Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Зан 1 Л (Основи зв’язку)БВТЗ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

1. Залишкове загасання

Залишковим загасанням каналу називається різниця між рівнями сигналу частотою 800 Гц на вході й виході каналу при погоджених включеннях генератора й покажчика рівня. Залишкове загасання і особливо його стабільність у часі є одним з основних параметрів, що забезпечують якість передачі сигналів. Зниження рівня прийнятого сигналу погіршує чутність телефонної передачі, у сполученні з іншими факторами, що заважають, може викликати помилки в прийомі сигналів тонального телеграфу, передачі даних, а при значних зниженнях рівня (нижче порога чутливості прийомних пристроїв) прийом дискретної інформації стає неможливим.

Номінальні значення рівнів і залишкового загасання нормуються для різних режимів каналу на частоті 800 Гц, ЕПСЧ 0,3-3,4 кГц, які були прийняті МККТТ в 1946 р. Залишкове загасання вважається в нормі, якщо його значення дорівнює номінальному з точністю 0.5 дБ (0,05 Нп) протягом усього каналу.

2. Частотна характеристика залишкового загасання.

Частотною характеристикою залишкового загасання каналу ТЧ називається залежність залишкового загасання від частоти при постійному рівні передачі на вході каналу. Цей параметр визначає амплітудно-частотні викривлення сигналу переданого по каналу.

Амплітудно-частотні викривлення в каналі негативно позначаються на якості передачі сигналів будь-якого виду зв'язку, але особливо істотно впливають на передачу дискретної інформації (сигналів передачі даних, тонального телеграфування й т.п.).

Нелінійні викривлення в каналах ТЧ виникають через наявність у його складі нелінійних пристроїв. Вони проявляються в викривленні форми переданого сигналу, а зі спектральної точки зору в появі нових частотних складових, відсутніх у вихідному сигналі. АЧВ обумовлені головним чином кількістю і якістю смугових фільтрів в апаратурі канального викривлення кінцевих пунктів і пунктів транзиту по ТЧ. Оскільки кожний транзит по ТЧ збільшує кількість каскадно-включенних в канал смугових канальних фільтрів, мабуть, що зі збільшенням числа транзитів по ТЧ погіршується частотна характеристика залишкового загасання (збільшуються амплітудно-частотні викривлення сигналу, особливо на краях ЕПСЧ каналу).

Для коректування частотної характеристики залишкового загасання каналу ТЧ в апаратурах є амплітудно-частотні коректори (у підсилювачах ТЧ прийомної частини апаратури канального перетворення), які дозволяють із необхідною точністю усувати амплітудно-частотні викривлення.

Якщо АЧХ в ЕПСЧ буде постійною, то в каналі будуть відсутні АЧВ. Виконувати в смузі частот каналу ТЧ частотно незалежну характеристику неможливо. Цьому заважають багато факторів і в першу чергу реальні АЧХ підсилювачів, трансформаторів, фільтрів (особливо канальних) і т.д. Тому величина залишкового загасання на різних частотах різна. Отже, є необхідність задати що рекомендує АЧХ каналу ТЧ для того, щоб АЧВ в ньому були не більше припустимих. АЧВ окремих простих каналів у складеному каналі складуються. Частотна характеристика залишкового загасання нормується в ефективно переданій смузі частот каналу (ЕПСЧ), одночасно ця характеристика й визначає її. Норми на частотну характеристику каналу задаються у вигляді відхилення між залишковим загасанням на даній частоті й залишковому загасанні на частоті 800 ГЦ:

Аr = Аrf - Аr0,

Таблиці настроювальних норм для конкретних стаціонарних і польових систем передачі приводяться у відповідних технічних описах, а експлуатаційні норми приводяться в спеціальному збірнику для польових систем передачі або розробляються й затверджуються для конкретних систем передачі й вузлів зв'язку у встановленому порядку.

Для зручності користування на вузлах зв'язку по таблицях будуються графіки-шаблони для різної структури каналу (кількості простих каналів). Якщо обмірювана характеристика не виходить за межі заштрихованої частини, то канал по даному параметру перебуваємо в нормі.

Нижня границя обрана з умови, щоб при організації двостороннього каналу на жодній з переданих частот не могла виникнути генерація. Східчаста верхня границя отримана в результаті досліджень припустимих АЧВ при передачі по каналі телефонних сигналів.