Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформаційне забезпечення рекламної діяльності.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
244.22 Кб
Скачать

2.3 Особливості організації реклами в мережі Інтернет

У наш час стрімкого розвитку Інтернету в Україні інтернет-реклама  стає дедалі більш значним маркетинговим інструментом й більш застосовуваним вітчизняними рекламодавцями способом просування товарів і послуг у Мережі. Це обумовлено, з одного боку, бурхливим характером росту електронної комерції в Україн, а з іншого, - низкою специфічних особливостей інтернет-реклами, які виділяють її з комплексу маркетингового інструментарію.

Реклама в інтернеті досить різноманітна. До неї належать власні сайти компаній, поштові розсилки, підписні листи, текстові посилання, банери, онлайнові вікторини тощо.

Спочатку єдиним видом реклами у мережі був банер -гіперпосилання на другий мережний ресурс у вигляді невеликої яскравої прямокутної картинки. Це було новим та незвичним, тому люди із задоволенням "клікали" на картинку. Але поступово, зі збільшенням кількості банерів, цікавість користувачів до них почала спадати.

Нове життя в інтернет-рекламу вдихнули нові технології. На зміну традиційним банерам прийшов формат "rich media", який був уже не статичним і мав розширені можливості щодо залучення уваги. Інтернет заповнили різноманітні спливаючі рекламні віконця, що містять анімацію. Часто вони закривали собою основний зміст сайтів [21].

Паралельно з "rich media" розвивається також і метод адресного показу реклами, сутність якого полягає в тому, що різним групам користувачів демонструють різні рекламні повідомлення.

Крім того, існують технології, що дозволяють скласти профіль користувача конкретного комп'ютера. Скажімо, людині, що кожен день відвідує форуми мобільного зв'язку, можна частіше демонструвати рекламу мобільних телефонів і нових тарифів.

Ділові та новостійні інтернет-ЗМІ з високим показником відвідувань найчастіше використовуються для іміджевої реклами ("Кореспондент", "Афіша", "Бізнес", "Жовті сторінки") [23]. На сьогодні на перших сторінках електронних версій найпопулярніших ЗМІ формати "rich media" не використовуються. Такі ЗМІ цінують свою аудиторію і тому пропонують рекламу в форматах, які характеризуються максимальною примітністю та низькою нав'язливістю. Адміністрація Google, наприклад, прийняла рішення про відмову від популярного сьогодні формату банерної реклами, оскільки банери або спливаючі вікна з рекламним повідомленням дратують користувачів.

Найбільш ефективною і затребуваною Інтернет-рекламою, на даний момент, є контекстна реклама. Її ефективність зростає з кожним днем, у зв'язку з постійним збільшенням кількості Інтернет-користувачів, особливо у сфері бізнесу.

За статистикою, близько 95% Інтернет-користувачів шукають необхідну їм інформацію за допомогою пошукових систем. Близько 65% користувачів роблять це щодня. А кількість комерційних запитів складає сьогодні більше 35% від загального числа звернень до пошукових систем [23].

Контекстна реклама — це ефективний метод донесення інформації до цільової аудиторії мережі Інтернет [21]. Оплачується по кліках (переходам на сайт), а не по показах. Рекламодавець платить тільки за цільових відвідувачів. Кількість рекламних місць на рекламних майданчиках буває обмеженою, і показуватимуть оголошення тих рекламодавців, які призначають велику ціну за клік. Тому, в конкурентних тематиках ціна одного кліка (відвідувача) буває вище первинного, але не більш встановленого рекламодавцем максимуму.

Переваги інтернет-реклами:

- швидкий зворотний зв'язок з цільовою аудиторією;

- значний візуальний канал впливу на людину;

- можливість оперативного отримання додаткової інформації про товар;

- рекламні кампанії в інтернеті коштують на порядок дешевше, ніж традиційні ЗМІ. До особливостей інтернету належить також його аудиторія.

Більша частина інтернет-користувачів - це високоосвічені люди з доходами вище середнього рівня, що привертає увагу потенційних рекламодавців різних товарів і послуг.

Недоліки Інтернет-реклами:

- На сьогодні рекламодавці та рекламні агентства зацікавлені в тому, щоб користувачі мали якісний та швидкісний інтернет. Тоді вони зможуть без проблем демонструвати в мережі рекламу, подібну телевізійній.

- Один з найбільших недоліків інтернет-реклами - досить невелика кількість користувачів мережі. Усе менше і менше людей довіряють рекламі в інтернеті через бурхливий розвиток фіктивних пропозицій у перші роки існування такої послуги.

Підвищення ефективності реклами в Інтернеті передбачає моніторинг та врахування постійних змін в поведінці споживачів. Із досліджень маркетологів випливає, що динаміка в напрямку поляризації і диференціації бажань призвела до того, що у наш час центральною мегатенденцією у поведінці споживачів постає індивідуалізація. Попит на індивідуальні (аж до унікальних) продукти буде й надалі зростати, що, у свою чергу потребуватиме від фірм переорієнтації управлінської концепції на задоволення індивідуальних запитів споживачів. Дана тенденція стосується, насамперед, двох цільових груп споживачів з високою купівельною спроможністю ― високоосвічених молодих чоловіків і жінок та фінансово незалежних людей похилого віку. Причому у світі кількість людей похилого віку постійно збільшується. Демографічні зміни убік збільшення чисельності літніх людей приводять  до зрушення в споживчому сегменті, тим самим коректуючи структуру споживчих запитів.

Отже, як відомо, торгівля – двигун прогресу, а реклама – двигун торгівлі [23]. Саме тому, Інтернет як могутній засіб масової інформації світового масштабу, стає сферою для рекламної і комерційної діяльності услід за пресою, радіо і телебаченням. На сьогоднішній день, Інтернет реклама дуже швидко розвивається. Щороку зростає оберт засобів, що вкладаються в Інтернет рекламу. Інтернет реклама стає більш доступною для малого бізнесу. Ціни за входження на ринок Інтернет реклами набагато нижчі, ніж на радіо і телебаченні, тому вона доступна всім, навіть молодим і невеликим фірмам.