Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_prats.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
681.98 Кб
Скачать

111. Сутність і діалектика взаємозв`язку категорій …

Вартість роб сили – це сукупність витрат підприємця, пов”язаних з використанням робочої сили, забезпеченням необхідного її відтворення.

Сукупність життєвих засобів, необхідних для відтворення робочої сили у грошовому виразі, визначає ціну робочої сили. Залежно від стану ринку праці ціна робочої сили може відхилятися від її вартості.

Ціна робочої сили насамперед залежить від кон'юнктури ринку праці, попиту та пропозиції робочої сили. Кон'юнктура може коливатися, викликаючи відповідні коливання в ціні.

Нині попит на робочу силу в країнах з ринковою економікою завжди менший її пропозиції, тобто постійно існує безробіття.

Ціна робочої сили регулюється і контролюється державою і профспілками. Створюються певні закони, трудові (тарифні) угоди профспілок і роботодавців тощо. На ціну робочої сили впливає її якість. Чим вищий освітній рівень працівника, тим вища якість праці, а отже, й ціна тобто заробітна платня.

Як важлива соціально-економічна категорія заробітна плата в ринковій економіці має виконувати такі функції:

  • відтворювальну;

  • стимулюючу;

  • регулюючу;

  • соціальну.

Сьогодні заробітна плата виконує інші функції, а саме:

  • збереження зайнятості, запобігання безробіттю ціною зани ження заробітної плати;

  • забезпечення соціальних гарантій;

  • збереження попереднього статусу, пов'язаного з попереднім робочим місцем;

  • стримування інфляції;

  • перерозподіл зайнятих по галузях і сферах економіки;

  • поширення нелегальної діяльності та вторинної зайнятості;

  • посилення мобільності робочої сили.

112. Соціально-трудові відносини з приводу формування доходів працюючих.

Соціально-трудові відносини – комплекс взаємовідносин між сторонами, суб’єктами, органами сторін за участю держави і місцевого самоврядування, що пов’язані з наймом робочої сили і спрямовані на забезпечення високого рівня та якості життя особистості, колективів та суспільства в цілому

1) Ототожнювалися з трудовими відносинами. З розвитком ринкових відносин трудові відносини стали як взаємодію найманих працівників і роботодавців з приводу умов купівлі-подажу та використання робочої сили.

2)розглядають соц-тр відносини як складову індустріально-промислових відносин. промислові відносини – відносини між роботодавцями і працівниками промисловості, включно з відносинами між різними профспілками, державою, роботодавцями, урядом.

3)Розуміння соц-тр відносин як категорії, що характеризує інтеграцію і соціалізацію відносин між працею і капіталом у широкому розумінні.

Політика доходів, що здійснюється суспільством, являє собою важливу складову загальної соціально-економічної політики, оскільки показники доходів населення є характеристиками рівня життя і економічними характеристиками одночасно.

Доходи населення - це інструмент для визначення рівня добробуту суспільства. Ринкова економіка, орієнтуючи населення на підвищення свого добробуту, передусім за рахунок трудової активності, ініціативи і підприємництва, поряд з підтриманням со-ціально-незахищених груп населення потребує державних гарантій забезпечення споживання для всіх громадян.

Доходи населення - це сукупність коштів і витрат у натуральному виразі для підтримання фізичного, морального, економічного й інтелектуального стану людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]