Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОУПП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 6. Організація управління виробничою, інноваційною, маркетинговою та збутовою діяльністю промислового підприємства.

1. Цілі та задачі управління виробництвом. Функції управління виробництвом. Структура та взаємозв’язок елементів системи управління виробничою діяльністю.

2. Цілі та задачі управління інноваційною діяльністю на промисловому підприємстві. Типові підходи до побудови системи управління інноваційною діяльністю на промислових підприємствах.

3. Цілі та задачі управління маркетиноговою діяльністю. Маркетингові служби на промисловому підприємстві (основні функції, структура та зв’язки з елементами системи управління).

4. Принципи побудови збутової служби промислового підприємства. Фактори, що впливають на структуру управління збутовою діяльністю на промисловому підприємстві.

  1. Цілі та задачі управління виробництвом. Функції управління виробництвом. Структура та взаємозв’язок елементів системи управління виробничою діяльністю.

Для підприємства як відкритої системи притаманні спеціальні функції (функціональні підсистеми), які відображають конкретний економічний зміст системи управління. Серед них головне місце займає підсистема “Управління виробництвом”. Для функціональної підсистеми управління виробництвом аппарат управління організується на рівні підприємства та кожного цеху. Оскільки підсистема управління виробництвом є вирішальною в реалізації цілей підприємства, то всі інші функціональні підсистеми мають до неї безпосередлнє відношення.

В загальному вигляді процес управління виробництвом можна представити як сукупність послідовних дій управлінського персоналу щодо визначення цілей для об’єктів управління та їх фактичного стану на основі реєстрації та обробки відповідної інформації, формування та затвердження (прийняття рішень) економічно обгрунтованих виробничих програм та оперативних завдань.

Повна система виробничої діяльності підприємства багатьма дослідниками розглядається як операційна система (рис.6.1) і складається з трьох основних підсистем.

Інформація із зовнішнього середовища

Підсистема планування та контролю

Інформація із внутрішнього середовища

Інформація стосовно Плани, рішення,

стану системи коригуючі взаємодії

Вхід системи:

матеріальні ресурси,

енергія, трудові ресурси, інформація, час

Трансформаційна підсистема

Підсистема забезпечення

Вихід системи:

продукція підприємства (товари, роботи, послуги)

Рис. 6.1. Операційна система підприємства.

Транформаційна підсистема виконує комплекс робіт, безпосередньо пов’язаних з перетворенням вхідних величин (ресурсів) у вихідні результати.

Підсистема забезпечення не пов’язана прямо з виробництвом виходу, але виконує необхідні функції забезпечення трансформаційної системи (допоміжне та обслуговуюче виробництво).

Підсистема планування та контролю отримує від трансформаційної підсистеми інформацію стосовно стану системи та незавершеного виробництва. Зазначена підсистема повинна обробляти велику кількість достатньо складної інформації та приймати рішення щодо функціонування трансформаційної системи. Конкретні питання, які підлягають рішенюю, як правило, включають планування виробничих потужностей, диспетчеризацію, управління матеріально-виробничими запасами, контроль якості.

Як об’єкт управління виробництво є динамічно системою, що розвивається, елементи якої взаємопов’язані та взаємозалежні. Вона потребують чіткої та цілеспрямованої взаємодії з внутрішнім та зовнішнім середовищем кожного підрозділу (цеху). В рамках виробничої системи традиційно виділяються такі складові як виробничі процеси (основні, допоміжні, обслуговуючі), засоби, предмети праці, а також організаційна структура виробничих підрозділів. До основного виробництва належать заготівельні, оброблюючі та складальні цехи. Цехи основного виробництва взаємодіють з інструментальними, ремонтно-механічними та енергетичними службами допоміжного виробництва.

Робота виробничих підрозділів (цехів) організується на основі відповідної підготовки, яка виражається в забезпеченні їх відповідною нормативно-технічною документацією, технологіями, інструментом, оснащенням, спеціалістами. Зовні цехи забезпечуються сировиною, матеріалами, заготовками, комплектуючими виробами, які зберігаються на складах.

Системне оточення цехів основного виробництва як об’єктів управління відображено на рис. 6.2.

Підрозділи технічної підготовки

Підрозділи допоміжного виробництва

Підрозділи транспортного та складського обслуг.