Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Зан 1 Л (Основи зв’язку)БВТЗ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

2.2. 1. Вугільний мікрофон

В угільний мікрофон застосовується в польових телефонних апаратах ТАИ-43, складається з металевої мембрани з рухомим електродом, непорушного електрода, вугільного поріжка і металевого корпуса. Принцип роботи вугільного мікрофону заснований на властивості вугільного порошку змінювати свій електричний опір в залежності від впливаючого на нього звукового тиску ,що виникає при розмові (малюнок 2).

Малюнок 2. Вугільний мікрофон та графічне зображення його роботи:

1 - гальванічний елемент; 2 - розмовний клапан; 3 - рухомий електрод; 4 - мембрана; 5 - корпус; б - непорушний електрод; 7 - вугільний порошок; 8 - навантаження; а графік звукового тиску; б - положення мембрани; в - графік модифікації електричного опору вугільного порошку; г - графік модифікації струму в ланцюзі мікрофону.

За відсутності розмови мембрана знаходиться в стані спокою, тому в ланцюзі мікрофону протікає струм, величина якого постійна. Коли перед мікрофоном починають говорити, його мембрана під тиском звукових коливань приходить у коливальний рух: вона прогинається то в сторону вугільного порошку, то в протилежну сторону, кожний раз вертаючись в початкове положення дякуючи пружності.

В першому випадку ступінь стиску вугільного порошку збільшується, опір зменшується і струм в ланцюзі мікрофону збільшується. В другому випадку ступінь стиску порошку зменшується, опір збільшується, струм в ланцюзі мікрофону зменшується.

Таким чином вугільний мікрофон - це генератор змінного струму, частота і амплітуда якого визначається звуковими коливаннями. Гідністю вугільних мікрофонів є їхня висока чутливість, що забезпечує зв'язок на значні відстані без додаткових зусиль.

До недоліків відносяться вузький робітничий діапазон частот, сильний вплив вологи та перепаду температур.

2.1. 2. Електромагнітний мікрофон

Принцип роботи електромагнітного мікрофону заснований на явищі електромагнітної індукції.

Електромагнітний мікрофон, що застосовується в польових телефонних апаратах ТА-57, складається з двох постійних магнітів кільцевої форми, двох полюсних надставок з обмотками та мембранами.

В положенні спокою мембрана знаходиться між полюсними надставками.

М агнітні потоки, що пронизують обмотки, постійні і ЕРС в них не індуцюється.

Малюнок 3. Принцип чинності електромагнітного мікрофону: 1 - постійні магніти; 2 - обмотка; 3 - мембрана; 4 - полюсні надставки.

Під чинністю звукових коливань мембрана приходить у коливальний рух. Якщо мембрана прогинається вниз, то зазор проміж мембраною та нижньою полюсною надставкою зменшується, а зазор проміж мембраною та верхньою полюсною надставкою збільшується. В результаті відбувається перерозподіл магнітних потоків і витки обмотки перетинаються змінним магнітним потоком, що призводить до індуцюванню в ній змінної ЕРС. Частота ЕРС дорівнює частоті звукових коливань.

Чутливість електромагнітних мікрофонів мала, тому вони застосовуються спільно з підсилювачами. Мікрофони цього типу мають широкий діапазон частот.