Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog_piznai.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

8

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МКТ, МОН, Мінсім’ямолодьспорту і Держкомтелерадіо

від 27 серпня 2007 р. №_49__/__765__/__3027_/_308__

Міжгалузева програма “Пізнай свою країну”

на 2007-2012 роки

Загальні положення

На початку XXI століття відбувся перехід від однієї суспільної системи до іншої, що мало далекосяжні наслідки. Серед них і зміна суспільних ідеалів, всієї ієрархії духовних цінностей. Перехідний період, як масштабний і тривалий процес, втягнув у свою орбіту десятки мільйони людей. Руйнування звичних стереотипів мислення і життя, переоцінка духовних цінностей не могли бути простим і безболісним актом.

Положення ускладнюється також тим, що преса та телебачення наповнені програмами, зміст яких суперечить цінностям цивілізованого суспільства та картинами насилля й аморальності. Як результат – в суспільстві поширюються соціальні проблеми, падає інтерес до національної історії та культури.

Розвиток туристичної галузі тривалий час без державної підтримки призвів до виживання переважно комерційних форм і видів туризму та практичного зникнення соціального туризму (насамперед, дитячого та молодіжного), конкурентоспроможність якого є суттєво обмеженою.

Не сприяє залученню дітей і молоді до змістовного дозвілля та отриманню туристично-екскурсійних послуг малозабезпеченими верствами населення низький рівень їх життя.

Для створенню економічно сприятливих умов для суб’єктів туристичної галузі щодо розвитку доступного для малозабезпечених верств населення, насамперед дітей і молоді, туризму як одного з дієвих шляхів поліпшення виховної роботи на основі традицій і звичаїв українського народу, формування у підростаючого покоління патріотичної свідомості та пропаганди здорового способу життя, необхідно затвердити Програму.

Мета і основні завдання

Метою Програми є поліпшення національно-патріотичного виховання, відродження духовності, формування гармонійно розвиненої особистості, розширення її світогляду та пропаганди здорового способу життя серед дітей і молоді шляхом залучення їх до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля, географічних, етнографічних, історичних об’єктів і явищ соціального життя, проведення краєзнавчих наукових досліджень та організації змістовного дозвілля.

Основними завданнями Програми є:

удосконалення організації культурно-мистецьких, спортивно-оздоровчих і туристсько-краєзнавчих заходів та активне залучення дітей і молоді до участі в них;

ознайомлення дітей і молоді із пам’ятками культурної спадщини та сьогоденням рідного краю;

пропаганда культурних надбань українського народу;

популяризація краєзнавчої діяльності;

сприяння розвитку туристично-екскурсійного руху серед дітей і молоді.

Програма здійснюватиметься за такими напрямами:

розроблення необхідної нормативно-правової бази та механізмів, які дадуть змогу створити в Україні систему соціального туризму, передусім для дітей і молоді;

створення системи залучення дітей і молоді до туристичних подорожей та екскурсій протягом навчального року та у канікулярний період;

визначення об’єктів культурної спадщини України, ознайомлення з якими є необхідними для формування свідомого, гармонійно розвиненого громадянина своєї країни; розширення тематики туристично-екскурсійних маршрутів, рекомендованих для відвідання учнівською молоддю;

використання різних видів туризму, прийомів і методів для кращого ознайомлення дітей і молоді з історичними пам’ятками та культурним надбанням країни;

сприяння краєзнавчій, науково-дослідницькій діяльності молоді, підтримка участі у соціально корисних роботах зі збереження та відновлення культурної спадщини країни;

активне залучення дітей і молоді до популяризації культурної спадщини українського народу через участь у культурно-мистецьких, краєзнавчих і туристсько-спортивних заходах.

Очікувані результати виконання

Виконання Програми дасть можливість:

розробити механізми створення в Україні системи соціального туризму;

підвищити зацікавленість дітей і молоді до історії та культури рідного краю, до вивчення культурних цінностей українського народу;

створити систему залучення дітей і молоді до туристсько-краєзнавчої діяльності;

розширити тематику туристично-екскурсійних маршрутів, збільшити кількість відвідувачів музеїв і визначних місць України.

