Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по кейсу.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
609.82 Кб
Скачать

6.Проаналізуйте сучасний стан взаємовідносин країни з міжнародними фінансовими організаціями та оцініть їх результативність.

В умовах подолання негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи та необхідності відновлення економічного зростання співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) спрямовується на залучення додаткових фінансових ресурсів для реформування національної економіки, реалізацію пріоритетних системних та інвестиційних проектів. У сучасній системі міжнародних відносин ресурси МФО, за умови їх ефективного використання, є важливим джерелом ресурсного забезпечення реалізації пріоритетних проектів та завдань соціального та економічного розвитку, інструментом інституційних перетворень та міжнародної інтеграції

Міжнародні та регіональні валютно-фінансові організації - це установи, які створені на базі багатосторонніх угод між державами. Найважливішу роль серед них у сучасний період відіграють Міжнародний валютний фонд (МВФ) і

Всесвітній банк (ВБ), але важливо звернути увагу на Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Україна як держава поки що фактично не має реального доступу на міжнародні фінансові ринки, зовнішнє фінансування вона може отримати переважно з офіційних джерел. А головне офіційне джерело - це МВФ. Тому право вибору в України слідуюче: або брати кредит, або працювати без такої великої кількості коштів. Залучити кредити таких розмірів в інших МВФО не є можливим.

Кредити, що залучаються від МВФ, використовуються для підтримки курсу національної валюти та для фінансування дефіциту платіжного балансу України і покликані пом'якшити економічні труднощі у процесі проведення економічних реформ, які дають змогу забезпечити у перспективі економічне зростання в країні.

Трансакції грошових коштів між МВФ та Україною за період з 1 травня

1994 Р. По 28 лютого 2010 р. (у спз).

7. Визначте головні проблеми формування зовнішньої заборгованості країни? Обґрунтуйте найбільш ефективні способи та засоби подолання боргової проблеми.

Валовий зовнішній борг України досягнув 85,7% від ВВП, з яких більше половини приросту (60,8%) валового зовнішнього боргу у 2010 р. сформувались в секторах державного управління і грошово-кредитного регулювання. При цьому зовнішні зобов’язання цих секторів зросли на 8,5 млрд. (на 35,3%) до 32,5 млрд. (23,7% від ВВП). Таким чином, ситуація в економіці країни досить критична. На мій погляд, проблема сьогодні не у масштабах зовнішнього боргу, а в напрямках його використання. Не дивлячись на суворі вимоги МВФ, уряд країни має шукати найбільш ефективні напрями використання зовнішніх запозичень, які разом з економічними реформами дали б значне зростання ВВП та експортно-орієнтованої його складової. Пошук нових шляхів економічних реформ і складатиме перспективи моїх подальших досліджень. 

Державний та гарантований державою борг України за станом на 31 січня 2011 р. склав 433 млрд 801 млн 590,51 тис. грн або 54 млрд 634 млн 961,01 тис. дол., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 278 млрд 954 млн 330,05 тис. грн (64,3% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або 35 млрд 132 млн 787,15 тис. дол.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 154 млрд 847 млн 260,46 тис. грн (35,7%) або 19 млрд 502 млн 173,86 тис. дол. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.