Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Индз.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
56.82 Кб
Скачать

3.8. Вплив субсидій на ринкову рівновагу

З метою соціального захисту малозабезпечених верств населення держава може надавати субсидії до цін та тарифів на товари та послуги першої необхідності (рис.8)

Рис. 8. Вплив субсидій на ринкову рівновагу

З рисунку видно, що субсидії споживачам піднімають праву частину лінії попиту з положення D до D1. У результаті попит зросте, хоча ціна на такі продукти та послуги підвищиться з ЦР до Ц1. При цьому попит збільшиться в тієї частини населення, яка здатна купувати даний товар за відносно низькими цінами.

ВИСНОВОК:

Таким чином, непрямий вплив держави на ринкові ціни через податки та дотації, як і директивне ціноутворення, у більшості випадків знижує ефективність функціонування економіки. Але це не виключає можливості застосування перелічених інструментів з метою досягнення певних соціальних цілей.

Вирішення проблем забезпечення центральними грошима, задоволення потреб у суто суспільних благах, визначення та компенсації зовнішніх ефектів потребує державного втручання в економіку навіть в умовах досконалої конкуренції. Як відомо, реальна ринкова діяльність характеризується недосконалою конкуренцією, яка посилює необхідність державного втручання в економічні процеси у зв'язкузтакими явищами, як монополізм, недосконала (асиметрична) інформація, надмірна диференціація у розподілі ресурсів та доходів. Зазначені явища також демонструють провали (фіаско) ринку, коли ринок не спроможний забезпечити ефективне використання ресурсів. Держава здійснює антимонопольну політику, яка спрямована на захист економічної конкуренції. Стосовно асиметричної інформації, яка обумовлює значні ризики учасників трансакцій, оскільки вони володіють різною за обсягом та змістом інформацією, завданням держави є захист прав споживачів, створення ефективної системи вирішення господарських суперечок тощо. Держава сприяє науково-технічному прогресові, регулює структурні зміни в економіці, впливає на економічний цикл, здійснює соціальне страхування та забезпечує певні соціальні гарантії. Проте слід пам'ятати, що економічна діяльність держави спрямована не на заміну ринку, а на його захист як головного регулятора ефективного розподілу обмежених ресурсів в умовах економічних систем змішаного типу.

 

Список використаних джерел:

1. Базилевич В.Д. - 5-те вид. стер. - К.: Знання-Прес, 2006

2. Башнянін Г.І. і Іфтемічук В.С.- К.: «Магнолія плюс», 2004

3. Башнянін Г.І. і к.е.н., доц. Шевчук Є.С.- Львів: «Новий світ-2000», 2004.

4. Башнянін Г. І. та ін. Політична економія. Підручник для студентів вузів / Г. І. Башнянін, П. Ю. Лазур, В. С. Медведєв. Ніка-Центр, 2005.

5. Дзюбик С.Д., Ривак О.С. - Основи економ. теорії: навч. Посібник - К.: Знання, 2006.

6. Задоя А.А., Петруна Ю.Е. - Основы эконом. теории: учебное пособие - М.: Рыбари, 2005

7. Клюни В.Л.- Мн.: НКФ «Эконерспектива», 2006.

8. Крупка М.І., Островерх П.І., Реверчук С.К. «Основи економічної теорії»

9. Макконел К. Р., Брю С. Л. «Экономикс: принципы, проблемы и политика»

10. Мостовая Е. Б. Основы экономической теории: Курс лекций. - М.: Инфра - М; НГАЭиУ, 2006.

11. Мочерний С. В. Політекономія: Підручник / С. В. Мочерний - 2-ге вид., випр. - К. Вікар, 2005

12. Ніколенко Ю. В. Політекономія: Підручник / Ю. В. Ніколенко. - К.: ЦУЛ, 2003.

13. Основи економічної теорії - А. А. Чухна. - К.: Віпол, 2004.

14. Основы экономики - Добсон , С. Полфреман С. 2004,

15. Экономика. Ефимова Е.Г. 2005