Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК_ЕОМ ЛР3 - Функц схеми9шр-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
13.8 Mб
Скачать

Побудова схем електричних функціональних з блочним групуванням логічних елементів.

З метою більш компактного відображення фрагментів схем електричних функціональних використовується групуванням логічних елементів в блоки з вилученням ліній зв’язку між елементами.

Для групування логічних елементів першочергово необхідно розбити схему проектованого комбінаційного пристрою на декілька рівнів, виходи елементів кожного з яких (окрім останнього) з’єднуються з входами елементів наступного рівня.

Подібне розбиття можна виконати на підставі аналізу часткових функцій, отриманих в результаті розбиття початкової функції за розглянутою вище методикою. Аналіз часткових функцій ведеться в порядку, зворотному порядку визначення функцій, тобто, спочатку визначається елемент (елементи) останнього рівня, а в подальшому - елементи попередніх рівнів.

Елементом останнього рівня в нашому випадку є елемент, що реалізує функцію f4 (функція 2.5), яка відповідає результуючій функції у і від якої не залежить жодна інша функція.

Функція f4 є залежною лише від функції f3 (функція 2.4), тому передостанній рівень схеми буде складатися з елемента, що реалізує зазначену функцію f3.

В свою чергу, функція f3 є залежною від функцій f2 і f1 (функції 2.3 і 2.2), тому в попередній рівень включаються елементи для реалізації двох зазначених функцій.

Функції f2 і f1 є незалежними від інших часткових функцій (залежать лише від вхідних сигналів), тому елементи, що їх реалізують, є елементами першого рівня. Таким чином, розбиття схеми на рівні для заданої функції 2.1 нами завершене, в схемі виділено три рівні і ми можемо приступити до створення графічного її зображення.

Як вже зазначалося, основним призначенням методики групування логічних елементів в єдиний блок є зменшення кількості відображуваних на схемі зв’язків між елементами.

При групуванні логічних елементів в єдиний блок елементи, зв’язані між собою електричним зв’язком, з’єднуються між собою таким чином, що лінія приєднання виходів елемента попереднього рівня і лінія приєднання входів елемента наступного рівня стають в них спільними. Наявність спільної грані в УГЗ двох елементів свідчить про наявність електричного зв’язку між ними. На спільній грані можуть також наводитись ідентифікатори характеру зв’язку (наприклад, позначка інверсії).

Елементи одного рівня також можуть з’єднуватися спільними гранями, але це не є свідченням наявності між ними електричного зв’язку.

Схема електрична функціональна з групуванням логічних елементів в єдиний блок для функції 2.1 наведена на рисунку 2.3.

Рисунок 2.3 - Схема електрична функціональна з групуванням логічних елементів в єдиний блок

Загальне групування елементів в єдиний блок на схемах електричних використовується відносно рідко, оскільки подібне з’єднання не є досить наочним і може початково хибно сприйматися як єдиний елемент з основним і додатковими полями. Крім того, подібне групування досить часто стає неможливим при наявності зворотних зв’язків між рівнями елементів, та є незручним при наявності виводів для часткових функцій (з середини схеми). Тому, як правило, цей спосіб використовується в комплексі з іншими методами для фрагментів схем виходячи з міркувань доцільності за критерієм наочності.