Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
397369_9FC07_lebedinska_l_d_oporniy_konspekt_le....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Альтернатив виробництва

Альтер-натива

Машини,

тис. шт.

Масло,

млн. кг.

A

15

0

B

14

1

C

12

2

D

9

3

E

5

4

F

0

5

Рис. 1.1.

Крива виробничих можливостей

Кількість одних продуктів, від яких треба відмовиться, щоб отри-мати певну кількість іншого продукту, називається обов’язковими витратами виробництва цього продукту. Зміст закону зростаючих обов’язкових витрат полягає у відсутності завершеної взаємозамін-ності ресурсів, які переходять із виробництва одного продукту для отримання більшої кількості одиниць іншого продукту.

  • Закон убуваючої дохідності

Цей закон визначає взаємозв’язок між витратами на виробництво і обсягом випуску продукції. Економічний зміст закону - додаткові витрати дають зменшений обсяг додаткової продукції.

  • Закон попиту

Попит (англ. demand) - це кількість товару, яку споживач в змозі купити по певній ціні за певний проміжок.

Зміст закону попиту - між ціною та величиною попиту (кількістю проданого товару) існує обернено пропорційна залежність (крива D-D на рис. 1.2).

Рис. 1.2. Графічне зображення законів попиту і пропозиції

  • Закон пропозиції

Пропозиція (англ. supply) - характеризує взаємозв’язок між ринко-вою ціною товару та його кількістю.

Зміст закону пропозиції - між ціною і кількістю запропонованого товару існує прямо пропорційний зв’язок (крива S-S на рис. 1.2).

Для кожного виду товарів на ринку є своя рівноважна ціна (точка PF на рис. 1.2), завдяки чому підтримується загальна рівновага еко-номічної системи і цілому.

Кругообіг доходів і витрат

Рис. 1.3. Схема кругообігу доходів та витрат

Із схеми кругообігу витікає основне правило обліку: усі витрати придбання продуктів та послуг обов’язково є доходом виробників цих продуктів. Кінцевий результат - зустрічні потоки економічних ресурсів та товарів і послуг (проти годинникової стрілки) та грошо-ві потоки доходів та споживчих витрат.

В залежності від форм власності на засоби виробництва і способу управління економічною діяльністю виділяють наступні типи еко-номічних систем:

  • Ринкова економіка - характеризується приватною формою власності на економічні ресурси і базується на використанні ринкового механізму регулювання економічних процесів.

  • Командно-адміністративна (планова) економіка - заснована на суспільній (державній) власності і базується на централізова-ному директивному державному плануванні діяльності всіх суб’єктів економічної діяльності.

  • Змішана економіка - передбачає існування альтернативних форм власності і поєднання ринкового і державного механізмів макроекономічного регулювання. Найтиповіші моделі змішаної економіки: американська, японська, шведська.

  • Перехідна економіка - проміжний період економічного розвит-ку в країнах, які здійснюють перехід від командно-адміністра-тивної (планової) економіки до змішаної економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]