Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

3. Облік операцій на рахунках у банках.

Підприємства зобов’язані всі вільні готівкові кошти зберігати на поточному рахунку. Отримана готівка з поточного рахунку повинна використовуватися виключно на цілі, визначені в чеку, які зазначаються на зворотному боці чеку. Готівкові розрахунки між собою, а також з громадянами можуть проводитись, за рахунок коштів одержаних з кас банків, так і за рахунок виручки, отриманої від реалізації товарів та інших касових надходжень. Сума платежу готівкою одного підприємства іншому не повинна перевищувати 3000 грн. Протягом 1 дня. При цьому кількість підприємств, з якими проводяться розрахунки протягом дня не обмежуються. Видача готівки в підзвіт з каси підприємств проводиться за умови повного звіту конкретної підзвітної особи за раніше виданими підзвітними сумами.

Для відкриття поточного рахунку підприємства подають такі документи:

- заяву на відкриття рахунку встановленого зразка;

- копія свідоцтва „Про державну реєстрацію” органів державної влади;

- копію статуту;

- копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;

- картку із зразками підписів, керівника і головного бухгалтера і осіб ними уповноваженими розпоряджатися коштами на поточному рахунку. У картку включають також зразок відбитка печатки підприємства;

- довідку про реєстрацію в органах пенсійного фонду України.

Якщо в цій установі банку відкрито поточний рахунок клієнта, то бюджетний рахунок відкривають на підставі заяви на відкриття бюджетного рахунку. Кількість поточних рахунків підприємства згідно законодавства не обмежується протягом трьох робочих днів. Про відкриття нового рахунку підприємство зобов’язане сповістити податкову адміністрацію за місцем знаходження підприємства

На поточний рахунок надходять гроші за продану продукцію, виконані роботи і послуги на сторону, позички банку, гроші з каси підприємства тощо. З поточного рахунку здійснюються платежі постачальникам і підрядчикам за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і послуги, по зобов’язаннях перед бюджетом, погашення банківських позик, перерахування органам соціального страхування, видача готівки в касу тощо.

Для здійснення операцій по поточному рахунку в банк подаються документи, форми яких затвердженні НБУ. Документи, що надходять до банку, дійсні тільки при наявності в них підписів, які повинні бути ідентичні підписам в банківській картці. Виправлення, підчистки та помарки в таких документах не допускаються.

Поточні рахунки закриваються в установах банку:

а) на підставі заяви власника рахунку;

б) на підставі рішення органу, на який законом покладено функції по ліквідації або реорганізації підприємства;

в) на підставі відповідного рішення суду або арбітражного суду про ліквідацію підприємства або визнання його банкрутом;

г) на інших підставах передбачених чинним законодавством України або договором між установою банку та власником рахунку.

Операції на рахунках в установах банків можуть бути тимчасово припинені рішенням державної податкової адміністрації, судовими, правоохоронними та іншими органами у разі, якщо це передбачено законодавчими актами.

Установи банку несуть відповідальність за дотриманням правил здійснення розрахункових операцій по рахунках клієнтів. При затримці зарахування грошових надходжень на рахунок клієнта банки сплачують на користь одержувачів грошових коштів пеню у розмірі, що передбачається угодою про проведення касово-розрахункових операцій.

Банк реєструє всі здійсненні операції на надходження та списання коштів по поточному рахунку в спеціальній виписці з особового рахунку з доданням виправдних документів. Таким чином, виписка – це фактично другий екземпляр особового рахунку підприємства, відкритого банком. Виписка з поточного рахунку має строго визначені показники, частина яких кодується банком і ці коди обов'язково використовуються підприємством.

Бухгалтер, при одержанні виписки, виконує слідуючи операції: нумерується виписка; перевіряється відповідність суми у виписці сумам виправданих документів на перерахування чи зарахування грошей; проставляється на виписці кореспонденція рахунків у відповідності зі здійсненими операціями; перевіряється наявність виправдних документів, одержаних від інших підприємств, на основі яких зараховані чи списані кошти.

У випадку виявлення помилок підприємство повідомляє про це банк на протязі 10 днів з дня виписки. Виправлення в виписці банку підтверджується підписом головного бухгалтера банку та відтиском печатки банку. Виправлення в первинних документах не допускаються.

Підприємство самостійно обирає форму розрахунків з іншими підприємствами та організаціями .

Банк на договірній основі проводить розрахунково-касове обслуговування своїх клієнтів. В договорі на банківське обслуговування банк визначає коло своїх обов'язків та обов'язків клієнта, а також може обговорювати плату за проведення операцій.

Для того, щоб банк прийняв, видав чи здійснив операцію з безготівковими коштами, бухгалтер підприємства оформляє спеціальні документи. При готівкових розрахунках – це грошові чеки і об'яви на внесок готівкою, а при безготівкових – платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, розрахункові чеки, акредитиви, векселі.

Документи, прийняті банком від клієнтів, проводяться тим днем, яким вони були здані.

