Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по кейсу.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
609.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра міжнародної економіки

Письмовий звіт

Міні-групи №2 на тему:

“Інтеграція національних економік у світовий фінансовий ринок ”

Виконали: студентки

Горна Марія

Довгунь Уляна

Кацюбій Ірина

Прилипко Наталія

Рукавішнікова Дарія

Сапогова Світлана

8 група, 3 курсу, спец.6503

Перевірив викладач:

Ільницький Д.О.

Київ 2013

1.У чому виявляється вплив фінансово-кредитних інститутів на сучасні

тенденції інтернаціоналізації та інтеграції?

Україна ще недостатньо інтегрована в світову фінансову систему і не використовує всю можливу користь цього процесу, з іншого боку – має перспективи для того, щоб з допомогою регулятивних механізмів мінімізувати негативні наслідки фінансової глобалізації.

Взагалі, фінансовий сектор України є банківсько-центрованим з відносно недорозвинутим небанківським фінансовим сектором та фінансовими ринками. Так, питома вага активів небанківських фінансових інститутів в Україні становить близько 2% ВВП, тоді як в країнах Центральної Європи він коливається від 20 до 40%, а в розвинутих країнах від 80 до 250%. В Україні небанківські фінансові інституції є недостатньо капіталізованими та не можуть забезпечити ефективне нагромадження та інвестування фінансових ресурсів. Тому ми спостерігаємо, що економічна роль фінансового та банківського секторів (активи та постачання фінансових ресурсів до економіки у співвідношенні до ВВП) є значно меншою ніж у розвинутих країнах. 

Визначимо, що одночасно з позитивними перевагами фінансова глобалізація містить у собі непередбачену для фінансової стабільності країни та регіонів, а також їх банківських систем небезпеку. Банківська система України пов’язана з іноземними фінансовими системами кредитними взаємовідносинами, перехресними потоками грошового капіталу, купівлею

іноземних активів та продажем своїх активів нерезидентам, тому дослідження впливу процесів фінансової глобалізації на розвиток вітчизняної економіки та банківської системи набуває особливої актуальності.

Першочерговим завданням держави та Національного банку України є визначення співвідношення позитивних та негативних наслідків фінансової глобалізації та створення відповідних законодавчих та нормативно-правових умов для оптимізації сучасної структури банківської системи з метою набуття українськими банками конкурентних переваг щодо закордонних банківських установ.

2. Яким чином тип моделі організації фінансово-кредитного сектору в Україні визначає характер та способи формуванні фінансових ресурсів.

Існування державного кредиту зумовлене постійною невідповідністю витрат і доходів Державного бюджету. Тому держава виступає як позичальник коштів у фізичних і юридичних осіб. Найважливішими формами державного кредиту є державні позики. Вони можуть супроводжуватися випуском державних облігацій, казначейських зобов' язань та інших цінних паперів і їх розміщенням серед фізичних та юридичних осіб.

Державний кредит існує у внутрішній і зовнішній формах. Наявність державного кредиту призводить до державного боргу та вимагає додаткових витрат суспільства на його обслуговування.

Сфера міжнародних фінансів відображає обмінні та перерозподільні відносини на світовому рівні і має три напрямки: міжнародні розрахунки; фінанси міжнародних політичних, економічних, гуманітарних організацій; міжнародні фінансові інститути.

Фінансові ресурси — капітал у грошовій формі (фінансові активи, фінанси).

Міжнародні фінанси відображають економічні відносини грошового характеру між суб' єктами різних держав щодо формування фондів фінансових ресурсів. Формування прибутків і нагромаджень здійснюється на основі перерозподілу частини валового внутрішнього продукту окремих держав.

В основі забезпечення фінансовими ресурсами функціонування міжнародних фінансових відносин є національно-державні фінанси. Вони є базою для функціонування міжнародних фінансів. Політичні й економічні відносини зумовлюють підпорядкованість національно-державних фінансів міжнародним у виконанні договірних зобов' язань

Міжнародні фінанси відбивають економічні відносини, що виникають внаслідок формування фінансових ресурсів та їх розміщення й використання на заходи, які відбуваються на світовому чи міждержавному рівнях.