Фінансування

Фінансування Програми здійснюється у межах бюджетних асигнувань, передбачених центральним та місцевим органам виконавчої влади, що є виконавцями заходів програми у державному і місцевих бюджетах, та з інших джерел, не заборонених законодавством.

Організація та контроль за виконанням Програми

Координацію діяльності зацікавлених центральних і місцевих органів виконавчої влади, пов’язаної з виконанням Програми, здійснює Міністерство культури і туризму України, яке щороку інформує Кабінет Міністрів України про стан її виконання.

Основні заходи щодо виконання

Міжгалузевої програми “Пізнай свою країну”

на 2007-2012 роки

Законодавче, нормативно-правове та методичне забезпечення

1. Розроблення Концепції Державної програми розвитку дитячо-юнацького туризму в Україні.

МОН, Держтуризмкурортів,

Мінсім’ямолодьспорт

2007-2008

2. Розроблення правових основ для включення до державного замовлення на організацію відвідання дітьми та молоддю історико-культурних пам’яток, які є рекомендованим для відвідування в рамках навчальних програм.

Держтуризмкурортів, МОН

2007

3. Підтримка програм молодіжних та дитячих громадських організацій, спрямованих на поширення серед дітей та молоді знань про історію та культуру України, утвердження поваги до національних традицій і культурної спадщини.

Мінсім’ямолодьспорт, МОН, Держтуризмкурортів

2007

4. Розроблення та запровадження системи заохочувальних заходів для туристичних підприємств, які здійснюють діяльність зі створення та реалізації внутрішнього туристичного продукту для дітей і молоді.

Держтуризмкурортів, МОН,

Держпідприємництво

2007-2009

5. Розроблення і затвердження положення про проведення Всеукраїнської експедиції “Пізнай свою країну” та започаткування її проведення з метою всебічного залучення учнівської та студентської молоді до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля, світової цивілізації, географічних, етнографічних, історичних об’єктів і явищ соціального життя, оволодіння практичними навичками з туризму та краєзнавства.

МОН, Держтуризмкурортів, Мінсім’ямолодьспорт, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

2007-2008

6. Створення банку даних туристично-екскурсійних маршрутів України та розроблення механізму його оновлення.

Держтуризмкурортів

2007-2008

7. Затвердження переліку природних та історико-культурних об’єктів, що є рекомендованим для обов’язкового відвідання їх групами учнівської та студентської молоді під час навчального року, туристичних подорожей та екскурсій.

МОН, Держтуризмкурортів

2007

8. Розроблення та видання методичних рекомендацій для допомоги викладачам, керівникам гуртків, учням та студентам у набутті додаткових знань з краєзнавства, історії і культури України із обов’язковим поповненим цими виданнями бібліотечних фондів.

МОН, Держтуризмкурортів,

НАН України

2008-2009

9. Включення до навчальних планів вищих навчальних закладів та інститутів післядипломної педагогічної освіти підготовку і перепідготовку кадрів з викладання курсів краєзнавства та організації музейної справи.

МОН, Держтуризмкурортів, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

2008

10. Запровадження у вищих педагогічних навчальних закладах спецкурсу “Туризм і краєзнавство” (при факультетах гуманітарного напряму).

МОН

2008-2009

11. Організація курсів підвищення кваліфікації фахівців туристичного супроводу з обов’язковим вивченням короткого курсу краєзнавства, історії і культури України, організації та проведення туристських походів.

Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, МОН,

Держтуризмкурортів

2007-2012

12. Розроблення нормативно-правової бази для створення всеукраїнської мережі спеціалізованих туристично-екскурсійних баз (закладів розміщення, хостелів) для прийому та обслуговування організованих груп дітей та молоді.

МОН, Держтуризмкурортів

2008

13. Передбачення у навчальних планах загальноосвітніх навчальних закладів вивчення факультативного краєзнавчого курсу “Мій рідний край” та забезпечення навчального процесу методичними розробками, навчальними посібниками, підручниками.

МОН

2008-2010

14. Розроблення та затвердження цільової програми розвитку профільних позашкільних навчальних закладів туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти.

МОН, Держтуризмкурортів, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

2008-2010

15. Створення умов для розширення мережі музеїв при навчальних закладах із наданням окремих приміщень для їх функціонування.

МОН, Держтуризмкурортів, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]