Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для практ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
284.67 Кб
Скачать

Практичне заняття № 7

Тема 7. Ціни та тарифи на енергетичну продукцію.

На початку заняття проводиться вибірковий опит студентів за матеріалом лекції. Обговорюються наступні питання:

  1. Сучасні тенденції та механізми формування цін на основні види паливно-енергетичних ресурсів: нафту, вугілля, природний газ.

  2. Основні положення формування ціни на ринку.

  3. Стадії товарооберту.

  4. Оптова ціна промисловості.

  5. Сутність тарифних систем.

  6. Основні функції тарифів на електроенергію.

  7. Види тарифів на електроенергію.

  8. Основні функції тарифів на електроенергію

  9. Прибуток підприємства та його складові.

  10. Рентабельність продукції та її види.

Після обговорення усних питань студентам пропонується для рішення ряд практичних завдань різного рівня складності, пов’язаних із тематикою практичного заняття. Наприклад:

Задача 1. За рік реалізовано 3400 тис. МВт*год електроенергії. Виробнича собівартість 1 кВт*год склала 0,11 грн. Річні витрати з реалізації становлять 13,8 млнгрн. Нормативний прибуток на 1 кВт*тод становить 0,04 грн. Визначити оптову ціну електричної компанії за 1 кВт*год.

Задача 2. Підприємство розраховується з постачальником за електроенергію за двоставочним тарифом. Основна ставка Т0 = 950 грн /кВт за рік, додаткова ‑ Тд = 0,35 грн/кВт*год. Кількість годин використання максимуму навантаження на підприємстві hmах = 4000 год/рік. Як змінеться ціна електроенергії якщо на підприємстві буде ущільнений графік роботи обладнання та відповідно збільшена величина hmах до 8000 год/рік.

Задача 3. Обленерго закуповує у підприємства "Енергоринок" електроенергію за середньою закупівельною ціною Цсз = 158 грн./МВт*год. Постачає її споживачам 3 класу споживачів напруги нижче 10 кВт, при цьому коефіцієнт нормативних технологічних витрат на передачу електроенергії становить Кв = 0,13; тариф за використання місцевих електромереж, який визначається оператором місцевої електромережі Тм = 10,6 грн./ МВт*год; тариф за електроенергію споживачам 3 класу Тп = 0,1; коефіцієнт збільшення тарифу для надання допомоги споживачам при простроченні платежів ∆Т = 0,1. Визначити роздрібну ринкову ціну за спожиту електроенергію.

Задача 4. Роздрібна ринкова ціна за спожиту електроенергію для третього класу споживачів (міське та сільське населення) складає 214 грн./МВт- год. Визначити роздрібний тариф: а) для міського населення, якщо пропорція знижки встановлена П3 = 50%, пропорція тарифу, що формується ринком, Пр = 0; діючий тариф Тд = 170 грн./МВт*год.; б) для сільського населення, якщо П3 = 50%, Пр = 0; Тд = 160 грн./МВт*год.

Задача 5. Визначити рентабельність виробництва електроенергії, якщо виторг від її реалізації в звітному році склав 252,7 млн грн, витрати на виробництво і реалізацію продукції - 216,7 млн грн. Вартість виробничих фондів (основних і оборотних) за звітний період склала 137,2 млн. грн.

Задача 6. Витрати на виробництво тепла котельною склали за звітний рік 45328,8 тис. грн, витрати на транспортування тепла споживачу займали 15% від витрат на виробництво. Виторг від реалізації продукції склав 58839,5 тис. грн. За рахунок проведення заходів з енергозбереження передбачається в плановому році зменшити витрати на виробництво тепла на 2%, а витрати на транспортування скоротити до 12%. Визначити зміну рентабельності виробництва тепла.

Задача 7. Виробнича собівартість 1 кВт*год електроенергії за звітний рік склала 0,189 грн. Витрати з реалізації електроенергії склали 7% від виробничої собівартості. Відпускна ціна 1 кВт*год електроенергії 0,23 грн. За рахунок впровадження заходів з енергозбереження передбачається в плановому році зменшити виробничу собівартість одиниці електроенергії на 3,7%. Визначити зміну рентабельності виробництва 1 кВт*год.

Задача 8. Визначити зміну рентабельності виробництва, якщо на початку року собівартість енергетичної продукції становила 560 млн грн, вapтість реалізованої продукції ‑ 630 млн грн, фондомісткість продукції на початку року ‑ 0,37. Наприкінці року обсяг реалізації підвищився на 20%, витрати зросли на 10%, фондомісткість знизилася до 0,33. Вартість обігових коштів склала 42 млн грн на початку року, а наприкінці ‑ 46 млн грн.