Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_prats.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
681.98 Кб
Скачать

90 Об'єкти нормування праці.

Нормування працi — це вид дiяльностi з управлiння виробництвом, пов'язаний з визначенням необхiдних затрат працi i п результатiв, контролем за мiрою працi.

Під час нормування праці виробн процес поділяється на операції та їх елементи.

Вирбнича операція-частина виробн. процесу,що виконується стосовно певного предмета праці одним робітником або групою робітників на роб місці.

Елементами операції є:установка,технолог. і допоміжн переходи,позиція.

Установка-одноразове закріплення оброблювальної заготовки або деталі.

Позиція характер-ся фіксованим положенням предмета праці,де він підлягає технолог впливу устаткування.

Перехід-частина операції,що характ-ся незмінністю установки та позиції,режиму роботи устаткув-ня та інструменту.

Під час виконання виробн операції працівник застосовує певні труд прийоми,дії,рухи

Труд рух-одноразове переміщення робочого органу людини-руки,ноги(напр.,простягнути руку,взяти інструмент)

Трудова дія-сукупність трудових рухів,що виконуєтьсябез перерви одним або кількома робочими органами людини за незмінних предметів і засобів праці (напр.,взяти деталь)

Трудовий прийом—сукупність труд дій,що виконуються за незмінних предметів і засобів праці і становлять технологічно завершену частину операції(напр., установка заготовки в пристосування)

Залеж. від особливостей виробництва об”єктами нормування можуть бути:обсяг роботи за певний період-годину,зміну,місяць;зона обслуговування(для багатоверстатників у текстильній промисл-ті);чисельність персоналу(обслуговування потужних технолог.,енергетичних,транспортних систем)

91 Нормування як засіб регламентування трудової діяльності

Нормування працi — це вид дiяльностi з управлiння виробництвом, пов'язаний з визначенням необхiдних затрат працi i п результатiв, контролем за мiрою працi.

Нормування як засіб регламентування трудової діяльності включає в себе нормативи з праці, нормативи режимів роботи устаткування, нормативи часу, нормативи обслуговування, нормативи чисельності.

Вихідними даними для визначення величини і рівня норми часу є нормативи з праці, які становлять регламентовані величини режимів роботи устаткування, затрат часу на виконання елементів виробничого завдання, затрат праці на обслуговування одиниці устаткування (або одного робітника, бригади, дільниці), порібної кількості робітникв для виконання одиниці виробничого завдання або виробничої операції. Якість нормативів праці визначає і якість технічно-обгрунтованих норм.

Нормативи режимів роботи устаткування – це регламентовані величини параметрів роботи устаткування, які забезпечують найдоцільніше їх використання з урахуванням типу виробництва, виду устаткування, виду устаткування, оброблюваних матеріалів, хар-ру оброблення, застосовуваних інструментів і особливостей продукції.

Нормативи часу – це регламентовані витрати часу на виконання окремих елементів роботи або операцій.

Нормативи обслуговування – це регламентовані величини затрат праці на обслуговування одиниць устаткування, робочогго місця, робочої бригади.

Нормативи чисельності – це регламентована кількість працівників, які потрібні для виконання певної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]