Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС ТА ЙОГО УЧАСНИКИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
631.81 Кб
Скачать

Глава 13 загальні положення

Стаття 81. Поняття та мета регулювання міжбюджетних відносин

  1. Міжбюджетні відносини - це відносини між державою, Авто­номною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодозабезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхід­ними для виконання функцій, передбачених Конституцією України та законами України.

  2. Метою регулювання міжбюджетних відносин є забезпечення відповідності між повноваженнями на здійснення видатків, закріпле­них законодавчими актами України за бюджетами, та бюджетнимиресурсами, які повинні забезпечувати виконання цих повноважень.

Стаття 82. Види видатків на здійснення повноважень

1. Видатки на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету та місцевих бюджетів, поділяються на:

1) видатки на забезпечення конституційного ладу держави, дер­жавної цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені цим Кодексом видатки, які не можуть бути передані

на виконання Автономній Республіці Крим та місцевому самовряду­ванню;

  1. видатки, які визначаються функціями держави та можуть бутипередані до виконання Автономній Республіці Крим та місцевомусамоврядуванню з метою забезпечення найбільш ефективногоїх виконання на основі принципу субсидіарності;

  2. видатки на реалізацію прав та обов'язків Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування, які мають місцевий характер та визначені законами України.

Стаття 83. Джерела здійснення видатків бюджетів

  1. Видатки, визначені пунктом 1 статті 82 цього Кодексу, здійсню­ються за рахунок коштів Державного бюджету України.

  2. Видатки, визначені пунктами 2 і 3 статті 82 цього Кодексу, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів, утому числі транс­ фертів з Державного бюджету України.

Стаття 84. Відповідальність за здійснення видатків

  1. Відповідальність за здійснення видатків, визначених пунктом 1статті 82 цього Кодексу, покладається на відповідні органи державноївлади.

  2. Відповідальність за здійснення видатків, визначених пунктами 2і 3 статті 82 цього Кодексу, покладається на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад, міських, селищних, сільських голів (якщо відповідні виконавчі органи не створені).

Стаття 85. Передача державою права на здійснення видатків

  1. Держава може передати Раді міністрів Автономної Республіки Крим чи органам місцевого самоврядування право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі бюджетних ресурсів у вигляді закріплених за відповідними бюджетами загальнодержав­ них податків і зборів (обов'язкових платежів) або їх частки, а також трансфертів з Державного бюджету України.

  2. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державніадміністрації, виконавчі органи відповідних рад, міські, селищні,сільські голови (якщо відповідні виконавчі органи не створені) зобо­в'язані забезпечити здійснення видатків, визначених пунктами 2 і З статті 82 цього Кодексу, з відповідних місцевих бюджетів з додержанням розподілу цих видатків між бюджетами, визначеного статтями 88-91 цього Кодексу. Забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місцевих бюджетів цим Кодексом, а також здійснювати впродовж бюджетного періоду видатки на фінансування бюджетних установ одночасно з різних бюджетів, за винятком державних професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів державної форми власності. При цьому фінансування зазначених навчальних закладів за рахунок коштів місцевих бюджетів може здійснюватися виключно у разі перевиконання доходної частини загального фонду відповідного бюджету. (Стаття 85 із змінами, внесеними згідно із Зако­ном № 1158-І\/ (1158-15) від 15.10.2003 - набуває чинності з 01.01.2004 року, N9 2229-/1/ (2229-15) від 14.12.2004)

Стаття 86. Критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами

1. Розмежування видів видатків, визначених пунктами 2 і 3 стат­ті 82 цього Кодексу, між місцевими бюджетами здійснюється на основіпринципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надання послуги та наближення її до безпосереднього споживача. Відповіднодо цих критеріїв види видатків поділяються на такі групи:

  1. перша група - видатки на фінансування бюджетних установта заходів, які забезпечують необхідне першочергове наданнясоціальних послуг, гарантованих державою, і які розташовані найближче до споживачів;

  2. друга група - видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують надання основних соціальних послуг, гарантованих державою для всіх громадян України;

  3. третя група - видатки на фінансування бюджетних установта заходів, які забезпечують гарантовані державою соціальні послуги для окремих категорій громадян, або фінансування програм, потре­ба в яких існує в усіх регіонах України.

  1. Видатки першої групи здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

  2. Видатки другої групи здійснюються з бюджетів міст республі­канського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення,а також районних бюджетів.

  3. Видатки третьої групи здійснюються з бюджету Автономної Рес­публіки Крим та обласних бюджетів.

  4. З бюджетів міст Києва та Севастополя здійснюються видаткивсіх трьох груп.