморозвитку

Оволодіння методами саморегуляції на підставі самоконтролю та самооцінки

Застосування способів розвитку механізмів таланту: мислення, почуттів, уяви, психомоторики та нарощування енергопотенціалу

Визначення шляхів самореалізації свого механізму творчості

Оволодіння майстерністю спілкування у стані прилюдної самотності

Вдосконалення здібностей вести діалог, дискусію та полеміку

Лекції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]