Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по кейсу.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
609.82 Кб
Скачать

3. Які основні канали взаємодії України зі світовим фінансовим ринком.

Основні канали руху світових фінансових потоків:

  • Валютно-кредитне та розрахункове обслуговування купівлі-продажу товарів (зокрема особливого товару — золота) і послуг.

  • Зарубіжні інвестиції в основний та оборотний капітал.

  • Операції з цінними паперами та різними фінансовими інструментами.

  • Валютні операції.

Перерозподіл частини національного прибутку через бюджет у формі допомоги країнам, що розвиваються, та внесків держав у міжнародні організації тощо.

За останні вісім років відновлювального зростання економіка України так і не позбулася глибоких структурних деформацій і значно відстає від економік розвинених країн світу за сукупною продуктивністю всіх факторів виробництва та відповідно – рівнем добробуту населення. Більшість підприємств залишилися технологічно відсталими, енергоємними, із слабкою продуктовою та ринковою диверсифікацією виробництва, що зумовлює низьку адаптивність до негативних зовнішніх впливів і призводить до різкого падіння виробництва

Через відкритість економіка України є надзвичайно вразливою до коливань зовнішньої кон’юнктури, а також не готова до нових викликів, включаючи кризову трансформацію фінансових ринків, кліматичні зміни, енергетичні та продовольчі кризи тощо.

4. Охарактеризуйте внутрішні та зовнішні джерела акумуляції капіталу в країні. Визначте їх співвідношення та надійність.

Акумуляція або нагромадження капіталу є та частка випродукуваних в суспільстві матеріяльних засобів, яка суспільством не споживається в даний час, а направляється на розширення виробництва. Споживання й акумуляція стоять в обернено-пропорційній залежності: якщо збільшується одно, то зменшується друге, і навпаки.

Сучасна кредитна система – це сукупність кредитно-фінансових інститутів, що діють на ринку позикових капіталів і здійснюють акумуляцію та мобілізацію грошового капіталу. Через кредитну систему реалізується сутність та функції кредиту. Тому кредитна система включає в себе два основних поняття:     1) сукупність кредитно-розрахункових і платіжних відносин, які базуються на певних формах і методах кредитування. Вони пов’язані з рухом позикового капіталу у формі різноманітних форм і видів кредиту;     2) сукупність кредитно-фінансових інститутів, які акумулюють вільні грошові кошти і направляють їх господарюючим суб’єктам, населенню, уряду.

5. Які фактори впливають на формування сприятливого клімату в країні для ефективного залучення капіталу з зовні?

Інвестиційний клімат – сукупність економічних, правових, регуляторних, політичних та інших факторів, які у кінцевому рахунку визначають ступінь ризику капіталовкладень та можливість їх ефективного використання.

Відповідно до державних гарантій іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації.

Станом на 1 січня 2010 року в економіку України іноземнимиінвесторами  внесено 40 026,8 млрд дол. США.

 

За даними Держстату у січні – вересні 2012 року в економіку України іноземними інвесторами вкладено 4,3 млрд.дол.США прямих іноземних інвестицій,що становить 91,07 відсотка до відповідного періоду 2011 року, у січні – вересні 2011 року відповідно -138,52 відсотка до відповідного періоду 2010року.

Обсяг унесених з початку інвестування в економіку України прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на 1 жовтня 2012р. становив 52673,8 млн.дол. США, що на 5,2 відсотка більше обсягів інвестицій на початок 2012р., та в розрахунку на одну особу населення складає 1157,0 дол. США.

На підприємствах промисловості зосереджено 32,0 % загального обсягу прямих інвестицій в Україну, у фінансових установах – 29,8%.

Слід зазначити, що структура за формами залучення іноземного капіталу за період 2002-2012 років значно змінилася. Так, у 2001-2004 рр. внески у вигляді рухомого і нерухомого майна займали від 28 до 36 відсотків. На сьогодні в структурі акціонерного капіталу нерезидентів домінують вкладення в грошових внесках.

Обсяги залучення капітальних інвестицій підприємств України у січні - вересні 2012 року складають 177,5 млрд. грн., що становить 117 відсотків до відповідного періоду 2011 року.

Отже, Україна залишається привабливою для інвестицій, водночас вона не знаходиться осторонь світових процесів, є достатньо інтегрованою у світове господарство і порушення макростабільності на зовнішніх ринках має свій відголос в Україні.