Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

2. Облік касових операцій.

Для приймання, зберігання та витрачання готівкових грошових коштів всі підприємства мають касу, обладнану згідно діючому законодавству. Касові операції здійснюється згідно з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті: затвердженого постановою Правління НБУ №72 від 19.02.2001 року, який встановлює єдиний порядок приймання касових документів, ведення касової книги, проведення ревізії каси та контролю за дотриманням касової дисципліни.

Керівник підприємства забезпечує належне зберігання та охорону грошей у касі, а також при доставці з відділень банку та здачі в банк і несе в установленому порядку відповідальність у тих випадках, коли з його вини не були створені необхідні умови для здійснення касових операцій.

У разі зарахування на роботу і призначенням на посади, пов'язані з веденням касових операцій, обслуговуванням засобів охоронно-пожежної сигналізації збереженням і витрачанням коштів, або періодичному залученню працівників підприємств до вказаних вище робіт, керівник підприємства враховує, що на зазначені вище посади не бажано брати осіб, які страдають на хронічні психічні захворювання, осіб, які перебувають на спеціальному медичному обліку з приводу алкогольної або наркотичної залежності.

Керівник також забезпечує касира транспортним засобом та охороною при транспортуванні граней і цінностей із банку або їх здачі.

Касир несе повну матеріальну відповідальність за збереження прийнятих ним цінностей і за збитки, завдані підприємству. При призначенні касира на роботу, головний бухгалтер повинен ознайомити його з правилами ведення касових операцій, після цього касир складає письмове зобов’язання про повну індивідуальну матеріальну відповідальність. У разі захворювання або відсутності касира на своєму робочому місці з інших причин усі кошти і цінні папери, які зберігаються в касі відповідно виданого до підприємству наказу (розпорядженню) і на підставі складеного акта передаються іншій особі, з якою також складається договір про повну матеріальну відповідальність.

У касі підприємство зберігає не тільки готівкові грошові кошти, а й цінні папери, грошові документи, які є бланками суворої звітності. До них відносяться путівки до курортів відпочинку, санаторіїв, поштові марки, проїзні квитки, трудові книжки та вкладні листки до них, бланки довіреностей.

Ліміт каси для кожного підприємства визначається установами банків з врахуванням режиму і специфіки роботи підприємства, його віддаленості від установи банку, об’єму касових оборотів по всім рахункам, встановлених строків і порядку здачі виручки, тривалості операційного часу установи банку, наявності домовленості підприємства з установою банку на інкасацію і здачу виручки у вечірню касу банку і т.д. Ліміт каси підприємству встановлюється установою банку по узгодженню з керівником підприємства на основі середньоденного надходження виручки, або середньоденної видачі готівки.

Усю готівку понад встановлені ліміти залишку готівки в касі підприємство здає у порядку і строки, встановлені установою банку для зарахування на їх рахунки, а зберігати понад встановлений ліміт може лише в дні виплати заробітної плати, пенсій, допомоги, стипендій на протязі трьох робочих днів, включаючи день готівки в касі та норм витрачання грошей з виручки встановлюється банком з урахуванням режиму роботи підприємства і регламентується Інструкцією №4.

Кожне підприємство для здійснення розрахунків готівкою повинно мати касу. Касою називається приміщення або місце, призначене для прийому, видачі та зберігання готівкових коштів та інших цінностей і касових документів. Каси підприємств у разі потреби можуть бути застраховані страховою організацією. Приміщення каси має бути ізольовано, а двері до каси під час здійснення операцій зачинені з внутрішнього боку. Доступ до приміщення каси особам, які не мають відношення до її роботи забороняється.

Приймання готівки касами підприємств проводиться за прибутковими касовими ордерами (тип. Ф.№КО-1), підписаними головним бухгалтером або особою ними уповноваженою. При прийманні грошей видається квитанція за підписом головного бухгалтера або особи, ними уповноваженої, і номер завірений печаткою (штампом) касира або відбитком касового апарату.

Видача готівки з кас підприємств проводиться за видатковими касовими ордерами (тип.Ф.№КО-2) або за належно оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей мають бути підписані керівником і головним бухгалтером підприємства, або особами, ними уповноваженими.

Прибуткові касові ордери або видаткові документи до передачі в касу реєструються бухгалтерією в “Журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових документів” (тип. Ф №КО-3). Видаткові касові ордери, оформлені на підставі платіжних (розрахунково-платіжних) відомостей на виплату заробітної плати реєструються після її видачі.