Списання коштів з рахунку платника здійснюється на основі першого примірника розрахункового документу.

Для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках в банках і можуть бути використані для поточних операцій використовує активний рахунок 31 “Рахунки в банках”. Він має право такі субрахунки:

331 “Поточні рахунки в національній валюті”

312 “Поточні рахунки в іноземній валюті”

313 “Інші рахунки в банку в національній валюті”

314 “Інші рахунки в банку в іноземній валюті”

На дебеті рахунка 31 відображаються наявність і надходження грошових коштів, на кредит – їх використання виписок банку і грошових документів, доданих до них. Якщо у виписках банку операції по розрахунку 31 відображають на підставі перевірених виявляються операції, помилково проведені на рахунку 31, то вони відображаються відповідно на дебеті або кредиті рахунка 31 в кореспонденції з рахунком 374 “розрахунки за претензіями”.

Для забезпечення контролю за рухом коштів на рахунках у відділенні банку і відображення цих операцій в обліку, періодично одержують виписки з поточних рахунків. До виписки банку додають документи, які стали підставою для запису операцій на поточному рахунку. Документи виписані підприємством (чеки) до виписки не додаються. Як правило, виписки банку видаються спеціально призначеній особі, яка має право підпису платіжних документів, або в відділенні банку є доручення на отримання нею виписок. Виписки банку складаються кожного дня коли були операції на поточному рахунку. По кожному рахунку складається окрема виписка банку. Тобто виписка банку є регістром аналітичного обліку операцій на поточному рахунку.

Аналітичний облік на рахунку 31 здійснюється за виписками банку, і лише за наявності на підприємстві розрахункових субрахунків відривають окремі аналітичні рахунки для обліку відповідних.

Синтетичний облік операцій на поточному рахунку в національній валюті ведеться на рахунку 31 „Рахунки в банках”, на першому субрахунку, який називається „ Поточні рахунки в національній валюті”. Регістром синтетичного обліку операцій на поточному рахунку є журнал – ордер № . Записи в журнал–ордер робляться на основі виписок банка з прикладеними до них документами. На кожну виписку банку в журналі–ордері відводиться один рядок. Якщо в виписці банку є декілька операцій, які кодуються однаковою бухгалтерською проводкою при записі в журнал–ордер вони сумуються. Загальна сума вибуття за день коштів з поточного рахунку повинна співпадати з випискою банку. Надходження коштів на поточний рахунок відображається в відомості № . Яка заповнюється аналогічно журналу–ордеру № . В кінці місяця після звірки з іншими журналами ордерами кредитовий оборот переноситься в головну книгу.

Для банку рахунок 31 вважається пасивним. Тому на дебеті у виписці банку буде показана сума коштів, що списана з рахунка підприємства, а на кредиті–зарахована на нього сума, відповідно сальдо у виписці буде на кредиті рахунка.

Сальдо на рахунку 31 завжди має бути однаковим, як в обліку банку, так і підприємства. Кредитові обороти з журналу-ордера №2 переносяться до Головної книги.

№ п/п

Назва операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

1

Надходження від покупців і замовників виручки від реалізації продукції, робіт, послуг

311, 312

361

2

Внесена з каси на рахунки банків готівка

311, 312

30

3

Грошові кошти в дорозі, зараховані на рахунок в банку

311, 312

33

4

Перераховані постачальниками різні суми у зв'язку з перерахунками

311, 312

631

5

Повернено раніше виданий аванс

311, 312

371

6

Надійшли суми за висунуті претензії

311, 312

374

7

Повернуті на рахунки в банках перерахунки сум:

- фінансовими органами

311, 312

641

- органами соціального страхування

311, 312

65

8

Надійшли від окремих осіб в погашення заборгованості по відшкодуванню завданого збитку

311, 312

375

9

Суми, що надійшли від дебіторів у погашення їх боргів

311, 312

377

10

Зарахування штрафів, пені, неустойки

311, 312

715

11

Одержані: - короткострокові кредити банків

311, 312

601

- довгострокові кредити банків

311, 312

501

12

Оплачені кошти з рахунків у банках за придбані нематеріальні активи

12, 644, 631

631, 631, 31

13

Оплачені різні витрати по капітальних вкладеннях

15

311, 312

14

Різні витрати на потреби основних цехів, загально виробничі потреби, а також обслуговування і управління, оплачені з рахунків у банках

23, 91, 92

311, 312

15

Витрати, пов'язані із збутом продукції

93

311, 312

16

Готівка, що надійшла до каси із банку

30

311, 312

17

Оплачені з рахунку в банку придбанні валютні кошти

312

311

18

Погашена заборгованість перед постачальниками і підрядниками

631

311, 312

19

Перераховані платежі до бюджету – покупці і замовники

361, 641

311, 312

20

Погашена заборгованість з відрахування органам соціального страхування

652

311, 312

21

Перераховані грошові кошти різним кредиторам

68

311, 312

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]