Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Зан 1 Л (Основи зв’язку)БВТЗ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

2.2 Телефон

Електромагнітні телефони працюють на принципі взаємодії двох магнітних потоків: магнітного потоку постійного магніту та магнітного потоку, створюваного розмовним струмом, що протікає по обмоткам телефону, існує декілька конструкцій електромагнітних телефонів, що застосовуються в військових телефонних апаратах.

Електромагнітний телефон, показаний на малюнку 4 застосовується в апаратах ТАИ-43 й складається з постійного магніту, двох полюсних надставок з обмотками та мембраною.

Малюнок 4. Електромагнітний телефон й графічне зображення його роботи: 1 мембрана; 2 - обмотка; 3 - постійний магніт; 4 - полюсні надставки; а - графік змінного струму в обмотках телефону; б - графік змінного магнітного потоку; в - графік підсумкового магнітного потоку; г - графік сили притягання мембрани.

Принцип роботи електромагнітного телефону, що застосовується в апаратах ТАИ-43.

Якщо через обмотки телефону, розмовний струм не протікає, то змінний магнітний потік Ф~=0 та сила притягання мембрани визначається тільки магнітним потоком постійного магніту ФО.

При протіканні через обмотки розмовного струму в магнітному ланцюзі окрім потоку ФО з'являється ще магнітний потік Ф~. Якщо обидва магнітних потоки ФО і Ф~ мають однакові напрямки, то результуючий магнітний потік Ф=ФО+Ф~ і сила притягання мембрани до полюсних надставок Р1 збільшується.

Якщо потоки ФО і Ф~ направлені в протилежні сторони, то підсумковий потік Ф=ФО - Ф~ і сила притягання Р2 зменшується. Таким чином, мембрана телефону вчиняє коливання з частотою змінного струму що протікає через обмотки. Коливання мембрани викликають коливання повітря

Принцип роботи електромагнітного телефону що застосовується в польових телефонних апаратах ТА-57.

Малюнок 5. Принцип чинності електромагнітного телефону: 1 - полюсні надставки; 2 - якір; 3 - тяга; 4 - мембрана; 5 - обмотки; 6 - постійні магніти.

Електромагнітний телефон, приведений на малюнку 5, застосовується в телефонних апаратах ТА-57 і працює також на принципі взаємодії двох магнітних потоків. Він складається з двох постійних магнітів, полюсних надставок та якоря, розташованого всередині котушки з обмоткою. Рухомий кінець якоря з допомогою тяги з'єднаний з мембраною.

При відсутності струму в обмотці магнітний потік Ф~=0, магнітні потоки Ф1 і Ф2, створені постійними магнітами, рівні між собою. Якщо по обмотці телефону протікає змінний струм, то в перший півперіод що виникає змінний магнітний потік Ф~ верхньої полюсної надставки буде співпадати з напрямом Ф1, а в нижньому буде направлений на зустріч Ф2. В результаті сила притяжіння верхньої полюсної надставки буде більше і якір притягається до верху.

В наступний півперіод змінного струму картина зміниться на зворотню, і якір притягнеться до нижньої полюсної надставки. Коливання якоря передаються мембрані і створюються звукові коливання.

Електромагнітний телефон даної конструкції має більшу чутливість, бо магнітний потік не замикається через мембрану і вона може бути виконана безструмовою. В телефонному апараті ТА-57 застосований телефон ДЕМК-6А (диференційний з електромагнітним капсулем), він володіє високою чутливістю - біля 150 бар/в.