Касові документи після складання звіту касира та його оброблення в бухгалтерії, комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються і переплітаються в окремі папки та зберігаються протягом 36 місяців по закінченню календарного року.

Усі надходження і видачі готівки враховуються у національній валюті у касовій книзі. Кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу, аркуші якої мають бути пронумеровані, прошнуровані та опечатані сургучною або мастичною печаткою. Кількість аркушів у касовій книзі затверджується керівником підприємства і головним бухгалтером. Записи у касову книгу проводяться у двох примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою або чорнилом темного кольору. Другі примірники мають бути відривними, що і є звітом касира. Записи в касову книгу проводять відразу після одержання або видачі грошей за кожним прибутковим касовим ордером і видатковим документом. Щодня в кінці робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок у касі на наступне число і передає до бухгалтерії звіт касира.

Видача прибуткових касових ордерів і видаткових документів на руки особам, що вносять або одержують готівку, забороняється. Виправлення в прибуткових та видаткових касових документах забороняються. Прибуткові та видаткові касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтерією в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Синтетичний облік касових операцій ведеться на рахунку 30 „Каса”. Це активний грошовий рахунок, по дебету якого відображається надходження грошей в касу, а по кредиту – їх вибуття з каси. При наявності на підприємстві лише національної валюти використовується тільки субрахунок 301 “Каса в національній валюті”, а якщо є іноземна валюта, то і субрахунок 302 ”Каса в іноземній валюті”.

При журнально-ордерній формі обліку для обліку операцій по рахунку 30 ”Каса” використовують журнал-ордер №1 та відомість аналітичного обліку по рахунку 30 “Каса” №1.

Для зручності ведення обліку в одному регістрі є поєднання відображення операцій по дебету (відомість) та по кредиту (журнал-ордер) рахунку 30 “Каса”.

Записи до журналу-ордера та відомості проводяться на основі звітів касира, в яких проти кожної суми проставляються кореспондуючи ранки. Операції з однією кореспонденцією рахунків об’єднуються і записуються в журнал – ордер однією сумою.

Наприкінці місяця в журналі-ордері 1 після останнього запису визначають підсумки кредитових оборотів по рахунку 30 “Каса” у кореспонденції з іншими рахунками. Їх взаємно перевіряють з іншими регістрами і обороти по кредиту рахунка 30 “Каса” переносять у Головну книгу.

Журнал-ордер 1 розрахований для відображення касових операцій протягом року. Для цього до нього передбачені вкладні аркуші. На підприємстві можна складати журнал-ордер 1 по рахунку 30 “Каса” окремо на кожний місяць.

Обороти за дебетом рахунку 30 “Каса” в Головну книгу будуть занесені при розносці інших журналів – ордерів.

Обіги по дебету і кредиту рахунку 30 “Каса” підлягають розшифровці по статтях аналітичного обліку. Для цього ведуться листи-розшифровки. В них відображають суми так, щоб їх можна було записати по кореспондуючому рахунку, не звертаючись постійно до первинних документів. Аналітичний облік по рахунку 30 “Каса” ведуть у Касовій книзі.

Таблиця 1

Кореспонденція рахунків по обліку касових операцій

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1. Отримана виручка від реалізації продукції

30

36

2. Виручка внесена на розрахунковий рахунок

31

30

3. Отримана з розрахункового рахунка сума для видачі заробітної плати.

30

31

4. Видана заробітна плата

661

30

5. Видача грошей під звіт

372

30

6. Отримання грошових коштів в касу, як погашення іншої дебіторської заборгованості, з підзвітними особами, відшкодування матеріальних збитків

30

372

7. Внесок суми штрафних санкцій в рахунок погашення матеріального збитку

30

375

8. Надходження грошей в касу на погашення дебіторської заборгованості

30

377

9. Видача грошей на громадські витрати

91

30

10. Погашена кредиторська заборгованість

371

30

Отримання грошових коштів в касу в рахунок погашення короткострокових векселів

30

34

Отримання грошових коштів в касу, як погашення заборгованостей учасників по внесках до капіталу

30

46

- погашення грошовими коштами з каси іншої кредиторської заборгованості

68

30

- виплачені з каси нараховані дивіденди

67

30

- погашення нестачі грошовими коштами

37

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]