Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ФОІТ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
709.12 Кб
Скачать

Цикл з післяумовою працює таким чином:

виконується оператор Р, потім обчислюється значення логічного виразу. Якщо воно рівне false, управління передається на початок циклу, тобто виконується оператор Р. В іншому випадку робота циклу завершується.

Відчутна відмінність між операторами while...do та repeat...until? Перший спочатку перевіряє значення логічного виразу, а потім вирішує, виконувати йому оператор, чи ні, а другий, навпаки, спочатку виконує вказаний оператор, а потім перевіряє, чи треба його виконувати ще раз.

Загальний вигляд оператора циклу з параметром:

for <параметр циклу>:=Хпоч to(downto) Xкін do P,

де параметр циклу - змінна зчисленного типу, Xпоч - початкове значення параметра циклу, Хкін - кінцеве значення параметра циклу, Р - простий чи складений оператор.

Службове слово to означає, що зміна значення параметра циклу йде від Хпоч до Хкін в порядку збільшення, а downto - в порядку зменшення.

Зверніть увагу, що нам невідомо крок, з яким йде зміна значення параметра циклу. А це тому, що у циклі for...to (downto)...do на кожному наступному кроці за значення параметра циклу береться наступне або попереднє значення. В цьому сенс того, що параметр циклу повинен бути зчисленного типу! Цикл припинить виконуватись тоді, коли значення параметра вийде за межі вказаного інтервалу Xпоч…Xкін

Як розібратися, коли який оператор циклу використовувати? Саме в цьому і полягає майстерність програміста - оцінити постановку задачі, скласти алгоритм, залучити свої аналітичні здібності і вибрати оптимальний варіант циклічного оператора. Отже, порада! Якщо наперед відома кількість повторень оператора циклу, то краще використовувати цикл з параметром. Якщо кількість

8

РІЗНЕ

188. Створити програму тестування знання: а) таблиці множення: б) слів чужої мови.

189. Створити бібліотеку позначень елементів електричного кола.

190. Відтворити процес транскрипції ДНК.

191. Створити мультфільм «Кола на воді».

192. Створити мультфільм про рух кількох кульок на більярді прямокутної форми.

193. Створити мультфільм про рух кількох кульок на більярді з краєм, опуклим у напрямі до середини більярда (наприклад, край поля складається з дуг кіл. центри яких - поза ігро­вим полем). Дослідити поведінку відстані між кульками, початкова відстань між якими як завгодно мала.

194. Реалізувати гру «Більярд».

195. Створити мультфільм «Кола на воді в посудині».

196. Створити редактор електричних схем, який:

а) аналізує, чи є замкнені контури; б) знаходить контур із джерелом напруги, але без опору; в) розраховує струм і падіння на­пруги на кожному елементі схеми.

197. Створити навчальну програму «Хімічний експеримент» на матеріалі вивчен­ня однієї з тем програми з хімії із зображен­ням процесів випадання в осад, зміни кольору розчину тощо.

198. Відтворити процес трансляції ДНК з візуалізацією даних і результату.

Ігри та стратегії

199. Вгадайте число, що не перевищує n, задавши якнайменше запитань, відповідь на які «Так» або «Ні».

200. Андрій хоче зателефонувати Бори­сові. Він пам'ятає, що номер телефону - трицифрове число, яке ділиться на 13

37

175. Скількома способами можна по­дати дане натуральне число сумою інших відомих натуральних чисел з можливим повторенням (задача про розмінювання купюр чи монет)?

ЛітерНі величини

176. Дану послідовність символів запи­сати у зворотному порядку.

177. З'ясувати, чи містить послідовність символів даний символ.

178. Знайти кількість голосних та приго­лосних у даній послідовності символів.

179. У тексті слова розділено пропуска­ми та комами. Треба: а) підрахувати, скільки разів кожне слово входить у рядок; б) вказа­ти всі слова, які містять один з даних символів.

180. Знайти найдовше (найкоротше) слово в тексті.

181. Зробити заміну «ч» на «сб» у тексті.

182. Впорядкувати за частотою вживання сполучення з 1, 2 та 3 символів, які зустріча­ються в даному тексті.

183. Роздрукувати текст із файла без пе­реносів, без “рваних країв” та щоб було не більше 60 символів у рядку.

184. Впорядкувати послідовність укра­їнських слів у алфавітному порядку.

185. Впорядкувати за частотою вживання сполучення з 1, 2 та 3 символів у заданій послідовності символів, що є набором слів, розділених одним чи більшою кількістю про­пусків та знаків пунктуації.

186. Здійснити транслітерацію (подання літер та їх сполучень відповідними літерами та сполученнями) з української кирилиці латиною й навпаки.

187. Записати дане число n<999 999 999 українськими числівниками у вказаному роді і відмінку.

36

повторень залежить від виконання певної умови і постановка задачі передбачає обов'язкове виконання циклу хоча б один раз, то в цьому випадку рекомендується лише цикл з післяумовою. Якщо ж наперед невідома кількість повторень циклу, і, за умовою задачі, можливе невиконання циклу жодного разу, то прогноз єдиний - вам підходить лише цикл з передумовою! У циклах з перед (післяумовою) створені вами умови повинні містити хоча б одну змінну величину, значення якої змінюється в тілі цього циклу. Інакше ви маєте нагоду створити "вічний двигун".

Поняття масиву

Масив - це структура даних, під якою розуміється впорядкована сукупність скінченого числа однорідних даних простої або складної структури, об'єднаних одним іменем.

Дані, які складають масив, називаються його елементами. Елементами масиву можуть бути прості змінні будь-якого типу, змінні складених типів (масивів, стрічок, записів і т.д.). Впорядкування масиву означає, що елементи масиву розміщуються послідовно в комірках пам'яті ПК.

Порядок елементів в масиві визначається на бором індексів-чисел, які однозначно визначають місце елемента в масиві та забезпечують прямий доступ до нього.

Кожен масив визначається: іменем (ідентифікатором); типом його елементів; розмірністю (кількістю індексів); максимальним значенням кожного індексу.

Ім'я масиву (ідентифікатор) є єдиним для всіх його елементів. Воно утворюється за тими ж правилами, що й ім'я простої змінної.

Елементи масиву - це змінні з індексами, які позначаються так: а:=а[і] - і-й елемент одновимірного масиву A; ajj-a[i,j] - елемент 2-вимірного масиву А, що розміщується на перетині і-го рядка j-ro стовпця. Tijk= T[i,j,k] або Т[і][j][k] - елемент 3-вимірного масиву Т.

9