Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМ_3_лок_09.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
458.24 Кб
Скачать

3.3.2. Особливості фізичного середовища

Стандарти Gigabit Ethernet використовують чотири специфікації, які описують побудову мережі на концентраторах з використанням різного фізичного середовища.

Специфікація 1000Base-SX описує побудову мережі Gigabit Ethernet на багатомодових оптоволоконних кабелях діаметром 62,5/125 і 50/125 мікрон з максимальними довжинами сегментів відповідно 260 і 550 м. При цьому використовуються короткохвильові лазерні передавачі, які генерують промені в діапазоні 850 нм.

Специфікація 1000Base-LX описує побудову мережі Gigabit Ethernet на оптоволоконних кабелях з використанням довгохвильвих лазерних передавачів, які генерують промені в діапазоні 1300 нм. При цьому можуть використовуватися такі кабелі:

  • багатомодове оптоволокно діаметром 62,5/125 і 50/125 мікрон з максимальними довжинами сегментів відповідно 440 і 550 м.

  • одномодове оптоволокно діаметром 8,3/125 мікрон з максимальною довжиною сегментів до 5000 м.

Специфікація 1000BaseX описує побудову мережі Gigabit Ethernet на двох і чотирьох коаксиальних кабелях при, відповідно, напівдуплексному і повнодуплексному режимах передавання даних. Для цієї специфікації почали випускати спеціальний кабель, який містить чотири коаксиальних провідники і по зовнішньому вигляду, діаметру і гнучкості нагадує кабель UTP категорії 5. Максимальна довжина сегменту на цьому кабелі становить лише 25 м і його використовують, як правило, для з’єднання вузлів мережі в межах однієї кімнати.

Специфікація 1000Baseописана стандартом 802.3ab, розробленим спеціально створеним підкомітетом ІЕЕЕ. Ця специфікація використовує для передавання даних чотири скручених пари UTP категорії 5 з максимальною довжиною сегмента до 100 м, по яких одночасно передаються електричні сигнали. При цьому застосовують метод кодування РАМ-5, який використовує п’ять рівнів електричного сигналу: -2, -1, 0, +1, +2. Код РАМ-5 дозволяє передати за один такт 2,5 біти, що з врахуванням одночасного передавання сигналів по чотирьох парах забезпечує швидкість 1000 Мбіт/сек.

Технологія Gigabit Ethernet дозволяє використовувати в одному домені колізій тільки один концентратор. Використання комутаторів знімає обмеження на діаметр мережі в цілому.

Стандарти 802.3z рекомендують використовувати технологію Gigabit Ethernet для побудови магістралей локальних мереж Ethernet та Fast Ethernet. Приклад використання технології Gigabit Ethernet для побудови магістралі мережі, розподілені сегменти якої побудовані за різними специфікаціями, приведений на рис. 3.13.

Коректність конфігурації мережі Gigabit Ethernet можна перевірити розрахунком часу подвійного проходження її сигналів.

3.3.3. Технологія Gigabit Ethernet розширена

Технологія Gigabit Ethernet розширена призначена для побудови магістральних каналів локальних мереж з швидкістю передавання даних до 10 Гбіт/сек. Вона виникла в результаті проведення робіт з вдосконалення гігабітної Ethernet. В цій технології використовується структура кадру і протоколи стандартної Ethernet, проте передавання кадрів здійснюється тільки у повнодуплексному режимі. Це дозволило збільшити пропускну здатність магістральних каналів мережі, побудованих на базі комутаторів з використанням двомодових волоконно-оптичних кабелів. Технологія дозволяє для побудови магістралей використовувати також спеціальний коаксіальний кабель з довжиною сегмента до 20 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]